Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Mala_Mi 22:35, 27 kwi 2013

Joku napisał(a)
Bardzo lubię owocostany sasanek, są równie ładne jak ich kwiaty.

Też tak uważam
AniaDS 23:41, 27 kwi 2013

Marzą mi się takie sasanki, tymczasem moje nie chcą ze mną współpracować
Robertop 23:42, 27 kwi 2013

Dla odmiany stokrotki

Madzenka 01:55, 28 kwi 2013

Chyba muszę sasanki kupić, nie posiadam a Twoje mnie zachwyciły.
Śliczne masz zakątki.
ZbigniewG 09:03, 28 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
..
Jeśli chodzi o sasanki, to zaczęło się od trzech zakupionych krzaczków w kolorze fioletowym, białym i czerwonym - reszta to zmutowane ze sobą siewki, które spotykam w najmniej oczekiwanych miejscach w ogrodzie, np. w szczelinach kamieni. Rosną jak oszalałe, niczym ich nie podsypuję..

moim sasankom muszę pomagać w wysiewie (plus wapnowanie), poluję na ładną papageno by wprowadzić je gen do siewek
pięknie sobie mieszkacie (o włożonej pracy już nie wspomnę)
Enya73 09:14, 28 kwi 2013

Agnieszko, zachwycające jest miejsce, w którym mieszkasz. O każdej porze roku czymś nowym zaskakuje. Uwielbiam Twój ogród Miłej niedzieli
anula_wn 10:46, 28 kwi 2013

Witaj Agnieszko !
wpadam z rewizytą, pierwszy raz jestem u Ciebie (nie ogarniam forum od dłuższego czasu...) i jestem zachwycona! ogród cudny, a okolica przepiękna, do pozazdroszczenia będę zaglądać, jak czas pozwoli...
AgnieszkaW 14:20, 28 kwi 2013

Debro, szkoda, że musiałaś z tego powodu sprzedać działkę.

Irenko, rzeczywiście las w poblizu wprowadza taki "dziki" klimat i dodaje urody otoczeniu.

Kasiu, zachęcam do sadzenia sasanek.

Debora abc- dziekuję za miłe słowa. To cenne dla mnie.

Aniu asc, ja owocostany sasanek usuwam dopiero wtedy, jak zaczynają opadać, czasem pomagam im się zagnieździć w jakimś zakątku ogrodu poprzez przysypanie nasionek ziemią i wapiennym gruzem (delikatnie) - jest duża szansa, że wykiełkują za rok.

Anu DS słońce, glina, wapienny gruz i troszkę piasku - to tajemnica ich uprawy (myślę, że dolomit i skorupki z jajek też pomogą).

Robertrop - dzięki za stokrotki, u mnie też tak kwitną w trawniku, a nawet w tym roku wszystkie zewnętrzne donice i żardiniery są obsadzone stokrotkami. Jak przekwitną, będą w nich inne letnie kwiaty, a może jeszcze coś innego wymyślę.

Marzenko, polecam sasanki. zostaw nasienniki po kwitnieniu koniecznie - są piękne. W czerwcu, jak opadają nasionka, ścinam roślinkę wraz z liśćmi, w krótkim czasie wypuszcza młode, świeże i ładne listeczki, ktore są ozdobą do jesieni. Czasem sasanki wymagają kropienia na choroby grzybowe (tak jak lawenda).

Zbyszku, też podobają mi się sasanki papageno. Dzięki za miłe słowa.

Anito, rzeczywiście, każda pora roku jest tutaj inna, a nasze miejsce na ziemi też nam się podoba, choć nie wszyscy szanują jego piękno (np. walające się śmieci, które wiatr rozwiewa po okolicy).

Anula, miło mi, że tak odbierasz mój ogród. Zapraszam, kiedy tylko będziesz miała ochotę. Za kilka dni zakwitną kaskady kwiatów na murkach, wtedy będę wstawiała jakieś fotki
dajana 15:39, 28 kwi 2013

Agnieszko piszesz "takie tam widoczki " po czym pokazujesz zachwycającą przyrodę, cud natury i przecudną urodę kwiatów.Nic tylko patrzec i marzyć a swoje glęboko schowac aby sie kompleksów nie nabawić przy tobie Walczę kochana na miarę swoich mozliwosci z moim terenem i doprawdy nie wiem jak rozwiazać te moje góry doliny i doły .Duzo mi daje podglądanie twoich rozwiazań i za kazdym razem dostrzegam cos nowego .Mój komputer zle działa stał sie bardzo powolny dlatego rzadziej piszę Teraz korzystam z nieobecnosci syna i zajęłam jego maszynę działa super na szczęscie .Czekam na te piekne kaskady które niebawem zakwitną u ciebie U mnie dopiero przyroda sie budzi pojawiły sie listki na krzewach ,hortensjach itd kwiatków nie mam oprócz róz i kilka krokusów .Hosty jeszcze nawet nie drgneły żagwin od Weroniki tez jeszcze sie nie przyjął ale dopiero kilka dni jest cieplej przyroda musi miec wiecej czasu.Miłej niedzieli zyczę Dziękuje że do mnie wpadasz
justi 16:39, 28 kwi 2013

Agnieszka zaliczyłam dziś spacerek u Ciebie Piękne tereny i klimacik. Podziwiam bo dużo pracy na pewno było z tymi kamieniami. Ale świetnie wpisałaś ogród w krajobraz dookoła
.