Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na górce

Ogród na górce

anna_pisalska 20:46, 10 kwi 2014

Posadziłam już prawie wszystkie wrzośce i różaneczniki, ale zmrok mnie wygonił z ogrodu Zmarzłam trochę, zimny wieczór dzisiaj u nas. Nie starcza mi czasu na zrobienie zdjęć
anna_pisalska 21:04, 10 kwi 2014

Iwa napisał(a)
W tym roku ponoć wiele tulipanów nie kwitnie, może ciepła zima jest tego przyczyną?... Ja w przyszłym roku posadzę tulipany w gruncie, w towarzystwie innych roślin kwitnących wiosną, ale pomysł urodzi się spontanicznie Teraz rosną w koszach i gdzieniegdzie w gruncie, ale samotnie. Urządzam małą rabatkę przed wejściem do domu (róże, trawy i coś zielonego cały rok), na razie myślę intensywnie.

Różaneczniki, azalie i wrzośce pasują do Twojego ogrodu. Wrzosowiska tworzą piękne plamy, ja szczególnie darzę je sentymentem, towarzyszyły mi w dzieciństwie, wrzos zbierałam i suszyłam na herbatę .
Przyjemności podczas sadzenia, życzę i odpowiedniej pogodny

Widziałam kiedyś różowe tulipany w łanie niezapominajek, niebieskich oczywiście, bajeczny widok Jestem bardzo ciekawa rabatki przed domem, szczególnie tego zielonego cały rok w połączeniu z różami.
Nie wiedziałam Iwonko, że z wrzosów można robić herbatę Pamiętasz jak smakuje?
anna_pisalska 23:58, 14 kwi 2014

W ty roku postawiłam na pomarańczowe

Nareszcie zakwitły

Tu też zaczyna się spektakl

I tutaj
anna_pisalska 00:04, 15 kwi 2014

Na wrzosowym kawałeczku przekwitają krokusy ale przybyło wrzośców

Dorota123 21:06, 15 kwi 2014

Ale piękne to poletko z wrzoścami, a na dodatek naturalny las w tle. Uczta dla oczu
anna_pisalska 21:10, 15 kwi 2014

Pikowałam dziś lobelię, uf, to zajęcie wymagające precyzji i skupienia Przed świętami jak znalazł, chociaż mama mi powtarza, że w Wielkim Tygodniu w ziemi się nie grzebie. Na pewno ma rację, od jutra basta, tym bardziej, że czas na kuchnię
anna_pisalska 21:33, 15 kwi 2014

Dorota123 napisał(a)
Ale piękne to poletko z wrzoścami, a na dodatek naturalny las w tle. Uczta dla oczu

Dziękuję Dorotko
bartek_luberda 21:38, 15 kwi 2014

Nocne zdjęcia Ładne
anna_pisalska 22:34, 15 kwi 2014

bartek_luberda napisał(a)
Nocne zdjęcia Ładne

Robiłam je około 18 ale aura nie sprzyjała Walczę z górką, próbuję ją zagospodarować w zgodzie z naturą To wymaga czasu i nakładów finansowych, nie da się ukryć
23:51, 15 kwi 2014
Nie pamiętam już smaku herbaty wrzosowej, ale wiem, że była parzona z suszonych kwiatów. Z Twojego wrzosowiska będzie ktoś miał pyszny miód
Pikowałaś cierpliwie lobelie, ale to nic w porównaniu z wytrzymałością podczas sadzenia roślin w deszczu i zimnie, do zmroku jakbym widziała siebie z dawnych lat
Podoba mi sie, ze nie zmieniasz otoczenia, a wrzosowiska są takie piękne, że można się w nich zapomnieć, jak w piosence Edwarda Stachury:
"...Ze mną można tylko
Pójść na wrzosowisko
I zapomnieć wszystko
Jaka epoka, jaki wiek,
Jaki rok, jaki miesiąc, jaki dzień
I jaka godzina
Kończy się,
A jaka zaczyna..."

P.S.
...a więc kolor pomarańczowy będzie dominował w tym roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies