Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Bogdzia 21:44, 15 maj 2013

Pooglądałam zdjęcia i poczytałam , niestety nie potrafię odpowiedziec dlaczego wisienka nie kwitnie. Bardzo za to podobają mi się Twoje Macierzanki i ta skarpa. Fajnie to wygląda.Pozdrówka.
Margarete 23:21, 15 maj 2013

Bogdziu, Anitko - witam i pozdrawiam Martwie sie tą wiśnią, szkoda,że nie macie pomysłu jak ją przekonac do kwitnienia.....
Agnieszko - w donicach na tarasie mam tuje danice, te na schodach są o 2 lata młodsze od tych na tarasie, stojących w większych donicach. Bardzo je lubię, są bezproblemowe, pięknie same układają sie w kształt kuli, lekko scinam je wiosną dla odświeżenia i zagęszczenia, nawożę 2- 3 razy w sezonie nawozem granulowanym dla iglaków, raz na kilka dni podlewam obficie,zimą nie przemarzają nawet w najtęższe mrozy, są super. A tamaryszek to juz jest mój drugi wgzemplarz, pierwszego tez straciłam po którejs zime, ale zawsze chciałam go miec jest taki lekki przez ten swój pastelowo rózowykolor i ma taka zwiewność....
andzia1606 08:33, 16 maj 2013

Witam. Bardzo ładne te Twoje Thuje. Te w donicach wyglądają bardzo efektownie. Jak idą prace nad nową rabatą. Czekamy na fotorelacje.
19:23, 16 maj 2013
Hej, ho! Dziękuję za odwiedziny . Pięknie poczynasz sobie w swoim ogrodzie Przyjrzałam się dokładnie Twojej skarpie z macierzanką, bardzo lubię takie miejsca z poduchami z roślin.
Widzę, że usuwasz darń i tworzysz nowe rabaty, to miły okres tworzenia, ogrodu, potem każdego roku, rabata zmienia swoje oblicze i pięknieje
Martwi Cię słabe kwitnienie wiśni japońskiej - może przemarzła nieco tej zimy, to odbija się na intensywności kwitnienia. Może rośnie w kwaśnej ziemi (lubi obojętną i zasadową). Czym ją nawozisz? Najlepszy jest kompost rozsypany wokoło, a nawozy z azotem można stosować tylko do końca czerwca, później osłabiają zdolność drzewka do przezimowania.
W swoim wątku na stronie 5. mam zdjęcia miskanta "Zebrinus" z trzech kolejnych sezonów, zajrzyj, przekonasz się, że szybko się rozrasta. gdy osiągnie duże rozmiary, pod koniec zimy można trawę podzielić i obdarować wszystkich chętnych
Powodzenia w tworzeniu nowej rabaty!
Mala_Mi 21:37, 16 maj 2013

Małgosiu .. moja wisionka też w tym roku nie zakwitła, ale u mnie była epoka lodowcowa i to chyba jej zaszkodziło.. a nawet dwie epoki były.. azaliom nie zaszkodziło, a wisionce tak...
Kibicuję nowej rabacie i Panu /tama/ Ryśkowi
Margarete 01:50, 17 maj 2013

Andziu z małego ogródka, Iwo, Aniu - pozdrawiam i dzieki za wsparcie, dzieje sie u mnie dzieje..... zasuwam przy tej darni.... kawałek po kawałku.... a cała rabata ma miec ponad 30 m długosci.....ale nie da sie tego zrobić szybciej, robie etapami. Na pierwszej części najbardziej wysunietej ku zachodowi mam posadzone juz dwie róże w towarzystwie szałwi omszonej granatowej i fioletowej, przywrotnika oraz lawendy. Jako tło dla róz jest pęcherznica o czerwonych liściach a tuz obok zamieszkała hortensja limlight. Wiem że hortensje powinny byc bardziej w pólcieniu ale czytała tu na forum,że ta odmiana znosi słońce cakeim nieżle. Zostawiłam tez troche miejsca na wysokie trawy które stworzą częściowo ekran dla tych kwiatów. Reszta rabaty jeszcze w planach, trwa dalsze zdejmowanie darni, a rośliny czeaja cierpliwie w doniczkach na posadzenia.
anipla 10:58, 17 maj 2013

Małgosiu ja pęcherznicę cięłam kilka razy w roku, każdy przyrost o połowę ucinałam od malutkiej,szybko się rozkrzewiła i nie jest łysa , rodzice nie cięli i w końcu wyrzucili bo zrobiły się łyse wysokie badyle z kolorem na górze...
Margarete 23:18, 17 maj 2013

anipla napisał(a)
Małgosiu ja pęcherznicę cięłam kilka razy w roku, każdy przyrost o połowę ucinałam od malutkiej,szybko się rozkrzewiła i nie jest łysa , rodzice nie cięli i w końcu wyrzucili bo zrobiły się łyse wysokie badyle z kolorem na górze...

Dzieki za rade, Anitko - tak zrobie jak mówisz. Mam jedna taką złoto-zielona od ubiegłego roku i teraz w tym roku kupiłam malutka o czerwonych liściach. Lubie fajne liście w ogrodzie prawie tak samo jak kwaity więc wszystkie byliny i krzewy o cieawych liściach chetnie będę gopścic w moim ogrodzie.
Margarete 00:26, 18 maj 2013

No to 1/3 długości rabaty zrobina na gotowo, jutro wstawie fotki bo dzis juz było za ciemno, nasypałam kory,jeszcze tylko poprawie kanciki i będę czekała jak roślinypodrosna, bo teraz są malutkie i sprawia wrażenie pustawej. Ale sie narobiłam nóg i pleców nie czuje, o komarach nie wspominając i do tego to ciepło... u nas ale chyba i w całej Polsce dzis było jak latem ...
kolejna częśc rabaty w trakcie prac, darń zdjęta, jeszcze jutro z kompostem przekopac i dalej... ale do konca daleko jeszce. Dzisiaj podszedł do płotu sąsiad i pocieszył mnie że w takim tempie to do grudnia skońcże... dowcipniś....a ja juz bym chciła cieszyc sie takim pieknym orodem jak wiekszośc tu na ogrodowisku. Ale co tam, w końcu mój watek to marzenie o ogrodzie... a marzenia warto zawsze mieć
zawitka 09:38, 18 maj 2013

Obejrzałam psiuna piękna ale musisz go szkolić bo to mądra rasa ale niprzewidywalna ..Wiem coś na ten temat .do pewnego czasu słodki ale potem może być bestją Pozdrawiam: