Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:02, 28 wrz 2015

gabriela_krajewska napisał(a)
Jolu - dzięki za rady. Trawa piękna... Cebulowe zakupy rozumiem, sama w padłam w szał, głównie w Lidlu czy Leroy, nakupiłam Queen-ów od groma i do nich biało zielone tulipanki i 200 cebul czosnków...teraz tylko to posadzić U Ciebie pięknie o każdej porze roku...limki Twoje - to moje marzenie Buziaki

Limki moje będzie spełnione marzenie Twoje bo widziałam, że się przymierzasz do podobnej rabaty. Dzięki za miłe słówka Gabisia Wiadomo, trochę na wyrost, ale i tak cieszą Dziś uzupełniłam zapas cebulowych, choć nie do końca jestem zadowolona. Nie mam koncepcji nasadzeń cebulowych i trochę przypadkowo kupuję, a nie lubię tak. No ale cena była taka, że żal było nie wziąć. Mam nadzieję, że coś mi się w głowie wyklaruje do czasu sadzenia

jolka 21:08, 28 wrz 2015

Atena napisał(a)
Joluś ależ ślicznie u Ciebie! Trawka taka soczysta zieloniutka aż się wiosny chce A rozplenice mnie zachwyciły...ileż one mają szczoteczek cudowne. U mnie póki co przestój mały i siać trawy nie mogę bo czekam na kamień na ścieżkę. W tym tygodniu ma być zwieziony i mam nadzieję że w przyszły weekend zakończymy.

Witaj Atenka Widziałam u Ciebie, że kawał roboty wykonaliście, mam nadzieję że Ci się uda zasiać trawę, tak jak planujesz. Rozplenice lubię, kojarzą mi się z początkiem jesieni, potem też fajnie rudzieją, kropelki rosy się na tych szczotkach osadzają, potem szron.. śnieg.. W sumie przez całą zimę dobrze wyglądają. W planie mam podzielenie ich na wiosnę w celu pomnożenia
jolka 21:09, 28 wrz 2015

paulina_ns napisał(a)
No kurcze ileż można się powtarzać, że ta rabatka jest CUDNA!!!

Haha, dzięki Paula U Ciebie też jest cudnie, zresztą wiesz to
Muszę sobie dokupić tych włochatych trawek, co mi się tak u Ciebie podobają.
Buziaki
jolka 21:19, 28 wrz 2015

m_gocha napisał(a)

Hotrensje jak i cała rabata są piękne nawet pomimo jesienno-deszczowej pogody W ramach rewanżu moje jedne z bardziej ulubionych tulipanów zasadzonych w ubiegłym roku. Lubię tulipany i hiacynty (zasadziłam ich sporo w ubiegłym roku) jednak denerwują mnie długo utrzymujące się ich żółciejące liście (zwłaszcza tych odmian szlachetniejszych) co niestety nie dodaje uroku ogrodowi
PS. Zastanawiam się czy bukszpanowym kulkom nie przeszkadza tak bliskie "przytulanie" się hortensji? Zamierzam posadzić pomiędzy bukspanami miskanta ale obawiam się czy gdy się rozrośnie to czy bukszpany nie zaczną chorować?

Dziękuję za tulipanki Aleś się wstrzeliła, bo ja akurat tulipany mam na tapecie. W ub roku miałam białe tulipany tylko w buksach i runiance, właśnie na wspomnianej przez Ciebie rabacie hortensjowej. Zasychające liście w sumie nie rzucały się jakoś w oczy. Ciekawa jestem czy te tulipany w tym roku zakwitną..

Co do przytulania się hortensji i buksów, jak dotąd nie zauważyłam, żeby którejś roślinie to zaszkodziło. Limki jednak są dosyć sztywne i nie kładą się całkiem na buksy, choć na fotkach może to tak wyglądać. Tylko kwiaty delikatnie opierają się o kule. Zakładaj wątek Gosia pokazuj więcej

jolka 21:21, 28 wrz 2015

Viola napisał(a)
Jolu, u mnie parę tygodni po posianiu trawki było więcej koniczyny niż trawy - wyrywałam ręcznie (ale to było bez sensu więc machnęłam ręką), a w drugim roku po posadzeniu mniszek i babka opanowały trawę na maksa. Właśnie Mniszkiem pryskałam i jest skuteczny muszę powiedzieć, ale sił mi zabrakło na walkę z tymi chwastami, popryskałam tylko z przodu domu, tył zostawiłam; chyba w przyszłym roku się za to znowu wezmę.

U mnie koniczyny nie ma wcale, ale początkowo się pokazał rzepak. Też ręcznie wyrywałam, żeby mi nowy trawnik na żółto nie zakwitł Póki co rzepak opanowany a z drobiazgami będę walczyć wiosną
jolka 21:28, 28 wrz 2015

Kawa napisał(a)
hej hej jak zwykle slicznie i jaką rozplenice masz piękną a moja wygląda jakby uschła nie ruszam jej mam nadzieję że się zregeneruje w przyszłym roku

Nie ruszaj, daj jej szansę! Wywalić zawsze zdążysz
iwka 21:06, 29 wrz 2015

Zastanawiam się jak kolorystycznie posadzisz tulipany. Bo mam takie same
katarzynkak 01:55, 30 wrz 2015

Jolu dawno Cie nie odwiedzałam i teraz cięzko nadrobić

Jak zawsze piękny i zadbany ogród u Ciebie, cudna trawka i te rabaty.
Przepięknie...

pozdrawiam.
jolka 07:57, 30 wrz 2015

iwka napisał(a)
Zastanawiam się jak kolorystycznie posadzisz tulipany. Bo mam takie same

Na chwilę obecną mam koncepcję, że wszystkie odmiany wystąpią solo Dziś jadę zobaczyć czy jakieś resztki narcyzów w B. nie zostały, bo te bukiecikowe strasznie mi się podobają i pojechałabym nimi 15 metrowy pas od południa, przy bonice.
jolka 08:00, 30 wrz 2015

katarzynkak napisał(a)
Jolu dawno Cie nie odwiedzałam i teraz cięzko nadrobić Jak zawsze piękny i zadbany ogród u Ciebie, cudna trawka i te rabaty.
Przepięknie... pozdrawiam.

Kasiunia, nie masz co nadrabiać, bo ja Ci w paru słowach powiem co z nowości u mnie: zasiany i wyrośnięty nowy trawnik, posadzone borówki, prawie skończone skrzynie na warzywa A reszta ta sama.. tylko w różnych wariacjach kolejnych miesięcy. Buziaki