Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Bogdzia 20:26, 18 sty 2014

Aniu nie przejmuj sie tym listkiem bo on razem z pąkiem jest do wyłamania. Gdyby było jasne ze nie bedzie mrozu to już mozna by wyłamac ale tego nie wiem , myślę ze i tak nic się nie stanie jeśli juz wyłamiesz te najgorzej wygladajace ale nie za dużo. To ze boczne pączki się powiększaja to tylko znaczy ze roślina już sama uznała ze z tamtych liści i pąków nie bedzie miała pociechy i chce je zastapic nowymi czyli sama robi to co i ja polecałam.Na ostatnim zdjeciu widac taką krótką łodyżke więc wyłam razem z ta łodyżką , jesli sie boisz ze moga byc mrozy to nic się nie stanie jak poczekasz nawet do końca marca czy poczatku kwietnia.
anna_g 20:35, 18 sty 2014

Bardzo Ci dziękuję Bogdziu Jeszcze ciut poczekam bo faktycznie się trochę obawiam ale na wiosnę zaraz to zrobię.
Bogdzia 20:42, 18 sty 2014

anna_g napisał(a)
Bardzo Ci dziękuję Bogdziu Jeszcze ciut poczekam bo faktycznie się trochę obawiam ale na wiosnę zaraz to zrobię.

W porzadku.Pozdrówka.
Bogdzia 21:14, 18 sty 2014

Lepiej jest kupic kwaśny torf ale nie w markecie tylko w naszych punktach sprzedaży roślin bo w marketach maja najczęściej z odciagniętą wodą i on już nie pobiera dobrze wody i bardzo często ma złe ph. Więc kup w jakimś punkcie gdzie sprzedają rośliny , torf ma byc kwaśny ( jest też odkwaszony ale się nie nadaje) . Ph ma wynosic 4-4,5 zawsze pisze na worku. Na jeden krzak potrzebujesz minimum 60litrów torfu. Mieszasz go z ziemia z ogrodu i sadzisz rh ale musi byc posadzony na tej samej wysokości na której rósł wcześniej lub nieco wyzej , absolutnie nie niżej . Podlac mozna do dołka przed posadzeniem i oczywiście po posadzeniu również.Przez pierwszy rok nie wolno dawac żadnych nawozów oprócz dolistnych, oczywiście trzeba podlewac szczególnie po pasadzeniu ale i w ciepłe dni , wogóle to one lubią podlewanie wieczorne lub ranne.Nie przykrywaj ziemi kamykami , torfem czy innymi podobnymi bo tego nie znoszą bedą chorowac.Najlepiej posadzic je gdzies obok siebie z metrowa minimum odległoscią . Korzenie rh rosną tylko ta daleko jak daleko jest kwaśna ziemia , jeśli będzie jej mało tonie beda rosły i rh wcześniej czy później na pewno padnie. I mam jeszcze pytanie czy u Ciebie ziemia nie jest gliną bo tego tez nie lubią.Najlepiej jest przesadzac już w kwietniu zależnie od pogody albo na przełomie sierpnia i wrzesnia. Jak masz pytania to pytaj.
Luki 21:33, 18 sty 2014

Witaj Aniu.
Podczytuje do jakiegoś czasu z ukrycia tak nie ładnie bez przywitania
Uciekam czytać dalej o twoim ogrodzie
anna_g 22:11, 18 sty 2014

Bogdziu - ponownie wielkie dzięki U mnie nie ma gliny - nie wiem w zasadzie jaką mam ziemię ale nie jest to glina. Myślę o przesadzaniu w kwietniu - oczywiście o ile nie będzie wtedy metra śniegu bo chcę wykopać dwa krzewy i w to miejsce przesadzić rh. Dobrze, że napisałaś mi o miejscu zakupu torfu bo prawdopodobnie kupiłabym w markecie - tam są duże worki za dość przystępną cenę i nie wiedziałam że są gorsze. Dzięki
anna_g 22:14, 18 sty 2014

Luki napisał(a)
Witaj Aniu.
Podczytuje do jakiegoś czasu z ukrycia tak nie ładnie bez przywitania
Uciekam czytać dalej o twoim ogrodzie

Luki Bardzo się cieszę, że Cię u mnie widzę I cieszę się że się "ujawniłeś" choć przyznaję, że ja do Ciebie też zaglądam "skrycie", podziwiałam Twoją kolekcję żurawek - jak w katalogu i miałam zamiar się odezwać jak uda mi się trochę więcej przejrzeć ale w tej sytuacji lecę do Ciebie się przywitać Pozdrawiam i rozgość się u mnie - nie jest aż tak ciekawie jak w wielu innych wątkach niemniej jednak zapraszam serdecznie
Bogdzia 10:00, 19 sty 2014

anna_g napisał(a)
Bogdziu - ponownie wielkie dzięki U mnie nie ma gliny - nie wiem w zasadzie jaką mam ziemię ale nie jest to glina. Myślę o przesadzaniu w kwietniu - oczywiście o ile nie będzie wtedy metra śniegu bo chcę wykopać dwa krzewy i w to miejsce przesadzić rh. Dobrze, że napisałaś mi o miejscu zakupu torfu bo prawdopodobnie kupiłabym w markecie - tam są duże worki za dość przystępną cenę i nie wiedziałam że są gorsze. Dzięki

No właśnie nie oszczędzaj na cenie torfu bo co Ci z takich oszczędności jeśli rośliny będą chorowac albo źle rosnąc . Ja płacę za 80l worek 18,50 i choc mam w okolicy tańsze to dla rh kupuje ten który mam już wypróbowany że jest bardzo dobry. Mała Mi z Łodzi woziła ten torf do Rzeszowa bo warto kupic dobry i nie miec kłopotów.Pozdrówka.
anna_g 12:23, 19 sty 2014

I tego się będę trzymać Bożenko. Człowiek się całe życie uczy i to nas szczęście że tak jest Buziaki
anna_g 12:26, 19 sty 2014

Jeśli chodzi o pomarańcz to u mnie klapa... Wyszło na to że pomarańczowego nie mam za bardzo. Ale coś tam wyskrobałam dla zabawy

róża jest "zapożyczona" - zdjęcie robione w ogrodzie w Janowicach