Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

JoannA 00:02, 30 sie 2013

Margarete napisał(a)
Troche sie juz robi taki jesienny klimacik.......

Piękne wrzosowisko Małgosiu. I nowych roślin ciągle przybywa, z przyjemnościa pospacerowałam po Twoim ogrodzie.
pozdrawiam
Bogdzia 07:22, 30 sie 2013

cudne te trawki kupiłaś, jeśli w garażu przetrzymują inne rośliny to i one przetrzymają zimę. pozdrówka.
polinka 07:35, 30 sie 2013

Margarete napisał(a)
Cieszę sie swoim ogrodem i każdą roslinką w każdym kolejnym miesiącu, przecież dopiero zaczęłam przygode z ogrodem tak na dobre wiosną tego roku, nie wiem jak niektóre rosliny będą zmieniac sie i wyglądać z miesiąca na miesiąc, mam w tym wielką frajdę, żeby to obserwować. Jak dobrze ,że zdecydowałam sie załozyc prawdziwy ogród.....

Gosiu jakbyś wyjęła mi te słowa z ust Uwielbiam swój ogród, każdą w nim roslinkę,mimo, że do ideału jeszcze dużo brakuje Daje mi tyle radości ten mały kawałek ziemi...

Z jednej strony piękne wrzosy u Ciebie, które nam przypominają o zbliżającej się jesieni a z drugiej strony kwitnąca lawenda i szałwia. które nie chcą odpuścić lata Oby jak najpóżniej przestały kwitnąć...
Margarete 09:50, 30 sie 2013

polinka napisał(a)

Gosiu jakbyś wyjęła mi te słowa z ust Uwielbiam swój ogród, każdą w nim roslinkę,mimo, że do ideału jeszcze dużo brakuje Daje mi tyle radości ten mały kawałek ziemi...

Z jednej strony piękne wrzosy u Ciebie, które nam przypominają o zbliżającej się jesieni a z drugiej strony kwitnąca lawenda i szałwia. które nie chcą odpuścić lata Oby jak najpóżniej przestały kwitnąć...

Witaj Polinko.... mysle ze wiele osób tu na O rozumuje opoddobnie jak ty, ja... i to nas tutaj łączy. Fajnie jest móc cieszyc sie ogrodem !!!
Dawno nie zagladałam do ciebie do watku. Zaraz tam pobiegnę.......

Madzenka 10:17, 30 sie 2013

Turzce może wygodniej będzie zadołować w ziemi? U mnie bezproblemowo przezimowaly. Ale jesli masz miejsce w garażu t tez im nie zaszkodzi.
Ja lubię słoneczną jesień, jak każdą porę roku w ogrodzie Najbardziej nie lubię listopada i lutego....
Joaska 10:56, 30 sie 2013

Z mojego doniczkowego doświadczenia powiem tak, wszystko co zadołowałam (no poza jedną różą) przezimowało, a to co starałam się przetrzymać w "zimniejszych" miejscach niestety padło .... ja radze zadołować...
popcorn 12:28, 30 sie 2013

Małgosiu, inną masz tę trawę. Taką też mam, nie pamiętam jak sie nazywa - nie jest taka złoto-miedziana jak te moje nowe. Ta mi ładnie przezimowała. Ale nie w donicy - donicę do garażu zabierz albo zadołuj aż po brzegi...
napisałam do Kasi odnośnie wyjazdu, dam znać
piękne wrzosy masz! i trawki dają czadu

pozdrawiam!!
popcorn 08:22, 31 sie 2013

Kasia Jakubowska chce jechać z nami ale fajnie!
do tego jest tam spora giełda staroci, podobno warto jechać chciałabyś się tam wybrać? Mu z Kasią jesteśmy chętne
pozdrawiam, miłego!
Margarete 09:58, 02 wrz 2013

popcarol napisał(a)
Kasia Jakubowska chce jechać z nami ale fajnie!
do tego jest tam spora giełda staroci, podobno warto jechać chciałabyś się tam wybrać? Mu z Kasią jesteśmy chętne
pozdrawiam, miłego!

No to super, to pojedziemy razem, w wiekszym gronie.
Jesli chodzi o giełde topewnie że tak tylko nie wiem czy nam na to wszystko wystarczy czasu, mamy do obejrzenia wystawe róż, pokazy florystyczne, jarmark z roslinami ( pewnie zejdzie nam tam duzo czasu...) no i zaprasza nas do siebie do ogrodu jedna z Ogrodowiskowiczek - Pani Przyroda.

Co do zimowania trawek z donicy to bede je zadołowywać gdzies w kacie ogrodu i tyle..... moze to lepsze niż znoszenie do garażu.
Margarete 10:18, 02 wrz 2013

W sobote spędziłam czas ogrodowo i pracowicie, skosiłam trawę na całej powierzchni trawnika, odchwaściłam rabate ( pół wiadra chwastów), pojechałam do kompostowni po kolejna porcję kompostu - kupiłam 8 worków z przeznaczeniem na nową rabatke od strony płotu sasiada, tam gdzie maja byc liliowce i rosliny cebulowe. Kupiłam wiecej bo potem bedę przerabiac placyk żwirowy, obsadzac go we wrzesniu bukszpanami to tez kompost sie przyda.
Wracając z kompostowni nie mogłam sie oprzec żeby nie odwiedzic szkółki tuz obok, tej która specjalizuje sie w rododendronach od Ciepluchy. Kupiłam 3 małe rozplenice litle bunny i 2 liriope variegata oraz 3 wrzosy białe o pełnych kwiatach...........
To juz chyba trzeba leczyć...............zakupoholizm ogrodniczy......taka jednostka chorobowa

Potem w niedziele zastanawiałam sie gdzie te trawy posadzic ..... i do dzisi sie nie zdecydowałam. Wrzosy posadziłam, rosna sobie juz a trawy czekaja na przypływ weny, mam 2 koncepcje i bije sie z myslami , nie wiem która zwycięzy... ale jak znam siebie to posadze a na wiosne zmieni mi sie wizja rabaty i znów bede przesadzać... dlatego tak teraz myslę długo ...

Wczoraj posiałam trawe na "trójkacie" z którego przenosiłam wczesniej rosliny kwasolubne na rabate pod ogrodzenie. Nie siałam w upały bo by i tak nie urosła. Miałam po srodku trawnika takie "trójkatne" łyse pole, teraz podsypałam kompostem, posiałam trawke, uklepałam deską, podlałam i przykryłam agrowłókniną.... i czekam az urosnie.