Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Madzenka 21:55, 12 gru 2014

Oby żadnym skrzdłem Was nie zahacyzła Olka

U nas dla przeciwwagi bardzi ciepło, +7 wieczorem ...
hanka_andrus 22:02, 12 gru 2014

Dzidko.Bzowa nalewka z kwiatów bzu, Kiedyś używałam tej nalewki i zajadałam dżemik malinowy, pociłam się w nocy jak szczur. Aż się doczytałam w mądrym necie. że te dwie substancje razem taki właśnie efekt dają.

Od tej pory używam albo jedno, albo drugie.

Madżenko, Niestety, wieje. Ale już nie takie wichury tu przeżywaliśmy. Idzie wytrzymać. Psi spacer już zaliczony, do rana ma ciut zwolnić.

Temperatura +5 C

Spokojnej nocy.
yolka 16:50, 13 gru 2014

hanka_andrus napisał(a)
Dzidko, te sosny są obłedne z e swoim zapachem. Każdy chorujący na gardło powinien z takiej inhalacji korzystać, szczególnie w czasie pylenia wiosennego.

Za mało nalewki sosnowej zrobiłam w tym roku, ale i tak dzięki niej, i bzowej, odpukać, jakoś choroby mnie omijają.

Edytko, odpoczywaj, bo już narobiłaś się dzisiaj. Miłego spanka. Jutro nie musisz szybko wstawać.

Haniu prosze o przepis na brzozową i sosnową, Rokitnikowa ma branie, eM tez się kuruje. Mam pytanie czy rokitnikową bierze się cięgiem czy trza jakąś przerwę zrobić? Pozdrawiam
hanka_andrus 17:52, 13 gru 2014

Yolu, nie zgłębiałam tematu co do rokitnika. Nigdy nie miałam go tyle, żeby mi na dłużej starczyło. Dziś przyniosłam kilka gałązek, w misce sok wydusiłam i do wypicia jednym cięgiem, a posostałość do wieczornej herbaty. To tak dla odmiany.
Jolu, brzozową nalewkę to można zrobić wiosną, latem na białej hubie, która się nazywa porek brzozowy. Ponoć indianie to używali w czasach głodu. A my zalewamy wódką i trzymamy macerat nie odcedzając, Używamy na rozgrzewkę i dla zdrowotności. Tak samo nalewka na kurkach.

A jeżeli masz na myśli taką z kwiatów bzu, to też wiosną w okoliczch czerwca. Wiosną się przypomnij, a też w necie są przepisy.
A starzy górale mówili, że na wszystkim można zrobić nalewkę nawet na starym dziadkowym kapciu, tylko nie wiadomo na co pomaga, a na co szkodzi

Pozdrawiam

ell 18:09, 13 gru 2014

Haniu powracam na zimę.
Kwiatka na dobry humor przesyłam.

Niestety nazwy nie znam, ale jak dla mnie cudowny.
Niech i Tobie rozświeci te zimowe dni.
hanka_andrus 18:26, 13 gru 2014

Elu, dziękuję za pięknego kwiatka z zamorskich krajów. Nie znam nazwy. Ale może w zimowwy czas zawieruchy śnieżnej poszukam po obrazkach w książkach.
Chyba,że ktoś w świecie bywały nam się trafi i rozszyfruje.

yolka 18:49, 13 gru 2014

hanka_andrus napisał(a)
Yolu, nie zgłębiałam tematu co do rokitnika. Nigdy nie miałam go tyle, żeby mi na dłużej starczyło. Dziś przyniosłam kilka gałązek, w misce sok wydusiłam i do wypicia jednym cięgiem, a posostałość do wieczornej herbaty. To tak dla odmiany.
Jolu, brzozową nalewkę to można zrobić wiosną, latem na białej hubie, która się nazywa porek brzozowy. Ponoć indianie to używali w czasach głodu. A my zalewamy wódką i trzymamy macerat nie odcedzając, Używamy na rozgrzewkę i dla zdrowotności. Tak samo nalewka na kurkach.

A jeżeli masz na myśli taką z kwiatów bzu, to też wiosną w okoliczch czerwca. Wiosną się przypomnij, a też w necie są przepisy.
A starzy górale mówili, że na wszystkim można zrobić nalewkę nawet na starym dziadkowym kapciu, tylko nie wiadomo na co pomaga, a na co szkodzi

Pozdrawiam

Może sie okazać , że nalewka na dziadkowym kapciu dobra na wszystko
Bogdzia 20:43, 13 gru 2014

O nalewce na kurkach nie słyszałam , ciekawe jak smakuje. Kapciowej raczej nie mam ochoty próbowac.Ta na hubie też ciekawostka. Z Ciebie odwazna gospodyni , wszystkiego próbujesz a ja raczej zachowawcza tylko to co znam i lubię , za nowinkami nie przepadam ale podziwiam Cię za te nowatorskie próby. Miłej niedzieli.
Sebek 21:06, 13 gru 2014

hanka_andrus napisał(a)
Dzidko, te sosny są obłedne z e swoim zapachem.

Też tak uważam, niewiele drzew potrafi pachnieć tak... charakterystycznie I pięknie zarazem

Pozdrawiam
hanka_andrus 21:11, 13 gru 2014

Bożenko, Jolu, kiedyś o czymś słyszałam, ale czasu na to wszystko nie było. Teraz wolność i swoboda, to wymyślam, przypominam babcine gadki, do których w tamtym czasie nie przywiązywałam uwagi. W czasach głodu ludzie próbowali różnych rzeczy.
Ponoć na kżdą chorobę natura ma u siebie lekarstwo. Czasem trzeba takie lekarstewko z kilku roślinek zrobić. Wolę to, niż chemiczne tableteczki.

Dziadkowe kapcie, były w ramach żartu, oczywiście.