Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

sylwia_slomc... 22:42, 24 lip 2018

Margarete napisał(a)

Jolu coś straciłam serce do mojego ogrodu w tym roku.
Jakoś wyjątkowo dużo niepowodzeń ogrodowych u mnie w tym roku. Jedna hortensja na pniu pada i nie wiem dlaczego, róża Munsted Wood już w ubiegłym roku mi chorowała ale w tym roku to kompletna porażka -do wyrzucenia, róża Chippendales po tegorocznej zimie też ni może wrócić do formy z przed roku czy dwóch, bukszpanowa obwódka przy nowej rabacie różanej też marniej od nadmiaru słońca - mam zamiar ją zmienic na obwódkę z niskch szałwi ale z przesadzaniem muszë jeszcze trochę poczekać bo to nie dobry czas na przesadzanie, a tymczasem widok tego niewyjściowego bukszpanu mnie wnerwia itd..itp...
Trawnik który stanowi tło dla rabat wygląda wciąż kiepsko, po deszczach i nawozie nieco się zazielenił ale miejsca zżółknięte nadal straszą. Róże i szałwie przekwitły, jeżówki zaczynają kwitnienie a poza tym susza nie służy urodzie i bujności ogrodu.
Mam zaległości w pracach ogrodowych choć nie ma jakïegoś istotnego powodu takiej sytuacji....coś mi brakuje motywacji.
W jakiś taki "dołek energetyczny" wpadłam...

Ciężki rok do ogrodniczkowania , u nas też susza, okropna, niby troszkę popadało, ale to wciąż za mało jest niestety. Pocieszam się, że za rok będzie lepiej i łatwiej
Margarete 10:04, 25 lip 2018

yolka napisał(a)
W Wieżycy byłam około 25 lat temu

I co? Podobało ci się w tej okolicy? Bo nam bardzo
Lasy,jeziora i bez takiego wielkiego tłoku jak na Mazurach.
Margarete 10:10, 25 lip 2018

jolanka napisał(a)
Małgosiu, wszystkie te miejsca baaaardzo dobrze znam Piękne tereny, takie z duszą Dobrze, że mogłaś je zobaczyć.A w skansenie bylaś ?

Myślisz o skansenie we Wdzydzach? Czy o Szymbarku?
We Wdzydzach korzystaliśmy z pogody i uroków jeziora i zanim dotarliśmy do skansenu to był już zamknięty,podglądaliśmy go tylko zza płotu i na pewno tam jeszcze wrócę.
W Szymbarku spędziliśmy długi czas na zwiedzaniu tego parku,skansenu...nie wiem jak to nazwać.
Generalnie okolice do odpoczynku świetne. Szkoda tylko że tak krótko; -)
Margarete 10:13, 25 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciężki rok do ogrodniczkowania , u nas też susza, okropna, niby troszkę popadało, ale to wciąż za mało jest niestety. Pocieszam się, że za rok będzie lepiej i łatwiej[/quoteMasz racje Sylwia. Tak trzeba myśleć i tyle. Teraz cieszę się po prostu tym co mam w ogrodzie, co mi urosła mimo niesprzyjających warunków i tyle
Pozdrawiam cieplutko!
Margarete 10:17, 25 lip 2018

W ramach radości z tego co mam w ogrodzie i co mi aktualnie kwitnie a nie szukania tego co bym chciała mieć albo co mi nie pasuje wrzucam fotki tarasowe - moja Aspirin Rose w donice na tarasie stara się jak może...czyż nie jest śliczna?

popcorn 11:50, 25 lip 2018

boska ta róża dobrze czytać Gosiu że w lepszym nastroju jesteś
pozdrawiam serdecznie!

brakuje mi Was Baby lódzkie! heh
Gocha 17:27, 25 lip 2018

Fajnie Małgosiu że wypoczełąś i siły i chęci wróciły. Ja jakoś nic w ogrodzie nie robię, nie mam natchnienia, trochę przetworów robię i porzadki w domu . Piękna różyczka. Buziaki
Margarete 17:28, 25 lip 2018

popcorn napisał(a)
boska ta róża dobrze czytać Gosiu że w lepszym nastroju jesteś
pozdrawiam serdecznie!

brakuje mi Was Baby lódzkie! heh

nam ciebie też brakuje Karolcia i to bardzo ....
Aspirynka jest śliczna to fakt, ten nieuchwytny odcień bladego różu a w miarę rozwoju pąka idący ku bieli, no i jej żywotność -to jest to za co ją najbardziej lubię
Margarete 17:52, 25 lip 2018

Gocha napisał(a)
Fajnie Małgosiu że wypoczełąś i siły i chęci wróciły. Ja jakoś nic w ogrodzie nie robię, nie mam natchnienia, trochę przetworów robię i porzadki w domu . Piękna różyczka. Buziaki

Ty u mnie a ja u ciebie
Przetworów nie robię odkąd syna nie mam w domu bo potem nie ma kto wyjadać. W ogrodzie działam ale powolutku bo upał.
Dzis trochę popadało to jest troszkę ulgi w tej duchocie.
Kasya 18:00, 25 lip 2018

Margarete napisał(a)

Ty u mnie a ja u ciebie
Przetworów nie robię odkąd syna nie mam w domu bo potem nie ma kto wyjadać. W ogrodzie działam ale powolutku bo upał.
Dzis trochę popadało to jest troszkę ulgi w tej duchocie.

A u mnie nic
I nie jestem w stanie nic robic bo się rozpływam
Różyczka piekna
U mnie mrówki robia mrowiska albo kret podkopuje