Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Selly 21:06, 22 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Dalie, nie dość, że białe, to jeszcze pełne. Warto zachować.

Słusznie zauważyłaś Haniu ! Jakoś wcześniej tego nie dostrzegłam, że one są pełne ! Kupowałam je już kwitnące u nas w Niekłonicach za parę złociszy od sztuki. Mam nadzieję, że mi się ładnie przechowają przez zimę, a wiosną je podzielę na więcej
Selly 21:15, 22 wrz 2014

Ewkakonewka napisał(a)

Świetne podejście, faktycznie jak tak na to patrzeć, bo ja jakoś wolę sadzić jak widać od razu

No pewnie, że to wspaniałe uczucie, jak widać efekt zaraz po posadzeniu . Taki efekt najpełniej osiąga się sadząc już na prawdę duże rośliny, ale wiadomo, że ze względów czysto ekonomicznych często w szkółce kupujemy raczej te małe... a później po posadzeniu na rabacie, rozglądamy się za lupą , bo owszem widać, ale ledwo co
Z cebulowymi to jeszcze gorzej, bo ich nie widać wcale. Ale potem... Wiosną ... Marzenie...
Anias 21:19, 22 wrz 2014

Selly jako ze ze mnie pocztkujaca ogrodniczka, dostalam swoje dalie i chcialam je przymrozkach wywalic, ale znalazlam na internecie ze mozna przechowac. Wykopalam, przesuszylam i schowalam do garazu. Przypomnialam sobie wiosna, ale jak je znalazlam zasuszone na wior to pomyslaam ze nic z tego. Ale namoczylam w misce prze chyba 24 godziny i zaczely wypuszczac. Posadzilam w donicach a potem w miejsce docelowe i mam wogole jakos tak wieksza radosc jak sie cos wyhoduje tak prawie od zera
Ale te Twoje sa wyjatkowo piekne musze poszukac takich za rok.
Ewkakonewka 22:53, 22 wrz 2014

Ale posadzisz małe - czekasz, posadzisz duże - trzeba zaraz ciąć Ale co tam jak się lubi to i to miłe i to.
Piękna robota widzę zrobiona. W przyszłym roku będzie szał
Selly 07:55, 23 wrz 2014

Anias napisał(a)
Selly jako ze ze mnie pocztkujaca ogrodniczka, dostalam swoje dalie i chcialam je przymrozkach wywalic, ale znalazlam na internecie ze mozna przechowac. Wykopalam, przesuszylam i schowalam do garazu. Przypomnialam sobie wiosna, ale jak je znalazlam zasuszone na wior to pomyslaam ze nic z tego. Ale namoczylam w misce prze chyba 24 godziny i zaczely wypuszczac. Posadzilam w donicach a potem w miejsce docelowe i mam wogole jakos tak wieksza radosc jak sie cos wyhoduje tak prawie od zera
Ale te Twoje sa wyjatkowo piekne musze poszukac takich za rok.

Jak widać z powyższego już nie jesteś tak zupełnie początkującą ogrodniczką. Doświadczenie z daliami już masz . Wiedza teoretyczna zdobyta i w życiu zastosowana. Super !
(Jaki byłby ten nasz aktualny świat bez internetu? Trudno to sobie wyobrazić... )
Selly 08:14, 23 wrz 2014

Jestem na Ogrodowisku od ponad roku. Ciekawe jest to, jak przez ten czas zmienił mi się mój gust... Wcześniej zanim tu trafiłam, nie podobały mi się ani bukszpany, ani żurawki , ani hortensje... ( ! ) Teraz to mi się wydaje wręcz śmieszne. No bo , jak mogły mi się nie podobać kiedyś te rośliny? Nawet nie wiem jak i kiedy mój gust ewoluował . Po wpływem Danusi i jej ogrodu, jej artykułów oraz oglądania ogrodów należących do innych uczestników forum, wyostrzył mi się ogrodniczy smak
Niedawno padł mój ostatni bastion Wbrew mojej wcześniejszej ocenie, nagle zaczęły mi się podobać wianki do wieszania na drzwi. ( A czemu ? no oczywiście, bo się naoglądałam u Danusi, Sebka, Bogdy i innych )

Powiem Wam , że nawet więcej się wydarzyło ! Nie tylko mi się wianki spodobały, ale nawet jeden własnoręcznie wykonałam !

kosolka 08:18, 23 wrz 2014

Selly napisał(a)
Jestem na Ogrodowisku od ponad roku. Ciekawe jest to, jak przez ten czas zmienił mi się mój gust... Wcześniej zanim tu trafiłam, nie podobały mi się ani bukszpany, ani żurawki , ani hortensje... ( ! ) Teraz to mi się wydaje wręcz śmieszne. No bo , jak mogły mi się nie podobać kiedyś te rośliny? Nawet nie wiem jak i kiedy mój gust ewoluował . Po wpływem Danusi i jej ogrodu, jej artykułów oraz oglądania ogrodów należących do innych uczestników forum, wyostrzył mi się ogrodniczy smak
Niedawno padł mój ostatni bastion Wbrew mojej wcześniejszej ocenie, nagle zaczęły mi się podobać wianki do wieszania na drzwi. ( A czemu ? no oczywiście, bo się naoglądałam u Danusi, Sebka, Bogdy i innych )
Powiem Wam , że nawet więcej się wydarzyło ! Nie tylko mi się wianki spodobały, ale nawet jeden własnoręcznie wykonałam !

Też o tym ostatnio pisałam Że w ubiegłym roku nie podobały mi się hortensje bukietowe A teraz je kocham I że na dzień dzisiejszy nie rozumiem fenomenu żurawek, kulek wszelakich i rozchodników i że zobaczymy co poweim w przyszłym roku A wianki uwielbiam i tworze od dwóch lat Twój pierwszy bardzo ładny, subtelny i delikatny Pozdrawiam!
Selly 08:19, 23 wrz 2014

kosolka 08:23, 23 wrz 2014

Pięknie to wygląda!
Selly 08:24, 23 wrz 2014

kosolka napisał(a)

Też o tym ostatnio pisałam Że w ubiegłym roku nie podobały mi się hortensje bukietowe A teraz je kocham I że na dzień dzisiejszy nie rozumiem fenomenu żurawek, kulek wszelakich i rozchodników i że zobaczymy co poweim w przyszłym roku A wianki uwielbiam i tworze od dwóch lat Twój pierwszy bardzo ładny, subtelny i delikatny Pozdrawiam!

Dzięki Kosolka ! Nieskromnie powiem, że też mi się podoba mój pierwszy własnoręcznie zrobiony wianek Tylko, że dziś strasznie wieje u nas ( bo ja mieszkam 8 km w prostej linii od morza) , no i się zastanawiam, czy jak wrócę z pracy, nie będę musiała tego mojego świeżo zrobionego wianka po całym ogrodzie zbierać ...? Już mi rano jedną dynię ze schodów zwiało...