Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 20:27, 04 paź 2015

Marto, Czy to mało? Częstuj się do woli. A dalie z nasionek, nawet w handlu są, niskie i przeważnie tylko z jednym okółkiem płatków. A z własnego zbioru? Zawsze jakaś ciekawa może się urodzić.

Miło, że zaglądasz. Dla Ciebie na dobranoc.
Kasiek 21:54, 04 paź 2015

I ja sie poczestowalam Twoim winogronem, dziekuje
hanka_andrus 22:14, 04 paź 2015

Nie ma za co, Kasiu. Sadziłam dla siebie i dla przelotnych gości.
Miło, że zaglądasz. zapachu suszonych grzybów wierci w nosie, mimo otwartego okna.

Jutro lecę do ogrodu. Muszę się porządnie wywietrzyć. Od

Mala_Mi 22:34, 04 paź 2015

hanka_andrus napisał(a)
Anuś, borówki mam posadzone w kwadracie, i dla nich wyłącznie jest to stanowisko. Ziemia ogrodowa usunięta na 50 cm i zastąpiono ją kwaśnym torfem i przekompostowaną korą. A górę wyłożyłam grubą korą lasu. Co roku sypię dodatkowe kilka worków drobnej kory, i sypię nawozy dla rodków. A potem woda podczas każdej mojej wizyty w ogrodzie.
Mam taki jeden krzew, który zawsze opóźnia się z dojrzewaniem, Stąd ja mam borówkę jak już nikt o niej nie wspomina.

Na Twojej glinie musiałabyś zrobić częściowo wyniesioną rabatę torfową, ale też ją jakoś ograniczyć by woda ci nie uciekała w głąb.

Właśnie zasłoikowałam porcję borówki z jabłkiem. Będzie do ryżu ze śmietaną
Tak kwitły jeżówki od Ciebie.

Ciekawe czy jakbym je teraz wykopała i posadziła jeszcze raz to przeżyją taką operację?
Jeżówki Twoje ładniejsze niż moje
marzena 23:28, 04 paź 2015

Haniu, jak to miło, że znów jesteś systematycznie w swoim forumowym ogrodzie
podziwiam piękne kwiaty, wciąż kwitnace u Ciebie i te wszystkie Twoje zbiory, ktore świetnie przerabiasz...
ja też trochę próbuję, ostatnio mam wysyp pieczarek na trawniku ( Mira mówi, ze właściwie to u mnie łąka), zrobiłam już 9 słoiczków marynowanych, wciąż mam dostawę świeżych ! już prawie nie mogę na nie patrzeć...
hanka_andrus 05:33, 05 paź 2015

Witaj, Marzenko. U mnie jeszcze nie było rannego przymrozku, to kwiecie jeszcze zdrowo wygląda. Ale to już chyba ostatnie dni tego ciepła i u mnie.

Co do grzybów. to ja akurat jestem ich zwolenniczką w kuchni. Kupować nawet w sklepie - nie lubię. Wiem, że sama dla siebie żadnego robala w nich nie przepuszczę. A sezon grzybowy już tez się powoli kończy. Może jeszcze raz uda się w tygodniu odwiedzić las. I to by było dosyć. Gorzej ,bo te leśne wypady bardzo mi konkuruj a z ogrodowymi zamiarami.
Ale zastosuję cytat żaby: Przecież się nie rozdwoję.

Miłego tygodnia

hanka_andrus 05:40, 05 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ciekawe czy jakbym je teraz wykopała i posadziła jeszcze raz to przeżyją taką operację?
Jeżówki Twoje ładniejsze niż moje

Aniu, możesz tak zrobić. Borówka ma płaski szeroki system korzeniowy. I o tej porze już jest prawie po wegetacji. Liście czerwienieją nawet u mnie.
śmiało możesz zrobić przesadzenie. Pamiętaj: dużo kwaśnego torfu, nawet sam torf i kora drobna, a na samym wierzchu gruba. Zobaczysz za rok różnicę.
Przydałyby się owocki dla smyków.

Buziam
hanka_andrus 05:43, 05 paź 2015

Ania wywołała moje jeżówki- pięknie kwitły, a teraz są takie:

mira 08:34, 05 paź 2015

hanka_andrus napisał(a)
Anuś, borówki mam posadzone w kwadracie, i dla nich wyłącznie jest to stanowisko. Ziemia ogrodowa usunięta na 50 cm i zastąpiono ją kwaśnym torfem i przekompostowaną korą. A górę wyłożyłam grubą korą lasu. Co roku sypię dodatkowe kilka worków drobnej kory, i sypię nawozy dla rodków. A potem woda podczas każdej mojej wizyty w ogrodzie.
Mam taki jeden krzew, który zawsze opóźnia się z dojrzewaniem, Stąd ja mam borówkę jak już nikt o niej nie wspomina.

Na Twojej glinie musiałabyś zrobić częściowo wyniesioną rabatę torfową, ale też ją jakoś ograniczyć by woda ci nie uciekała w głąb.

Właśnie zasłoikowałam porcję borówki z jabłkiem. Będzie do ryżu ze śmietaną
Tak kwitły jeżówki od Ciebie.

Haniu będę czerpać z Twojego doświadczenia.
Zakładam jagodnik, już mam borówki kupione wczesne, średnie i późne i tak mam zamiar posadzić, wiedziałam że w kwaśnym torfie ale cos mi nie grało i właśnie w szkółce mi Pan powiedział że sam torf to nie bardzo bo wody nie utrzyma żeby dodać kory drobnej więc kupię i tak zadziałam oby mnie przy robocie zima nie zaskoczyła .

pozdrawiam
hanka_andrus 09:28, 05 paź 2015

Do swoich borowek posadzonych z 20 lat temu, corocznie dosypuję warstwę torfu kwaśnego i warstwę drobnej kory. Przez rok to wszystko się lasuje, i jak widziałyście owocują corocznie.