Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

ewakatowice 21:41, 14 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Buziaki dla wszystkich odwiedzających

juki (i nie tylko) w Jurajskim

Ogród tętni, każdego dnia inaczej postrzegam Twój ogród, każdego dnia wygląda bajecznie.
Kolory przeplatają się, przekwitają jedna ale nie tęsknie za nimi bo nadchodzą kolejne nad którymi się pochylam .
Agnieszko, czy Ty zajmujesz się zawodowo ogrodami… czy to pasja i TO wynik „Ciebie Samej” tego co Ci w duszy gra?
AgnieszkaW 22:17, 14 lip 2014

No cóż Ewo, nigdy nie zajmowałam się zawodowo projektowaniem ogrodów, ani nie mam w tym kierunku żadnego wykształcenia, to wyłącznie pasja, doświadczenie, pokora, szacunek i miłość do przyrody i do piękna, ale... Jurajski stał się zapalnikiem dla rozpoczęcia działalności zawodowej w tym zakresie przez młodą, bliską memu sercu osobę, którą wspieram czasem swoją radą i doświadczeniem ogrodniczym. Na tym ten temat zakończmy. Buziaki
Kasik 22:18, 14 lip 2014

Agnieszko juki przepiękne. I w takiej ilości - to dopiero efekt. Tylko dlaczego mnie nie dziwi? przecież w Jurajskim nie ma inaczej. Przy Twoich kamolkach cudnie wyglądają. Ja doczekałam się jednej, ale mam nadzieje na więcej

Pozdrawiam
jambosana 22:44, 14 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Jurajski stał się zapalnikiem dla rozpoczęcia działalności zawodowej w tym zakresie przez młodą, bliską memu sercu osobę, którą wspieram czasem swoją radą i doświadczeniem ogrodniczym. Na tym ten temat zakończmy. )

Brzmi pięknie, życzę powodzenia, a inspiracji Twój piękny ogród będzie przynosił chyba nieustannie.

Milka 14:30, 15 lip 2014

Pięknie napisałaś o podejściu do pasji dzięki temu jest pięknie i te jukki...jakoś mi wcześniej umknęły i chyba wpadł mi pomysł do głowy na moje suche i słoneczne miejsce przesadzę jukki, dodam trawy i mam z głowy
Agnieszko, no kocham twój ogród, i co mam zrobić
Milka 14:34, 15 lip 2014

p.s....co zrobisz, jak firletka przekwitnie? ja wyrywam i wywalam
i mam pytanie, czemu jukka co rok temu cudnie kwitła, nie kwitnie w tym, co robić z nimi należy?
AgnieszkaW 19:28, 15 lip 2014

Kasiu, dzięki Z jukami jakoś tak samo wyszło, posadziłam tam, żeby ich nie wyrzucać, a one się odwdzięczyły po dwóch latach rośnięcia w nowym dla nich miejscu

Beatko, dziękuję

Irenko, jak miło, że ktoś jeszcze kocha mój ogród poza mną Juki to dobry pomysł na suche miejsca, o ile nie rosną w reprezentacyjnym miejscu (po kwitnieniu już nie są takie atrakcyjne). Firletkę raczej wywalam, sama się nasieje.

A teraz dla zainteresowanych lekcja z jukami: rozeta, która w danym roku kwitnie, już nigdy więcej nie zakwitnie, lecz powoli obumiera. Po kwitnieniu należy przekwitłą rozetę wraz z liśćmi (które do tej rozety należą) wykręcić lub wyciąć i wyrzucić, z boku, z bulwy, zauważysz wyrastające młode juki (albo za jakiś czas wyrosną). One będą w przyszłości kwitły - czy będzie to za rok, czy dwa, a nawet trzy - zależy od dojrzalości rozety. Jeśli juk jest więcej, zawsze coś tam zakwitnie, bo kępy są w różnym stadium dojrzałości. Myślę, że wszystko jasne? Czyli dana rozeta juki kwitnie tylko raz w życiu i dlatego co roku kwitnie inna liczba juk w naszych ogrodach.

Pozdrawiam kwiatami moich juk
ryska 19:56, 15 lip 2014

Piękne juki, bardzo je lubię, one mnie mniej ale ja cierpliwa jestem, może się do mnie przekonają. Pozdrawiam
Urszulla 20:09, 15 lip 2014

róże, lawenda, juki wszystko pięknie kwitnie. Dobra lekcja poglądowa dot. juk. U mnie pierwsza zakwitła...teraz wiem co dalej
ewa004 20:30, 15 lip 2014

Ja juki posadziłam trzy w zeszłym roku ,w tym mi dwie zakwitły .
Nie wiedziałam że one tak maja z kwitnieniem ...troszkę szkoda