Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 17:36, 12 gru 2016

yolka napisał(a)
Efekty są, szczególnie zauroczył mnie ten ze swieczką w środku, z tymi malusimi bąbkami spiralnie ułożonymi. Fajny dzień miałyście pozatym.
Zrobie sobie identyczny tylko w innym kolorze, poprostu takie mam bąbki, nie będę innych kupować

A warkoczyk to juniorka rozark?

Tak to juniorka Rozark z tym warkoczykiem

Ta świeczka to w rzeczywistości olbrzymia świeca o srednicy gdzies 20 -30 cm, a pomysł z malutkimi koraliczkami srebrnymi wokół był - powiem nieskromnie - mój :-0
Wyszło fajnie, tak delikatnie, w swoim wianku z resztą i tym nowym i tym nad kominkiem z ub roku tez wykorzystałam podobne koraliki tylko miedziano-rude.

Jak zrobisz swój to pokaż
Margarete 17:47, 12 gru 2016

yolka napisał(a)
Warszawa centralna może się schować. Nie znałam tego dworca wcześniej. W ciężkich czasach przyjeżdżałam do łodzi na zakupy, ale na Kaliską, o ile dobrze pamiętam

Łódź Kaliska była rozwalana (staryXIX-wieczny drewniany budynek dworcowy przy którym nakręcono wiele filmów) za czasów moich studiów i budowano wtedy nowy dworzec, ale to było ponad 25 lat temu...więc on juz jest też "stary" poza tym jest bardziej z boku no i mniejszy a Łódż Fabryczna jest całkiem w centrum miasta i jest dworcem nieprzelotowym, tam kończą sie tory. Ale to położenie daje dodatkowe atuty, obok mieści sie też całkiem nowe centrum EC1 (najstarsza łódzka elektrociepłownia) przerobiona na piękne nowe obiekty m.in. planetarium i centrum konferencyjno-wystawiennicze, teraz jak do tego dojdzie nowy dworzec PKP + PKS (są w podziemiach 24 perony dla autobusów PKS) i duża stacja przesiadkowa tramwajów i autobusów miejskich to rzeczywiście powstaje Nowe Centrum Łodzi - tak z reszta nazywa sie ten projekt. Parę kroków od tego miejsca jest Teatr Wielki, Filharmonia, gmach telewizji łódzkiej i fajne połączenie takim podwórcem miejskim (pasażem - ul. Traugutta) z ulica Piotrkowską.

No widać z tego że koniecznie musisz odwiedzic Łódź żeby zobaczyc nie tylko nasze ogrody ale i kawałek naszej Łodzi kochanej...
Zaproszenie wciąz aktualne !
Monka 17:50, 12 gru 2016

Małgosia i ja muszę się wybrać obejrzeć dworzec fajne foty , a propos na jarmarku na Piotrkowskiej też byłaś ?
Margarete 17:59, 12 gru 2016

Monka napisał(a)
Małgosia i ja muszę się wybrać obejrzeć dworzec fajne foty , a propos na jarmarku na Piotrkowskiej też byłaś ?

Monika - byłam ale raz że pogoda była paskudna, dwa że chyba wszyscy poszli oglądać dworzec to na jarmarku były 3 osoby na krzyż, z budek spoglądali na nas tęsknym okiem sprzedawcy, nudzący sie i bez przekonania prezentujący swoje wyroby...nie miały wzięcia ani domowej roboty wędliny, ani chlebki na zakwasie ani nawet grzane wino, karuzele stały z braku chętnych, w tle grały kolędy i było pusto, mokro i smutno....tylko choinka cudna, wielka, oświetlona i sama Piotrkowska w odświętnej szacie wyglądały ładnie. W tym roku choinka i jarmark jest w okolicach Pasażu Schillera wiec z dworca miałam blisko...
Monka 18:02, 12 gru 2016

No tak pogoda była w niedzielę kiepska nic dziwnego, że nie było ludzi
yolka 19:25, 12 gru 2016

tylko cieplej musi być
AgataP 09:14, 13 gru 2016

No wiedziałam że musiało Cię już tam pognać
Co do Dworca opinie są różne, że owszem piękny, widowiskowy, ale czy nie przesadzony? Do momentu aż nie połączy się z Kaliską i nie będzie przelotowy to nie spełnia swojej funkcji w pełni. Tym bardziej że tylko określone pociągi mogą do niego wjeżdżać - tam gdzie "lokomotywa" jest z dwóch stron
Przystosowany jest też do kolei szybkich takich po 350km/h ale na razie u nas takowych brak
Ja z chęcią obejrzę sobie dworzec i "tereny" dookoła - zapewne z mężem na spokojnie, a z dzieciakami w ferie.

Wianki piękne, ja się piszę w przyszłym roku Nauczycie mnie
JoannA 16:46, 13 gru 2016

Wszystkie wianki piękne Małgosiu.
Aż żałuję że tak daleko mieszkam bo chętnie wpadłabym na takie wspólne wiankowanie.
Sebek 16:51, 13 gru 2016

Foty z wiankowania miło zobaczyć Ale zobaczyć tą nową publiczną przestrzeń dla studenta gospodarki przestrzennej to jak miód na serce - mieli rozmach I slusznie
Margarete 19:38, 13 gru 2016

Sebek napisał(a)
Foty z wiankowania miło zobaczyć Ale zobaczyć tą nową publiczną przestrzeń dla studenta gospodarki przestrzennej to jak miód na serce - mieli rozmach I slusznie

Sebciu przestrzeń rzeczywiście wielka, usytuowana w centrum i obok wiele innych ważnych dla Łodzi i regionu miejsc, obiekty uniwersytetu i akademii medycznej, teatry, sądy. Myślę że ten rozmach ma sens jeśli myśli się o rozwoju miasta. Oczywiście nieprzelotowość dworca jest utrudnieniem i ma rację Agata P że pełen jego efekt będzie uzyska y gdy podziemnym tunelem uzyska połączenie z innymi łódzkimi dsorcami. Generalnie jednak ja osobiście cieszę się że jest bo to krok w dobrym kierunku. Prawie wszystkie połączenia Łodzi z Warszawą odbywały się via Fabryczny a teraz będzie sprawniej i wygodniej, małe 70 min i już się jest na centralnym w stolicy, szybciej niż autostrada.
Zapraszam, przyjedź pokaże ci moją Łódź