Dzisiaj zaczełam szykowac nowe miejsce na kolejną rabatę... upały mineły, można ostro brac sie za ogrodowe prace... a dzien bez usuwania darni to dzien stracony !!

Zajęłam sie drugą stroną ogrodu. Usunęłam darn z takiego pasa wzdłuż płota sasiadów i nie chce tam robić regularnej rabaty ale tylko chciałabyb wzdłuz ogrodzenia posadzic kilka odmian liliowców, one pieknie kwitna latem, a po i przed kwitnieniem zwieszają sie im liscie tak jak trawy w dół i to by mogło wzdłuż ogrodzenia sasiada nieźle wyglądac. Zrobiłam dzis zdjecia ale niewiele bo padły mi baterie w aparacie, może jutro je wrzuce na forum i poprosze o rade. A póki co pytam :
1. jak gesto sadzic mam liliowce ( jeszcze ich nie kupiłam i nie wiem ile sztuk potrzebowac bede..)
2. czy na rabacie o szerokości ok 60 cm to mam je podsadzic tak ak zywopłot czyli zygzakiem przód tył czy na zakładke jakby w cegiełke , naprzemiennie przód -tył ?
3. jak poprawic wygląd takiej liliowcowej rabaty wiosną gdy nie ma lisci liliowców ( bo chyba sie je obcina na jesien... ???) czy moge dac od strony krawedzi rabaty jakies cebulowe mp narcyze, szafirki czy tulipany ? to potem by te liscie zakryły usychajace i żółknace liscie tulipanów...
4. czy jesien to dobra pora jest w ogóle na sadzenie liliowców ? moze czekac do wiosny ?