Hej
Dzisiaj szaleństwo przymrozkowo- agrowlokninowe! Sama okryłam klony palmowe i japońskie, truskawki i borówki! Reszta niech sobie radzi....trudno, w końcu to tylko rośliny i odrosną....
Ja tez wczoraj poprzykrywałam i dzis też, całą agrowłóknine jaka miąłam w domu wykorzystałam, dzis ma byc jeszcze zimniejsza noc......
Klona palmowego nie zakrywałam bo on wielki jest, wyzszy duzo ode mnie to chyba z drabiny bym musiała............trudno niech sobie radzi
U nas jeszcze nie całkiem po, poniewaz dzis ma byc zimniej w nocy niz poprzedniej nocy, pozakrywałam co sie dało...póki co bez strat, troche przymroziło mi swieże listki winobluszcza w przedogródku na ogrodzeniu, ale to jest taka ekspansywna roślina że one odrosna świeże, juz nie raz tak bywało.
Dzięki Magda
Ja też w ramach antstresowych działań poszalałam dzis w ogrodzie, posadziłam wreszcie 3 ostatnie bukszpany - kulki z tych od ciebie + 1 ostatnia kupioną w Obi, trzymałam je do tej pory w wielgasnych donicach i takich pojemnikach po farbach a ze było mokro, stały w cieniu i miały dużą bryłę ziemi wokół korzeni to pieknie sie przechowały, wypuściły młode odrosty nawet w tej "poczekalni".
Posadziłam 3 trzmieliny na pniu, z tym że żeby to zrobioć to najpierw musiałam wykopac inne rosliny, przesadzic w inne miejsce, m in. dużego miskanta itd......... Wykopałam dzis w ogrodzie u siebie kilka dłów pod rośliny i w każdej z tych dziur znajdowałam fragmenty bałaganu z budowy, jakieś cegły, kawałki pustaków, blachy...........nie wykopałam tylu wielkich kamieni robiąc w ubiegłym roku całą rabate ile dzi, mocno sie musiałam z tym świnstwem naszarpać.
Obsadziłam donice tarasowe nowymi kompozycjami roslin, juz takimi na lato , bo tulipany poprzekwitały juz te w donicach które "pędziłam" w garażu. Na koniec opatliłam ponownie agro rosliny w obawie przed mrozem......... i padłam.
Fotki z moich dzisiejszych poczynań ogrodowych i efektów mojej cięzkiej pracy zrobię i wstawie jutro, nie miałam już siły robic zdjęć jak skończyłam, poza tym spieszyłam sie żeby pookrywac rośliny. Ale mam kilka fotografii robionych rano, czyli sa jak najbardziej aktualne
Bogdziu - Bożenko a te zdjęcia są specjalnie dla ciebie - powojnik bylinowy od ciebie i rododendron tez od ciebie - zbiera sie już do kwitnienia, najpierwszy ze wszystkich moich 5 sztuk rh. Wybacz te chwasty widoczne za nim ale to zielsko przełazi mi zza ogrodzenia od strony lasu i walcze z nim bez przerwy.