Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

paulina_ns 11:40, 06 wrz 2015

jolka napisał(a)

Paula... zdziwisz się bardzo! Na całej tej rabacie jest ok. 7-8 roślinek werbeny. Policzę dokładnie jak pojadę, ale werbena się mega rozrasta (koło metra na szerokość), co dla mnie też było sporym zaskoczeniem. Na zdjęciach wygląda delikatnie, wiotko, rzecz by można .. rachitycznie, a w rzeczywistości jest to mega potffór

Buziaki

Poważnie? tam jest 7-8 roślinek? no to wow ! na zdjęciu wygląda jakby tam było ok 1000 a jak to się robi z tymi nasionkami? jak przekwitnie zbiera, a później na wiosnę wsadza je do ziemi?
jolka 11:58, 06 wrz 2015

AnnaCh napisał(a)
Super skrzyneczki wyszły, już widzę oczyma wyobraźni te ogóreczki i pomidorki w nich

Haha, Ania Ty to masz wyobraźnię Ja na razie sięgam myślami do etapu - jak je ułożyć na działce. Zrobię fotkę tego miejsca gdzie mają być, to Was trochę pomęczę A co i z czym tam będzie rosło, to się mam zamiar przez zimę podoktoryzować w Waszych pięknych warzywniczkach, np. w Twoim Anusia

jolka 12:05, 06 wrz 2015

gabriela_krajewska napisał(a)
Kochana, po raz enty wracam i oglądam łany werbeny...będę Ci co chwila przypominać się o nasionka

Skrzynie piękne...i fakt, ziemi potrzeba dużo. Ale u nas to się odbywało tak, że faktycznie na dno poszły gałązki (wiesz, na wiosnę krótko przycięłam wierzbę Hakuro i masę innych roślinek, takie zabiegi się zawsze na wiosnę robi,trochę mi mama dała gałęzi po przycinaniu owocowych), potem zgromadziłam sporo darni (którą trzeba było zdjąć z placu pod skrzynie), na to obornik od tatusiowych krówek i czarna ziemia. W momencie robienia skrzyń nie miałam jeszcze kompostownika, teraz mam, więc na wiosnę uzupełniam...A powiedz mi jeszcze jeśli możesz ile płaciłaś za te 5l lazury Remmersa? Będzie pięknie. Już jest

Gabisia, ja też ostatnio ciągle na werbenę patrzę i na rozchodniki. Jak sobie przypomnę, że ub. jesieni sąsiad mi trzy swoje krzaczki wykopał, a teraz mam z 30 własnych "olbrzymów", to mi się wierzyć nie chce, że tak szybko bujnęły

Za lazurę Remmersa, po negocjacjach z Panem zapłaciłam 199 zł/5 l. Potem kupiłam jeszcze 0,75 za 40 zł (ale była otwarta, bo Pan chciał na wystawkę jedną deseczkę sobie pomalować). Tak więc ogólnie nie było tak źle
jolka 12:11, 06 wrz 2015

paulina_ns napisał(a)
Poważnie? tam jest 7-8 roślinek? no to wow ! na zdjęciu wygląda jakby tam było ok 1000 a jak to się robi z tymi nasionkami? jak przekwitnie zbiera, a później na wiosnę wsadza je do ziemi?

Haha, no poważnie Rok temu mało ich w kompost nie wywaliłam, tak mnie wkurzały. Marniały, nic nie przyrastały. To fotka z sierpnia ub. roku. Sama siebie podziwiam, że miałam do nich cierpliwość!!

Jakimś cudem chyba zamiast do śmieci, na zimę włożyłam je na parapet okna w piwnicy. Ledwie przetrwały. Wiosną, bardziej z determinacji niż nadziei, że coś z nich wyrośnie - wsadziłam pomiędzy hortensje. No a potem już było coraz lepiej ...

Nasionka się zbiera, sieje do doniczek w okolicy lutego, potem pikuje. Niektórzy robią też sadzonki wierzchołkowe lub wykopują krzaczki na zimę i przechowują w chłodnym miejscu do wiosny

paulina_ns 12:49, 06 wrz 2015

Jolu zerknij do mnie
paulina_ns 13:06, 06 wrz 2015

jolka napisał(a)

Haha, no poważnie Rok temu mało ich w kompost nie wywaliłam, tak mnie wkurzały. Marniały, nic nie przyrastały. To fotka z sierpnia ub. roku. Sama siebie podziwiam, że miałam do nich cierpliwość!!

Jakimś cudem chyba zamiast do śmieci, na zimę włożyłam je na parapet okna w piwnicy. Ledwie przetrwały. Wiosną, bardziej z determinacji niż nadziei, że coś z nich wyrośnie - wsadziłam pomiędzy hortensje. No a potem już było coraz lepiej ...

Nasionka się zbiera, sieje do doniczek w okolicy lutego, potem pikuje. Niektórzy robią też sadzonki wierzchołkowe lub wykopują krzaczki na zimę i przechowują w chłodnym miejscu do wiosny

Chyba żartujesz że to ona w tych doniczkach? Może będzie dostępna w Parku M efekt byłby szybszy
jolka 14:54, 06 wrz 2015

paulina_ns napisał(a)
Jolu zerknij do mnie

Byłam, napisałam Zresztą zawsze patrzę na moje ulubione ogrody, tylko nie zawsze piszę
paulina_ns napisał(a)
Chyba żartujesz że to ona w tych doniczkach? Może będzie dostępna w Parku M efekt byłby szybszy

Haha, nie żartuję Ale byłam przed chwilą na działce i prostuję: werbenek na całej długości jest 10 sztuk Zobacz, jakie są szerokie, specjalnie tak zrobiłam zdjęcie, żeby było widać

jolka 15:00, 06 wrz 2015

U nas dzisiaj pogoda w kratkę, z jednej strony słońce, z drugiej groźne chmury.

Na poprawę nastroju dzisiejsza hortensjowa

jolka 15:12, 06 wrz 2015

I jeszcze trochę koloru z jeżówkowej-ryneczkowej

"Ryneczek lidla" przechodzi stopniowo w rabatę brzozową, z za brzozami właśnie zakwitają moje ulubione zawilce Jeśli tak ma się zaczynać jesień w moim ogrodzie, to już ją lubię

wiunia 20:13, 06 wrz 2015

Jolu śliczne widoczki na rabatach
Pozdrawiam serdecznie z mokrej i wietrznej wsi!!!