Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

MamaMagda 21:18, 18 sie 2014

hehe mlody, pelny sily - da rade

jolka napisał(a)

No w kwestii widoków z salonu to ja tylko krajobraz mogę pokazać,
bo ogród od tej strony na razie jest ugorem

Ale... jest nadzieja!! Znalazłam wstępnie pracownika (wakacyjny studencik)
który się zaoferował, że może kopać w ogrodzie, we wtorek próba sił
Sama jestem ciekawa co z tego wyniknie

nicol21 22:10, 18 sie 2014

Graby fajne, limki fajne i nikomu żadnego pudru nie trzeba! A widok z salonu.... ehhhh.....a jesienią przy tej ferii barw, a zimą przy tym śniegu, a wiosną przy tych porannych mgłach! zupełnie nie wiem czemu Wy tam jeszcze nie mieszkacie! No i ten ogród! Ja to już w ten tychmiast bym się przeprowadzała!!

Do jesieni jeszcze bardzo dużo zrobisz!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
polinka 07:32, 19 sie 2014

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=335

Jolu- trzeci post od góry
jolka 08:03, 19 sie 2014

polinka napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=335

Jolu- trzeci post od góry

Dziękuję bardzo!! Poczytam sobie
Jeszcze sobie pozwolę przekleić info od Ciebie, żeby mi się nie zawieruszyło:
polinka napisał(a)

Jolu, kostkę mam na suchej zaprawie cementowej.Miesza się piasek z cementem, układa kostkę, polewa wodą i fuguje. Woda wiąże to na lata Trawa nie wchodzi bo po obu stronach kostki jest też ta zaprawa.
Jakbyś miała więcej pytań, chętnie udzielę wskazówek a raczej mój eM.
U Łukasza widziałam ostatnio zestawienie różnych metod układania kostki granitowej. Jak uda mi się odszukać to podam Ci linka

I jeszcze od Łukasza:
Luki napisał(a)
Obrzeże z kostki próbowałem układać już na 3 sposoby:
-na zaprawie, bardzo trwałe nie rusza się i ogranicza wrastanie trawy, niestety ewentualna rozbiórka lub zmiana lini rabaty to tragedia,
-na podsypce piaskowo-cementowej, sprawuje się dobrze, jak z przekładnaniem jeszcze nie wiem
-na piasku, ma piasczystą ziemie i nie muszę przy tym sposobie się za bardzo wysiląć bo grunt dobrze się zagęszcza i ubija, trzeba mocno 'ubić' kostke młotkiem gumowym. DObrze się sprawdza, ale troszke jest ruchoma jednak po czasie się stabilizuje.
Staram się układać kostke jak najciasniej i dopasowywać jedną do drugiej, jednak trzeba się troszke przy tym pobawić
jolka 08:14, 19 sie 2014

nicol21 napisał(a)
Graby fajne, limki fajne i nikomu żadnego pudru nie trzeba! A widok z salonu.... ehhhh.....a jesienią przy tej ferii barw, a zimą przy tym śniegu, a wiosną przy tych porannych mgłach! zupełnie nie wiem czemu Wy tam jeszcze nie mieszkacie! No i ten ogród! Ja to już w ten tychmiast bym się przeprowadzała!!

Do jesieni jeszcze bardzo dużo zrobisz!

Nie mieszkamy, bo jeszcze nie wszystko gotowe
Ale na dobrej drodze.. kuchnia ma być do końca października, drzwi wewnętrzne do końca listopada A do jesieni mam zamiar jeszcze trochę zdziałać ogrodowo Jak u Oli przeczytałam "graby, szum traw i blask jeżówek", to tak mi wyobraźnię rozpaliło, że pracownika do kopania w ogrodzie znalazłam

A tak w ogóle, to mało nie padłam z wrażenia, jak wczoraj na moją wieś ("tam gdzie diabeł mówi dobranoc, gdzie horyzont otwiera swe drzwi") zajechał młody człowiek, wystrojony krawatowo i wręczał wszystkim reklamówki jabłek, z dołączoną kartką o akcji na złość putinowi. Ot, edukacja u podstaw...

jolka 08:15, 19 sie 2014

MamaMagda napisał(a)
hehe mlody, pelny sily - da rade

Heh, pożyjemy, zobaczymy

Iwk4 15:56, 20 sie 2014

Uf! Przeczytałam Jolu cały wątek. Ładny ogród został zrobiony twoją ręką Czyściutko, wszystko uporządkowane. Na zdjęciach widać, jak roślinki rozrosły się z czasem. Nie ma co na siłę kupować wielkich roślin, jak się ma ograniczony budżet. Tusię wszystko pięknie rozrosło Pozdrawiam.
jolka 20:54, 20 sie 2014

Iwk4 napisał(a)
Uf! Przeczytałam Jolu cały wątek. Ładny ogród został zrobiony twoją ręką Czyściutko, wszystko uporządkowane. Na zdjęciach widać, jak roślinki rozrosły się z czasem. Nie ma co na siłę kupować wielkich roślin, jak się ma ograniczony budżet. Tusię wszystko pięknie rozrosło Pozdrawiam.

Iwonka, trzeba było ostatnie obrazki przelecieć, bo wstecz szkoda patrzeć
Fajnie, że jesteś i dziękuje za miłe słówka. Co do kupowania dużych roślin, to szczególnie mi na tym nie zależy. Chyba, że coś jest szczepione na pniu i wiadomo, że wyżej nie urośnie, to wtedy tak. Miło jest patrzeć jak maluchy rosną. Bardziej się koncentruje na tym co/gdzie/do czego pasuje niż na tym, by było duże.

Pozdrowienia Iw
paulina_ns 12:28, 22 sie 2014

Zerkam i pozdrowienia zostawiam )
jolka 18:56, 23 sie 2014

Wykorzystując weekend troszkę podgoniłam ogrodowe tematy

Po raz TRZECI dosadziłam dwa świerki serbskie, które topią się i duszą w moim bagnie. Tym razem wykopaliśmy rów odprowadzający wodę od dołków na rośliny, a drzewkom zrobiłam lekką "górkę" żeby się nie podtapiały. Jak nie dadzą rady, to ja już chyba też nie dam rady Zapomniałam fotek zrobić, ale będę inne.

Muszę chyba zawnioskować do Ogrodowiskowej Społeczności, o nadanie honorowego tytułu HODOWCA WERBENY PATAGOŃSKIEJ ROKU 2014!! Wsiana w lutym br. obecnie (23 sierpień) wygląda tak:

Zgroza normalnie, dawno o niej zapomniałam, myślałam, że po prostu nie wzejdzie, a tu nagle się pokazały siewki, no to przepikowałam. Tylko co z nią teraz zrobić?? Przetrzymać na jasnym parapecie w piwnicy przez zimę, czy co??

Poza tym, trwają prace w okolicach grabów Mój "pracownik-studencik" przyprowadził brata i chłopaki przekopują pas ziemi szerokości ok, 1,5m. Docelowo będzie tam rabata z jeżówkami w roli głównej.

Mój Tata chłopakom instruktaż robi, ale działają naprawdę super. Jestem zadowolona

Poza tym przerzuciliśmy po raz pierwszy kompost. Dodatkowo, zgodnie z radą Madżenki przekopałam hosty trochę dalej od tuj. Generalnie szmaragdy ładnie się poprzyjmowały, przed nimi na razie jest przechowalnik-bajzlownik, ale nie od razu Kraków zbudowali

No, więcej "brzydkich" zdjęć nie pokazuję. To, tak tylko, żebym za rok mogła porównać. Jak widać, jeszcze bardzo dużo pracy przed nami.