W Kędzierzynie,Kryniafu ma do oddania tojeść orszelinowatą i zawilec japoński, odbiór własny.Służę telefonem, jakbyś reflektowała
Dzięki- widziałam wątek o tym, że jest do oddania. Nawet sprawdzałam w internecie , jak wyglądają te roślinki, ale w końcu stwierdziłam , że w tej chwili nie miałabym , gdzie ich posadzić. Powoli klaruje mi się plan nasadzeń. Typowo ogrodowiskowu bukszpany, żurawki, trawy ...
No i zobacz, zeszłej jesieni był ugór, a dziś piękne kwiecie! Gratuluję postępów.
Witam. Mam pytanko: a jak się uzyskuje nowe sadzonki begonii? Trawiłam na ten wątek przypadkiem, nie ukrywam, że bardzo mnie zainteresował. Chyba dlatego, że też jestem nowa i też z Koszalina.
Pozdrawiam.
Sadzonki z begoni uzyskuje się banalnie prosto, tzn. przechowujemy przez zimę na parapecie roślinę mateczną, a potem już od lutego możemy pobierać sadzonki wierzchołkowe i ukorzeniać je w doniczkach z ziemią. Bierzemy łodyżkę z dwoma parami liści , zanurzamy w ukorzeniaczu i wciskamy do doniczki z dobrą ziemią. Po ok 4 tygodniach są już ukorzenione.
Ostatniej wiosny uzyskałam tak mnóstwo begonii i tym razem też planuję. Trzeba mieć tylko sporo miejsca na parapetach.
Pomorze wita Góry
Chmmm... masę pracy ? Jakoś tego nie dostrzegam. Wiem, że mój ogród się zmienił od zeszłego roku, ale tez nie odczuwam , że choc odrobinę przyblizyłam się do mety. Mam wrażenie , że jak kiedyś był ugór, tak teraz wciąż mi się wydaję, że dominuje ugór z odrobiną czegoś na pozór ogrodowego.