Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 14:27, 28 sty 2017

Nikita napisał(a)
Małgoś, zimowy odpoczynek zimowym odpoczynkiem a tu widzę zaczyna się jakiś ruch... Montana...Sweet Summer Love...
No i jakieś małe spotkanie się szykuje....nareszcie !!!

Ruch taki pozorny....Marazm raczej jednak.....Nic się ogrodowi nie dzieje. Czekam z wytęsknieniem na wiosnę i na spotkanie oczywiście....
jankosia 19:25, 28 sty 2017

Ale już jednak nieco drgnęło skoro już mowa o żywych zielonych
Margarete 21:10, 28 sty 2017

jankosia napisał(a)
Ale już jednak nieco drgnęło skoro już mowa o żywych zielonych

No, może.....
Buziaki Monia!
Bogdzia 21:15, 28 sty 2017

Ja tez Sweet muszę kupic i kilka innych.
pestka56 01:12, 29 sty 2017

Witaj Margarete
Wpadłam od Bogdzi, żeby Cię pocieszyć w kwestii kominka, a widzę, że o powojnikach mowa, więc z chęcią poczytam i dokształcę się przed podjęciem decyzji.

Kominkiem się nie przejmuj. To co ostatnio łgają na ten temat to wciskanie kitu. Palisz drewnem suchym, sezonowanym (max 20 % wilgotności) i jeśli kominiarz nie marudzi, że masz smołę na ścianach komina, to smogu nie produkujesz.
Jeśli chcesz jeszcze efektywniej spalać drewno, to zastosuj rozpalanie "do góry nogami”. Opiszę jak to robić jeśli jesteś zainteresowana Metoda jest prosta, skuteczniejsza i pozwala produkować jeszcze mniej dymu.
Margarete 20:11, 29 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Witaj Margarete
Wpadłam od Bogdzi, żeby Cię pocieszyć w kwestii kominka, a widzę, że o powojnikach mowa, więc z chęcią poczytam i dokształcę się przed podjęciem decyzji.

Kominkiem się nie przejmuj. To co ostatnio łgają na ten temat to wciskanie kitu. Palisz drewnem suchym, sezonowanym (max 20 % wilgotności) i jeśli kominiarz nie marudzi, że masz smołę na ścianach komina, to smogu nie produkujesz.
Jeśli chcesz jeszcze efektywniej spalać drewno, to zastosuj rozpalanie "do góry nogami”. Opiszę jak to robić jeśli jesteś zainteresowana Metoda jest prosta, skuteczniejsza i pozwala produkować jeszcze mniej dymu.

Witaj Pestki
Bardzo jestem zainteresowana, napisz proszę o co chodzi w tej metodzie

Co do powojników to u mnie im jakoś nie udaje się "błysnąć" mam że 3 sztuki ale mocno rosną albo jak już rosły to pies mi je zniszczył. Teraz spróbowałam z Rubensem na nowej pergoli...Zobaczymy....Mam nadzieję że tym razem z sukcesem.
ren133 20:33, 29 sty 2017

Madzenka napisał(a)
Ogrodnicy powinni lubić zimę bo mozna odpocząć Ja lubuę ten odpoczynek zimowy od ogrodu

Ja też
ren133 20:36, 29 sty 2017

Małgosiu Myślałam, ze coś nie tak bo nie odpisałaś ...ale na szczęście widzę, że wszystko w porządku ... wyglądasz z niecierpliwością wiosny
pestka56 22:20, 29 sty 2017

Nie dam się prosić o kominkach wiem sporo.

Palenie "do góry nogami”:

Dlaczego jest możliwe rozpalanie od góry? Ogień schodzi w dół, bo stamtąd dochodzi do niego powietrze Powietrze idzie z dołu do góry, a ogień na dół.

W palenisku układa się drewno – szczapy – zaczynając od tych największych. Kładzie się jedną obok drugiej z niewielkimi odstępami, płasko na dnie paleniska. Na tę warstwę w poprzek kładzie się drugą z cieńszych szczap. Układasz jak kratkę w każdej warstwie coraz cieńsze szczapy. Zależy od wysokości wkładu ile tych warstw można położyć. Można nawet napakować prawie do samej góry (do deflektora).
Na koniec, na samej górze na szczapki kładziesz nieco cieniutkich patyczków, a na nich rozpałkę, którą zazwyczaj używasz. Ja stosuję białe klocuszki. Mały kawałeczek wystarcza.
Drzwiczek paleniska nie zamykasz dopóki się nie rozpali górna warstwa szczapek. To trochę potrwa, ale kominek nie będzie dymił na pokój. Jak się rozpali, zamykasz drzwiczki i cieszysz się ogniem.

Szyber na dolocie dostarczającym powietrze do paleniska musi być podczas początkowej fazy palenia otwarty. Zamykasz drzwiczki, ale szyber jeszcze zostawiasz na trochę całkowicie otwarty. Przymyka się go, gdy ogień już jest dobrze rozpalony. Dzięki temu będzie się paliło dłużej i wydajniej.

Cieszysz się też, bo ciężko będzie dopatrzeć się dymu lecącego z komina. U mnie to tylko mgiełka. Nawet jeśli załadujesz całe palenisko wkładu kominkowego po brzegi i ogień będzie szalał, dym z komina będzie prawie niewidoczny.

Oczywiście palimy suchym drewnem, albo brykietami np. Eco-Pal.
Brykiety można tak samo ułożyć w kratownicę 2-3 warstwy, a na wierzchu trochę cienkich szczapek i na nich rozpałka.

Ważne:
Nie otwiera się drzwiczek póki ogień płonie.
Nie dokłada się szczap do paleniska, póki ogień płonie. Dokłada się dopiero na żar i od tego żaru drewno się ładnie zajmie.

Pytaj, jakbym coś nie dokładnie napisała.

Filmik https://www.youtube.com/watch?v=P9FBvc4Xt08
AnnaCh 22:57, 29 sty 2017

Przeczytałam i obejrzałam filmik Super
Jutro pokażę M jak ma palić