Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Selly 09:12, 26 wrz 2014

Powycinałam już liście piwonii. Trochę puściej się zrobiło, za to miałam większy dostęp , żeby posadzić tulipany.

Te dalie nic a nic sobie nie robią z zimna i deszczów. Ciągle mają nowe pąki z kwiatami. Przed nimi żurawki przeplatane ciemną begonią kwitnącą na różowo. Wsadziłam te begonie jako wypełniacze, bo żurawki były wiosną bardzo małe. Przez przypadek wyszło udane zestawienie. Mus powtórzyć w przyszłym roku
Kasik 09:22, 26 wrz 2014

Selly napisał(a)

Te dalie nic a nic sobie nie robią z zimna i deszczów. Ciągle mają nowe pąki z kwiatami. Przed nimi żurawki przeplatane ciemną begonią kwitnącą na różowo. Wsadziłam te begonie jako wypełniacze, bo żurawki były wiosną bardzo małe. Przez przypadek wyszło udane zestawienie. Mus powtórzyć w przyszłym roku

To połączenie dalii z żurawkami super.

Ja tez czekam na dalie, bo mi robote wstrzymują:, a one nic - tylko kwitną.

Sama nie wiem czego chcę- najpierw patrzę czy rosną, a potem czekam , by miejsce zrobiły.
Selly 08:30, 30 wrz 2014

Wczoraj posadziłam kolejne cebule. Tym razem narcyzy Mount Hood za kulkami bukszpanowymi a między głowienkami. Wiosną się okaże , czy to udane zestawienie
Selly 08:31, 30 wrz 2014

Artemis i Pinki Winki
Karolinek 19:24, 30 wrz 2014

Selly napisał(a)
Powycinałam już liście piwonii. Trochę puściej się zrobiło, za to miałam większy dostęp , żeby posadzić tulipany.

Bardzo fajnie to wygląda, można by pomyśleć, że tak kwitną żurawki Podoba mi się.
hanka_andrus 19:36, 30 wrz 2014

Zamawiam kawałeczek białej dalii.
Selly 09:31, 06 paź 2014

Ach ! Sobota piękna pogoda i pracowity dzień !

Przed

Po

Przekopałam, oczyściłam i wsadziłam rh oraz cisy , które czekały cierpliwie w przechowalniku. Rh kupowane wiosną pod wpływem impulsu, a cisy to zakupy z zeszłego roku , kupowane na a.., ale niezbyt przemyślane. Długo się zastanawiałam co z nimi zrobić. W końcu zaczełam z tych cisów formować kulki na pniu . I tak o z nieprzemyślanych zakupów wyszła taka o rabatka. Przed cisami a za lawendą wsadziłam jeszcze małe bordowo-różowe czosnki.
Selly 09:39, 06 paź 2014

Dalie Franz Kafka ciągle mają nowe pąki Cud natury czy cud hodowców ?!
Mila 09:47, 06 paź 2014

Selly napisał(a)

Artemis i Pinki Winki

Piękna jest ta róża, muszę wygooglować. Czy duża bedzie? Czy długo kwitnie? Pachnie?
Jak mawiał mój młodszy syn "ja chciałłłł"
Selly 14:02, 06 paź 2014

Artemis rośnie do wysokości 1- 1,5 m. Tak przynajmniej podają źródła internetowe Niezbyt to precyzyjne dane, bo 0,5 m różnicy to przecież 50 % całej wysokości więc jeśli będzie miała 1 m to się okaże , że rośnie we właściwym miejscu, a jeśli będzie miała 1,5 m , to będę musiała ją przesadzić , bo będzie za wysoka na przód rabaty.

Kwitnie niezmiernie dłuuugo. Mięliśmy już pierwsze przymrozki, a ona wciąż ma nowe kwiaty i piękne liście. W ogóle nie łapie " czarnej plamistości", więc byłaby ozdobą nawet bez kwiatów. Ale to jej nie grozi, bo wciąż wypuszcza nowe pąki kwiatowe. Pewnie dopiero śniegi ją pokonają oczywiście tylko na chwilkę
Kolor ecru . Gorąco polecam