Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

ren133 08:42, 02 mar 2015

jolka napisał(a)

Jeśli chodzi o projekt profesjonalisty, szczerze mówiąc zastanawiałam się nad tym.. ale chyba, chyba będę sama dłubać.. To taka frajda, jak ktoś do nas przychodzi i pyta "a kto wam to wszystko projektował", a my mówimy, że wszystko sami zaplanowaliśmy Wiadomo, nie uniknie się błędów, może i profesjonalnie zaprojektowany ogród byłby piękniejszy.

Mam jednak nadzieję, że podglądając Wasze cudowne ogrody, słuchając mądrych rad i podpowiedzi, też uda się osiągnąć jaki taki efekt

Zanim zaoraliśmy trawnik, też mnie pytano kto mi projektował ogród To co to będzie po rewolucji ogrodowiskowej?
Agi2006 11:01, 02 mar 2015

jolka napisał(a)

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

O rany.... ale plany. A cały dół to tez trawa czy jakiś lasek? A róże powtórzysz te co już masz? Mi się podobają bonica okrywowe.
A jeśli chodzi o jałowca to też kupiłam 5 sztuk, bo nic innego nie było i myślałam, żeby go powtórzyć. Też jest beznazwowy....Ale nie wiem czy on za bardzo się nie rozrasta...i nie zrobi się z niego krzaczor.
Agi2006 11:03, 02 mar 2015

A a propos bukszpanów to kupowałaś je przez internet tak jak lawendę? Masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę ?
jolka 20:06, 02 mar 2015

MirellaB napisał(a)
Ja również mam radość z tego, że sama urządzam mój ogród

Takie jesteśmy, zosie-samosie

jolka 20:09, 02 mar 2015

ren133 napisał(a)

Zanim zaoraliśmy trawnik, też mnie pytano kto mi projektował ogród To co to będzie po rewolucji ogrodowiskowej?

No, mnie to jakoś wcale nie dziwi
Piękne masz te zimozielone nasadzenia.

A jak teraz jeszcze dodasz koloru, to już będzie "bombonierka"

jolka 20:52, 02 mar 2015

Agi2006 napisał(a)

O rany.... ale plany. A cały dół to tez trawa czy jakiś lasek? A róże powtórzysz te co już masz? Mi się podobają bonica okrywowe.
A jeśli chodzi o jałowca to też kupiłam 5 sztuk, bo nic innego nie było i myślałam, żeby go powtórzyć. Też jest beznazwowy....Ale nie wiem czy on za bardzo się nie rozrasta...i nie zrobi się z niego krzaczor.

Na razie nie będzie ani lasku, ani trawy Nie ogarnę wszystkiego na raz, nie ma szans. Róże na pewno będą inne, może po całości Chopiny z czymś biało/niebieskim albo jakaś kompozycja w różu i purpurze. Nie wiem jeszcze.. M. trochę marudzi, że pełno bukszpanów już mamy. W sumie to ma rację, więc myślę nad inną rośliną obwódkową.

A jeśli chodzi o kulki bukszpanowe, to kupowałam lokalnie, nie przez internet (u takiego Pana w Nawojowej). A propos zakupów przez internet, dostałam dziś zamówioną kilka dni temu ostnicę,nasiona. Tragedia, normalnie wstydziłabym się coś takiego komuś wysłać za darmo. Nasiona wyliczone jak w aptece, byle jakie. Żenada, naprawdę ..

Agi2006 11:06, 03 mar 2015

No tak to jest z tymi zakupami. ja też przejechałam się kilkakrotnie na zakupach przez neta, ale roślinek jeszcze nie zamawiałam. U Ciebie tez dziś tak wieje? Ja tez mam dom na górce i u mnie straszna wypiz..... :-0 Dlatego zasadziłam te jodły przy domu bo brakuje mi osłony przed tymi wiatrami . I chciałabym korzystać trochę częściej z tarasu nie trzymając cały czas szklanki, talerzyka i obrusu w rękach..
Mysza 20:50, 03 mar 2015

Witam.
Ładny ogród się szykuje z tyloma planami
Będę zaglądać.
Pozdrawiam.
jolka 09:17, 04 mar 2015

Agi2006 napisał(a)
No tak to jest z tymi zakupami. ja też przejechałam się kilkakrotnie na zakupach przez neta, ale roślinek jeszcze nie zamawiałam. U Ciebie tez dziś tak wieje? Ja tez mam dom na górce i u mnie straszna wypiz..... :-0 Dlatego zasadziłam te jodły przy domu bo brakuje mi osłony przed tymi wiatrami . I chciałabym korzystać trochę częściej z tarasu nie trzymając cały czas szklanki, talerzyka i obrusu w rękach..

Ja kupuję przez internet dużo roślin, generalnie jestem zadowolona. Tylko te nasionka wyliczone tak mnie podirytowały Co do wiatrów, to ja też mam dom na górce i też tam nieźle wieje. Ale za to mamy ładne widoczki z tych naszych górek Znów coś za coś

jolka 09:17, 04 mar 2015

Mysza napisał(a)
Witam.
Ładny ogród się szykuje z tyloma planami
Będę zaglądać.
Pozdrawiam.

Zaglądaj i podpowiadaj
Zapraszam serdecznie