Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

craon 12:14, 29 lut 2016

jolka napisał(a)

Hmm.. "katalogowa rabata"...to chyba nie u mnie
Ale typuję, że o chodzi o tę wschodnią z kulkami i hortensjami??
Z traw rośnie tam miskant Morning Light

Chodziło mi o tą rabatę ze zdjęcia Tam są dwa rodzaje traw ???

jolka 18:36, 29 lut 2016

craon napisał(a)

Chodziło mi o tą rabatę ze zdjęcia Tam są dwa rodzaje traw ???

A to mnie zagięłaś Nie jestem pewna nazw tych traw, ale obstawiam turzycę carex ptasie łapki i Carex buchananii (ta brązowa). Niestety brązową mi w tym roku śnieg połamał, muszę robić jakąś akcję/reanimację

jolka 18:41, 29 lut 2016

Marzenaka napisał(a)
Jola skrzynie bardzo fajne. Mnie kusi, żeby mi M zrobił już na ten sezon. I też mam lekki spadek w warzywniaku, więc coś trzeba będzie wymyślić. Ale zobaczymy co da się zrobić, bo planów mnóstwo (kompostownik, dokończenie donicy na balkon, chciałam nowe meble z palet) a czasu na realizację bardzo mało...

Jak czasu mało?? Cały sezon przed nami Mnie się meble z palet też bardzo podobają, ale eM. coś kręci nosem. Muszę pomyśleć nad strategią w tej sprawie
paulina_ns 18:43, 29 lut 2016

Jolu ale Ty masz pięknie nawet w zimie. U mnie bukszpany po zimie coś zbrazowialy, jak myślisz co mogę z nimi zrobić, czymś popsikac? Pozdrawiam
jolka 18:51, 29 lut 2016

m_gocha napisał(a)
Dzięki za odwiedziny u mnie i miłe słowa
Skrzynie bardzo eleganckie a dodatkowo praktyczne - patrząc na ich wysokość. Chyba nie będziesz musiała się schylać chcąc cokolwiek zrobić przy warzywach. Super! Ja już w ubiegłym roku myślałam o skrzyniach w warzywniku, ale u mnie chyba jeszcze większy spadek niż u Ciebie, więc byłby spory problem. Poza tym ja ze względu na mały warzywnik "walczę" o każdy centymetr a skrzynie ciut zabierają miejsca . Ciekawa jestem czym będziesz wypełniała skrzyznie, tzn. czy robisz takie kolejne warstwy: grube potem cienkie gałęzie, nie w pełni przekompostowane resztki organiczne i dopiero na końcu dojrzały kompost...

Gosia, u mnie może tego nie widać na zdjęciach, ale spadek jest naprawdę spory. Dolne skrzynie są wypoziomowane, ale od góry są niemal wkopane w ziemię, a od dołu stoją w powietrzu. Na dwóch metrach będzie z 50 cm spadku. Stolarz musi jeszcze jedną deskę dociąć od dołu, już dziś sobie pomierzył. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale mnie się skrzynie od zawsze podobały, no i chciałam je mieć Może u siebie też wciśniesz...

A wypełniała będę na dole grube gałęzie, potem trawy z cięcia tegorocznego, potem cały mój kompostownik tam wpakuje. Mam jeszcze przekompostowany obornik, ale dojrzałego kompostu nie mam, więc będziemy musieli trochę dobrej ziemi dokupić.
jolka 18:52, 29 lut 2016

Kawa napisał(a)
hej Jolcia
no będzie warzywnik jak tralala
spadek terenu masz ale jeszcze nie taki tragiczny

Niektórzy twierdzą, że spadki terenu stwarzają dodatkowe możliwości aranżacyjne, i tego się będę trzymać Choć mnie wkurzają nie raz
jolka 18:59, 29 lut 2016

paulina_ns napisał(a)
Jolu ale Ty masz pięknie nawet w zimie. U mnie bukszpany po zimie coś zbrazowialy, jak myślisz co mogę z nimi zrobić, czymś popsikac? Pozdrawiam

Paula, ja pryskam teraz miedzianem a potem olejowymi.
Ale to z profilaktyki przeciwgrzybowej i przeciwrobalowej

Jak się wiosna zacznie to je podrzucę YaraMileComplex albo florowitem podleję. Na brązowienie .. kurcze, coś gdzieś dziewczyny pisały, ale nie pamiętam. Chyba w wątku Madżenki coś czytałam kiedyś na ten temat. Tak czy inaczej to chyba za wcześnie na jakieś dokarmiające opryski. Poczekaj na ciepełko
Kawa 20:27, 29 lut 2016

jolka napisał(a)

Niektórzy twierdzą, że spadki terenu stwarzają dodatkowe możliwości aranżacyjne, i tego się będę trzymać Choć mnie wkurzają nie raz

heheh no nie dziwię się nie lubię spadków ale tobie ta aranżacja na pewno fajnie wyjdzie
Marzenaka 22:25, 29 lut 2016

jola z tym czasem to chodzi o to, że mój M w delegacji pracuje niestety i niby na tydzień przyjeżdża. To dużo i mało jednocześnie... Ostatnio był to dzieci chorowały więc się nimi zajmował jak ja w pracy byłam a ja korzystałam z tego że on jest i zostawałam dłużej w pracy, żeby zaległości nadrobić. Potem samą mnie taka grypa powaliła, że miał trzecie dziecko do opieki Ale masz rację, do warzyw jeszcze trochę jest, może uda się nam zdążyć.
paulina_ns 17:02, 04 mar 2016

Jolu na czym będziesz ustawiala te skrzynie? Na trawie? Czy będziesz jakiś żwirek sypala?