Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 17:16, 22 sie 2015

chagall napisał(a)

Witaj Ania, miło mi Cię gościć
Jak Ci się hortensjowa podoba - to proszę bardzo Fotka wczorajsza:

A mój ogród jeszcze nie skończony. Jak mi ta świeżo posiana trawa wyrośnie, to tak szacuję, że ok. 3/5 ogrodu zrobione. Jeszcze jednak kupa roboty przed nami. Ale, każdy nowy zagospodarowany metr kwadratowy cieszy No i O. bardzo motywuje.

jolka 17:24, 22 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Larissa boska a co dałaś po środku za trawkę?

Kasia, trawka po środku larissy to mój ulubiony Morning Light. Dziś dostał towarzystwo po drugiej stronie ścieżki - 4 nowe ML pomiędzy rh.

Jak wczoraj zaplanowałam, tak dziś zrobiłam. Czy dobrze - czas pokaże. Wyobrażam sobie, że miskant będzie powiewał delikatnie nad rh, dołem dosadzę lawendę, albo te kostrzewy co się plątają koło bonzaja nieuporządkowane. Uzupełnię w przyszłym roku nie za wysoką różową jeżówką i zobaczymy co będzie

jolka 17:28, 22 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Ależ u Ciebie pięknie,ostatnio zachwycalam się hortkami, dzisiaj ogromne na mnie wrażenie zrobiła rabatka rozano- lawendowa,cudna!! Pięknie rośnie Ci lawenda, u mnie coś kaprysi. Jeżowki też śliczne i jakie kolorowe widzę,że też masz Kostrzewe sina, ja ostatnio też ją kupiłam, bardzo mi się podoba Ps. Mogę mieć prośbę do Ciebie? Jak się wybierzesz do golkowic zerkniesz mi czy mają i po ile miskanty gla

Paula, dzięki za miłe słówka. Jak nie mam siły, to mi one bardzo pomagają Lawendę ciachnęłam po pierwszym kwitnieniu dość ostro, nie wiem czy znów zakwitnie ale wygląda przyzwoicie. Z tą kostrzewą u mnie to aż wstyd, tyle razy ją przerzucałam z miejsca na miejsce a ona bidula jakoś daje rady. Muszę o nią w końcu zadbać, bo mam wyrzuty już

A gracki Ci oczywiście sprawdziłam - fotkę i szczegóły masz u siebie
I coś mi się kojarzy, że Ty się pytałaś kiedyś o IceDance? Jakby coś to widziałam dziś w Gołkowicach dwie, ładnie rozrośnięte doniczki. Nawet myślałam żeby sobie jedną dokupić, ale w końcu zapomniałam.
jolka 17:44, 22 sie 2015

Nie wiem czy nadejdzie taki dzień, że ogarnę ten ogród do końca Rabatka z hortkami czeka na wykończenie. Reklamowane pissardi rosną, ale przed rozchodnikami wciąż brak najniższego pięterka i chwasty wcinają mi się w rabatę.

Ale to w sumie drobiazg. Skarpa.. uff, oto jest wyzwanie!!

Póki co zadowolona jestem, że jest uporządkowana, ma regularną, ładnie zaokrągloną linię.
Ale jak ją zagospodarować, to na razie jeszcze nawet w myślach nie ogarniam
Gardenarium 17:46, 22 sie 2015

Niezły ten ryneczek lidla, masa kolorów i jaka gęstwina hohohoho

Instagram Ogrodowiska
AnnaCh 18:05, 22 sie 2015

Jola, uwielbiam tą Twoją hortensjową Po prostu bajka
jolka 18:37, 22 sie 2015

Gardenarium napisał(a)
Niezły ten ryneczek lidla, masa kolorów i jaka gęstwina hohohoho

O, jak miło, że wpadłaś Danusiu
Na "ryneczku.." szaleństwo. Początkowo byłam zdecydowana rewolucję tam robić,
ale już się przyzwyczaiłam do tego "misz-maszu" i nawet go lubię
jolka 18:40, 22 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Jola, uwielbiam tą Twoją hortensjową Po prostu bajka

Anusia .. dzięki w imieniu hortensjowej Tylko ten miłorząb tam się nie może zebrać,
okrągła kulka miała być, a jest poczochrane nie wiadomo co
lindsay80 19:02, 22 sie 2015

Jola, widzę, że zastanawiasz się nad rozmażaniem jeżówek, skuteczny sposób podała kiedyś u Malkul Magnolia, wklejam Ci link do strony, na której była o tym mowa i powodzenia!
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=999
jolka 20:22, 22 sie 2015

lindsay80 napisał(a)
Jola, widzę, że zastanawiasz się nad rozmażaniem jeżówek, skuteczny sposób podała kiedyś u Malkul Magnolia, wklejam Ci link do strony, na której była o tym mowa i powodzenia!
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=999

Edyta, jesteś niesamowita!! Wszystko wiesz
DZIĘKUJĘ!!

Wrzucę sobie "przepis" i na pewno spróbuję.
Mam kilka takich, co mi się bardzo podobają

Urwij/utnij młode gałązki- od kępy na dole, albo rozgałęzienie z pędu. U niektórych też pęd kwiatowy tez się nada , tylko zetnij pączek. I do wody na dwa tygodnie, a potem do doniczki i trzymaj w wilgoci.Jak puszcza nowe listki, zmniejsz podlewanie. Jak da Ci się urwać z piętką z rosliny to od razu do ziemi. Adam często waszdza w ogóle do ziemi od razu, bez trzymania w wodzie. Pełne odmiany wychodzą w 100 %,zielone też. Tylko ziemię daj taką neturalną jak do warzyw- źle znoszą kwaśną. Najlepiej idzie mnożenie wiosną az do teraz,późnym latem i jesienią ciut gorzej