Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

jankosia 20:17, 20 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Tak ale tam mozna by cos posadzic , uporzadkowac , wyrównac i byłoby ładnie a przez to nadmierne zacienienie rh mi sie u nich nie podobają, kiepsko kwitną i takie drapaki rosna.To tak jak mniej wiecej z lasem , rzadko posadzony daje szanse kazdej roślinie a gęsto sprawia ze drzewa sa łyse od dołu bez lisci czy igieł i tak jest brzydko.

Mi też się tam rh nie podobają, wyglądają jak z innej planety trochę. Wiem że je kochasz ale dla mnie to akurat w tym miejscu mogłoby ich nie być
Lubię to że się różnimy
I nie zgadzam się zupełnie. Czyszczenie i porządkowanie zabiłoby to miejsce I nie, w rzadkim lesie nie wszystkie rośliny mają takie szanse, jest wręcz przeciwnie. Na przód wyjdą zawsze gatunki światłolubne i szybkorosnące zabierając całą przestrzeń dla siebie. Ostatnio czytałam przepiękną "opowieść" o walce dębu z bukiem .... Mało się nie poryczałam jaka przyroda potrafi być pięknie okrutna :'(
Bogdzia 20:31, 20 paź 2016

jankosia napisał(a)

Mi też się tam rh nie podobają, wyglądają jak z innej planety trochę. Wiem że je kochasz ale dla mnie to akurat w tym miejscu mogłoby ich nie być
Lubię to że się różnimy
I nie zgadzam się zupełnie. Czyszczenie i porządkowanie zabiłoby to miejsce I nie, w rzadkim lesie nie wszystkie rośliny mają takie szanse, jest wręcz przeciwnie. Na przód wyjdą zawsze gatunki światłolubne i szybkorosnące zabierając całą przestrzeń dla siebie. Ostatnio czytałam przepiękną "opowieść" o walce dębu z bukiem .... Mało się nie poryczałam jaka przyroda potrafi być pięknie okrutna :'(

Musimy się tam razem wybrac to pokażę Ci co mi sie nie podoba i ciekawa jestem co na to powiesz.
jankosia 20:34, 20 paź 2016

Dobra
Madzenka 06:41, 21 paź 2016

Pięknie sie wybarwiły klony w Rogowie
mikina34 14:44, 21 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Musimy się tam razem wybrac to pokażę Ci co mi sie nie podoba i ciekawa jestem co na to powiesz.

Dziewczęta, jakbyście się wybierały to ja się chętnie z Wami zabiorę, mogę? plis plis...
Ja na razie trochę z doskoku, podglądam, podczytuję i chłonę mądrości bo chwalić się niestety jeszcze nie mam czym ale wszystko przede mną
AnnaCh 14:47, 21 paź 2016

mikina34 napisał(a)
Ja na razie trochę z doskoku, podglądam, podczytuję i chłonę mądrości bo chwalić się niestety jeszcze nie mam czym ale wszystko przede mną
Monia załóż wątek w projektowaniu Ktoś zawsze pomoże i doradzi
A chwalić się będziesz później w Naszych ogrodach
Margarete 15:20, 21 paź 2016

bql3 napisał(a)
witam,

Hmm.... klony palmowe, shirasawanum i japońskie zawsze posiadają swoje niepowtarzalne piękno

pozdrawiam
Jan

ps. Gosiu - często spaceruję po twoim ogródku lecz nie zawsze jest czas na wpis, macham gorąco i jesiennie.

Witam Janie,
miło mi że zagladasz tu do mnie. Ja w twoje japońskie klimaty tez czasem "zapuszczam żurawia" choć wpisów nie zostawiam
Pozdrawiam i zapraszam
Margarete 15:24, 21 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

A ja choc lubię ogrody naturalistyczne to w Rogowie niezbyt mi się podoba, głównie dlatego ze w niektórych miejscach straszne zageszczenie roślin a w innych wyciete polany nie doporowadzone do porzadku, rośliny nie mają dobrej ekspozycji . Byc moze to sprawa finansów bo wiadomo ze bez kasy ludzi sie nie zatrudni.

Masz racje Bożenko, te zabałaganione miejsca działaja na nerwy, chciałoby sie zeby wszystko wygladało ok, ale kasa, kasa, kasa
Te same niedociągięcia widac w ogrodzie w Powsinie i w naszym łódzkim botaniku albow arboretum w Kórniku a to tym bardziej mnie teraz denerwuje i przeszkadza ponieważ znam cudne, zadbane ogrody pokazowe (komercyjne) czy wielkie i piekne ogrody prywatne naszych forumowiczów ale i tak Arboretum w Rogowie jest w miare ok w porównaniu do łódzkiego botanicznego czy Powsian - moim zdaniem oczywiście
Margarete 15:26, 21 paź 2016

jankosia napisał(a)
Dobra

Nappisałam swoje zdanie jeden post wyżej, prawda jest pewnie po środku - naturalistyczny charakter zachowac trzeba - to fakt ale i nad niektórymi miejscami popracowac by warto było .
Margarete 15:27, 21 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Pięknie sie wybarwiły klony w Rogowie

Szkoda że mało słonca w tym roku, efekt byłby jeszcze lepszy
Pozdrawiam