Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

m_gocha 00:07, 27 wrz 2015

jolka napisał(a)

Cieszę się, że się udało plan tegoroczny wypełnić i trawniczek założyć. Teraz spokojnie mogę dopieszczać rabatkę pomiędzy domem a trawniczkiem. Tam właśnie powędrują Queeny, ja mam zamiar je połączyć z różem. Białe mam na hortensjowej, to tu bym zrobiła nasadzenia w różowej tonacji. Tylko żeby efekt jako taki uzyskać muszę jeszcze sporo dokupić. Mam tam 15m szerokiej rabaty.

Jolka, gdzie kupowałaś cebulki i w jakiej cenie? Zastanawiam się czy kupować w centrum ogrodniczym czy szukać okazji w marketach? W ubiełym roku natrafiłam na końcówkę wyprzedaży cebulowych w Realu -50% Bardzo żałuję, że nie kupiłam więcej. A niektóre były bardzo piękne
jolka 08:16, 27 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Ha wirus cebulowy Cie opanował oj piękna będzie wiosna, oj piękna

Hej Madżen wiosna zawsze jest piękna A wirus cebulowy na razie u mnie w fazie wstępnej, zobaczymy jak się rozwinie Bardzo mi się podobają Twoje zawilce. W tym roku sobie też tych pełnych dokupiłam, bo są urocze. A póki co.. moje zwykłe, przesadzane i dzielone, ale dają rady. Już ich nie ruszam, niech rosną
jolka 08:20, 27 wrz 2015

Viola napisał(a)
Jak zwykle pięknie, trawka marzenie

Violu, dziękuję Trawka cieszy. Ma pełno drobnych chwastów w sobie, ale na wiosnę ją potraktuję jakimś mniszkiem i powinno być dobrze. Na razie niech się zagęszcza.

jolka 08:26, 27 wrz 2015

m_gocha napisał(a)
Jolka, gdzie kupowałaś cebulki i w jakiej cenie? Zastanawiam się czy kupować w centrum ogrodniczym czy szukać okazji w marketach? W ubiełym roku natrafiłam na końcówkę wyprzedaży cebulowych w Realu -50% Bardzo żałuję, że nie kupiłam więcej. A niektóre były bardzo piękne

Gosia, cebulki biedronkowe, chyba po 3,99. Ja nie kupuję w ogrodniczym, bo wychodzi 3 razy drożej. W ub. roku miałam tulipany i czosnki z lidla - były piękne. Do reala mi nie po drodze, więc tam nie jeżdżę. Ale lidl/biedronka na pewno odwiedzę żeby dokupić tulipanów Dla Cibie wczorajsze hortki jesienno-deszczowe

gabriela_kra... 15:53, 27 wrz 2015

Jolu - dzięki za rady.

Trawa piękna...

Cebulowe zakupy rozumiem, sama w padłam w szał, głównie w Lidlu czy Leroy, nakupiłam Queen-ów od groma i do nich biało zielone tulipanki i 200 cebul czosnków...teraz tylko to posadzić

U Ciebie pięknie o każdej porze roku...limki Twoje - to moje marzenie

Buziaki

Atena 19:58, 27 wrz 2015

jolka napisał(a)
Deszcze przynajmniej trawnikowi dobrze służy.Świeży trawniczek,jeszcze miesiąc temu było szczeropole. Niby nic, zwykła trawa... a cieszy

I dawno nie wspominana strona północna, już stara Hortensje, jak widać podniszczone przez upały. A ja ciągle w niedoczasie jestem, jeśli chodzi o chwasty/kanciki i inne takie Będą tu drobne modyfikacje, ale to już następny rok.

Joluś ależ ślicznie u Ciebie !
Trawka taka soczysta zieloniutka aż się wiosny chce
A rozplenice mnie zachwyciły...ileż one mają szczoteczek cudowne.
U mnie póki co przestój mały i siać trawy nie mogę bo czekam na kamień na ścieżkę. W tym tygodniu ma być zwieziony i mam nadzieję że w przyszły weekend zakończymy.
paulina_ns 20:05, 27 wrz 2015

No kurcze ileż można się powtarzać, że ta rabatka jest CUDNA!!!
m_gocha 22:24, 27 wrz 2015

jolka napisał(a)

Dla Cibie wczorajsze hortki jesienno-deszczowe

Hotrensje jak i cała rabata są piękne nawet pomimo jesienno-deszczowej pogody W ramach rewanżu moje jedne z bardziej ulubionych tulipanów zasadzonych w ubiegłym roku. Lubię tulipany i hiacynty (zasadziłam ich sporo w ubiegłym roku) jednak denerwują mnie długo utrzymujące się ich żółciejące liście (zwłaszcza tych odmian szlachetniejszych) co niestety nie dodaje uroku ogrodowi
PS. Zastanawiam się czy bukszpanowym kulkom nie przeszkadza tak bliskie "przytulanie" się hortensji? Zamierzam posadzić pomiędzy bukspanami miskanta ale obawiam się czy gdy się rozrośnie to czy bukszpany nie zaczną chorować?
Viola 22:33, 27 wrz 2015

jolka napisał(a)

Violu, dziękuję Trawka cieszy. Ma pełno drobnych chwastów w sobie, ale na wiosnę ją potraktuję jakimś mniszkiem i powinno być dobrze. Na razie niech się zagęszcza.

Jolu, u mnie parę tygodni po posianiu trawki było więcej koniczyny niż trawy - wyrywałam ręcznie (ale to było bez sensu więc machnęłam ręką), a w drugim roku po posadzeniu mniszek i babka opanowały trawę na maksa. Właśnie Mniszkiem pryskałam i jest skuteczny muszę powiedzieć, ale sił mi zabrakło na walkę z tymi chwastami, popryskałam tylko z przodu domu, tył zostawiłam; chyba w przyszłym roku się za to znowu wezmę.
Kawa 08:13, 28 wrz 2015

hej hej jak zwykle slicznie i jaką rozplenice masz piękną a moja wygląda jakby uschła
nie ruszam jej mam nadzieję że się zregeneruje w przyszłym roku