Agnieszko, jak miło
Ula,
Golden Carpet jest niska, ale rośnie bardziej na płasko-kulistno. Jeśli z tawuły
Golden Princes chcesz mieć kulkę, to ją tnij

.
Iglaki rosnące w kulkę? Hmm... W zasadzie najłatwiej zrobić idealną kulkę z cisa (taka nie dość, że zawsze ślicznie wygląda, to jeszcze można ją wyprowadzić na pniu z krzewu, czyli bez konieczności szczepienia na pniu). Można też wykorzystać różne jodełki (np. koreańska Blau Eskimo, Kristaltkugel, Silberkugel, Silberperle i wiele innych). Jeśli chcesz uzyskać kulki na pniu z jodeł/świerków/ kosodrzewin, to takie trzeba już kupić - szczepione na pniu, są dosyć drogie. Mogą też być różne kompaktowe gatunki kosodrzewin szczepionych na pniu, ale one jesienią mają w środku zasychające igły, więc nie są wtedy atrakcyjne, trzeba je "czyścić", łapią też często "osutkę sosnową". Mogą też być przycinane systematycznie świerki, np "Nidiformis" (mam te niskie kule ze świerka właśnie). U mnie te sinoniebieskie na pniu to świerki Glauca Globosa - szczepione na pniu i...cały czas formowane. Żadna roślina bez formowania nie będzie idealną kulką, musisz o tym wiedzieć... Sekator przyjacielem ogrodnika
Ula, byłam u Ciebie z pomysłem...