Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

ewsyg 21:12, 31 lip 2013

Agnieszko odpowiedziałam u mnie, że tak, pierwsza będzie dla Ciebie. Ty masz liliowce u siebie, czy to będzie pierwszy ?
AgnieszkaW 21:26, 31 lip 2013

Mam, jedną odmianę z tych "pająkowych" - Pirate, czy coś w tym stylu.
ewsyg 21:38, 31 lip 2013

Masz zdjęcie tego liliowca ? Jeżeli tak to pokaż go.
Milka 12:21, 01 sie 2013

Agnieszko, dzięki za opinię o berberysie, już się wyleczyłam z niego, nadal prowadzę poszukiwania, czego..nie wiem
M. siedzi w twoim ogroodzie i podziwia, bardzo mu się podoba, mnie też ma taki inny styl i charakter
AgnieszkaW 15:29, 01 sie 2013

Ewo, jakoś nie przyszło mi do glowy zfocić go, zaraz to zrobię.

Irenko, aż mnie zatkało, Twój M ogrody ogląda na Ogrodowisku? No to połknął bakcyla ogrodowego jak nic. Cieszę się, że ogród się Wam podoba, chociaż teraz to obraz nędzy i rozpaczy, nawet fotek mi się nie chce robić: trawa schnie, berberysy młode przypalone, horti przypalone, żurawki uschły im liście na słońcu - i nic nie pomaga podlewanie, za duże temperatury były (36 C), rośliny nie wytrzymały takiego upału. Teraz trzeba czasu, by jako tako wróciły do formy (deszczu trochę i ciut niższych temperatur). U nas deszcz nie padał już chyba miesiąc. Patrząc na żurawki myślę sobie, że chyba zrobiłam błąd, inwestujac w nie - nie są do mojego upalnego i suchego ogrodu. Nadzwyczaj dobrze wytrzymują suszę i upały róże, miskanty, berberysy (poza świeżo sadzonymi)), lawenda, santolina oraz...trzy sztuki zawieruszonych bukszpanów, które gdzieś tam się przyplątały do ogrodu i są, żyją w ekstremalnych warunkach, bez podlewania i są w dobrej formie! Pozdrawiam serdecznie
Milka 15:39, 01 sie 2013

Agnieszko, bakcyl połknięty w całości na dodatek, ma swoje ulubione ogrody, które regularnie podgląda
co do roślin, u mnie jak u ciebie było identycznie, do czasu ostatniej zawieruchy, po której jeszcze nie zrobiłam porządku i też mimo osłony dużych drzew i podlewania, wiele roślin podeschło, ogród wygląda tak sobie, aż też nie chce mi się robic zdjęć...u mnie hosty wytrzymałe, berberysy, jasminowce i iglaste, no bukszpany też jakoś dają radę, reszta różnie
no ale cóż, trudno tylko na wodę i ogród pracować, mus się pogodzić...
my będziemy studnię robić, jednak
pozdrawiam i deszcz niech w końcu popada, ale spokojny, nie jak u mnie
gierczusia 16:03, 01 sie 2013

Agusiu .. Dawno już nie byłam w Jurajskim , więc spieszę nadrobić ... A tu czytam ,że roślinki w słabej formie przez te upały.. .. Achhhh.. Te troski ogrodnika...

Buziaki slę , mimo wszystko
gierczusia 16:06, 01 sie 2013

Nowego zawciąga tez wylukałam ... Noo ładnisty
17:35, 01 sie 2013
Wśród ostatnich zdjęć znalazłam nawet kilka takich, jakby zrobionych specjalnie dla mnie
Kocham koty, a Twoje, w Twoim ogrodzie to przykład błogiego szczęścia
Pozdrawiam i dziękuję za wizyty u mnie
Debra 20:53, 01 sie 2013

AgnieszkaW napisał(a)
....trawa schnie, berberysy młode przypalone, horti przypalone, żurawki uschły im liście na słońcu - i nic nie pomaga podlewanie, za duże temperatury były (36 C), rośliny nie wytrzymały takiego upału. Teraz trzeba czasu, by jako tako wróciły do formy (deszczu trochę i ciut niższych temperatur). U nas deszcz nie padał już chyba miesiąc. Patrząc na żurawki myślę sobie, że chyba zrobiłam błąd, inwestujac w nie - nie są do mojego upalnego i suchego ogrodu. Nadzwyczaj dobrze wytrzymują suszę i upały róże, miskanty, berberysy (poza świeżo sadzonymi)), lawenda, santolina oraz...trzy sztuki zawieruszonych bukszpanów, które gdzieś tam się przyplątały do ogrodu i są, żyją w ekstremalnych warunkach, bez podlewania i są w dobrej formie! Pozdrawiam serdecznie

Agnieszko dzisiaj specjalnie oglądałam berberysy tzw. parkowe - mam je na trasie rowerowej na działkę. One też są podeschnięte!
Co do żurawek - moje doswiadczenia całkowicie potwierdzają, że jednak one najładniej rosną jak maja półcień, cień.
Twój ogród wspaniale wygląda w tych śródziemnomorskich roślinach, a Twoja lawenda, to cudo nad cudami