Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 22:03, 19 maj 2017

A ze spraw bieżących, to montaż szklarni totalny finisz.
Wszystko porobione, wysilikonowane, rozpięte druty w czterech rzędach. Mogę działać

Ponadto brzoskwinia owoców nie ma, ale kędzierzawość liści owszem.
A na czarnej porzeczce przyplątały się mszyce.

Zaczęłam też dziś rano porządkować irgę na skarpie, mam nadzieję jutro skończyć no i zobaczymy co dalej z tą skarpą. Słońce jutro wstaje po czwartej, więc jakby tak zacząć ze słońcem to na pewno zdążę, hehe
SlonecznyOgrod 22:04, 19 maj 2017

Pięknie wśród tych pól i wiatrów...
jolka 22:09, 19 maj 2017

Hehe, Daria Ty tu a ja oglądam Twój skalniak właśnie
I bzy
Toszka 22:22, 19 maj 2017

jolka napisał(a)
(...)

Ponadto brzoskwinia owoców nie ma, ale kędzierzawość liści owszem.
A na czarnej porzeczce przyplątały się mszyce. (...)

W kędzierzowatości skuteczny jest oprysk mocznikiem 1,5%. Uprzedzam tylko, że porażone liście opadną (nie panikować!), a w zamian wyrosną zdrowe.
Oprysk mozna powtórzyć, jednak ostatni w połowie lipca. Mocznik to azot, a więc działa jak nawóz.
jolka 09:20, 20 maj 2017

Toszka napisał(a)
W kędzierzowatości skuteczny jest oprysk mocznikiem 1,5%. Uprzedzam tylko, że porażone liście opadną (nie panikować!), a w zamian wyrosną zdrowe. Oprysk mozna powtórzyć, jednak ostatni w połowie lipca. Mocznik to azot, a więc działa jak nawóz.

Dzięki Tosia za info Wiem, że porażone liście są stracone, częściowo już je oberwałam. Mocznika nie mam w tej chwili, kupię w pn. Chyba, że mnie deszcz pogoni z ogrodu, bo w prognozie jakieś chmury widzę południową porą

jolka 09:26, 20 maj 2017

A ja właśnie mam przerwę na śniadanie Ale najważniejsze, że podgoniłam "grubsze" tematy. Winogrona przekopane, zero chwasta. I co najważniejsze, widzę że kolejne krzaczki pokazują listki. Może więc nie będzie aż takiego pogromu jak się obawiałam.

Poza tym irga na całej długości skarpy odchwaszczona, podlana, nawieziona.
Zobaczymy jak się odwdzięczy!!

No nic, idę coś porobić Miłego dnia wszystkim
Kawa 16:03, 21 maj 2017

Jolus milej niedzieli
ja wczoraj pracowo więc w ogródku prawie nic a w sumie to nic
jadę z córką na rowery
ściskam
Lulilaj 19:03, 21 maj 2017

Witaj Jolu
Pięknie tu u Ciebie. Przyznam się, że od kiedy trafiłam na O. w 2013 r. podglądam po cichutku Twój wątek . Niedawno odważyłam się założyć swój i z pomocą dobrych duszyczek staram się stworzyć nasz mały raj, choć droga jeszcze bardzo długa i daleka...
jolka 20:45, 21 maj 2017

Kawa napisał(a)
Jolus milej niedzieli
ja wczoraj pracowo więc w ogródku prawie nic a w sumie to nic
jadę z córką na rowery ściskam

Kami, mam nadzieję, że Wam się wycieczka udała
Ja wczoraj trochę porobiłam do południa. A dzisiaj też NIC, znaczy się taki "dzień wewnętrzny" sobie zrobiłam Zero (no prawie) wychodzenia z domu Jak patrzyłam na te przesuwające się chmury za oknem, wiatr, no i spadek temp o 15 stopni od wczoraj to jakoś mnie nie zachęcało do aktywności.
jolka 20:53, 21 maj 2017

Lulilaj napisał(a)
Witaj Jolu Pięknie tu u Ciebie. Przyznam się, że od kiedy trafiłam na O. w 2013 r. podglądam po cichutku Twój wątek . Niedawno odważyłam się założyć swój i z pomocą dobrych duszyczek staram się stworzyć nasz mały raj, choć droga jeszcze bardzo długa i daleka...

Hej Asia Fajnie, że się w końcu ujawniłaś i dziękuje za ciepłe słowa
Dobrze zrobiłaś, że założyłaś wątek:
- raz, że zawsze ktoś Ci coś podpowie, jakaś dyskusja się rozwinie, nowe pomysły posypią się jak z płatka,
- dwa - forum jest naprawdę motywujące,
- no a trzy - to też taka elektroniczna dokumentacja naszych działań

U Ciebie droga może i daleka (nie wiem, idę popatrzyć zaraz), ale nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku Na pewno niedługo efekty przejdą Twoje oczekiwania - czego oczywiście Ci życzę!!