Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 02:05, 15 maj 2013

Zakwitła moja jabłoń rajska w ogrodzie

perukowiec też sie wreszcie obudził z zimowego snu

a buk tri- color zaczyna powolutku nabierać urody

Margarete 02:09, 15 maj 2013

Martwi mnie tylko moja wisnia japońska, która powinna być cała ukwiecona a tu nic, na szczycie tylko na jednej czy dwóch czubkach gałązek jest kilka marnych kwiatków, nie wiem co jej tu nie pasuje, czy za mokro ma od strony lasu, czy cienia za dużo a może ja ją "zagłodziłam" i powinnam czyms zasilić..... nie mam pomysłu ani diagnozy.... pomóżcie........

Margarete 02:12, 15 maj 2013

Natomiast kalina pieknie zaczyna kwitnąć

a azalie japońskie tez już są prawie prawie gotowe do pokazania swoich kwiatów
Margarete 02:14, 15 maj 2013

No i na koniec jeszcze fragment rabaty nad którą tak usilnie pracuję od kilku dni - to jest stan z przedwczoraj, dziś już sa na niej pierwsze rośliny ale było juz tak ciemno że nie udało mi sie ich sfotografować

Maria667 08:40, 15 maj 2013

Małgosiu!
Piękna lawenda w równie pięknej donicy prezentuje się świetnie.
Macierzankowa skarpa robi się coraz bardziej zielona, niedługo kamyczków nie będzie widać
A co to za parasolowate drzewko tam rośnie? To wiąz camperdownii?
Margarete 09:38, 15 maj 2013

Dzieki Marysiu za miłe słowa,tak to jest wiąz camperdownii
A co do macierzanki to będę ograniczac jej ekspansje, zalezy mi aby częśc kamyków była widoczna. Po prostu po kwitnieniu ostre cięcie i tyle.
Debra 11:17, 15 maj 2013

Margarete napisał(a)
Debro - a to obiecana fotka mojego "smukłego" tamaryszka, sam chyba idzie w kierunku drzewka wieć może nie bede musiała go zaplatac aby rósł w pożądanym przeze mnie kształcie ( tu jeszcze jest w doniczce, jutro go posadzę na ciepłym, słonecznym miejscu)

Twój egzemplarz absolutnie nie wymaga prowadzenia na drzewko, bo ma juz własny pień. Wymaga jedynie rozkrzewienia poprzez cięcie od góry, ale to nie teraz. Na jesieni przycięłabym o jakieś 20 cm górne pędy. Tamaryszek może byc cięty dowolnie, bywa używany na żywopłoty, ale to w innym klimacie. U nas by się tak nie zagęścił.
Po posadzeniu wymaga podlewania, zanim mu system korzeniowy dobrze się rozwinie, potem nawet długotrwała susza mu nie straszna.
Margarete 15:31, 15 maj 2013

Debro, dzieki za rady, tak zrobie, podetne go znacznie na jesieni.
Anita1978 16:13, 15 maj 2013

Pracowicie u Ciebie. Fajne te zestawienia zdjęć sprzed roku i obecnych
AgnieszkaW 21:10, 15 maj 2013

Debra napisał(a)

Twój egzemplarz absolutnie nie wymaga prowadzenia na drzewko, bo ma juz własny pień. Wymaga jedynie rozkrzewienia poprzez cięcie od góry, ale to nie teraz. Na jesieni przycięłabym o jakieś 20 cm górne pędy. Tamaryszek może byc cięty dowolnie, bywa używany na żywopłoty, ale to w innym klimacie. U nas by się tak nie zagęścił.
Po posadzeniu wymaga podlewania, zanim mu system korzeniowy dobrze się rozwinie, potem nawet długotrwała susza mu nie straszna.

Co to w tych donicach na schodach? Super wygląda. Tamaryszek bardzo ładny. kiedyś miałam, ale przemarzł.