Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 17:28, 19 cze 2016

beata_m napisał(a)
Paulinka i serio gnojówka z pokrzyw zdziałała takie cuda?! Ślicznie wystartowały, dostały odżywkę z gnojówki to teraz się odwdzięczają

Jak najbardziej serio
polinka 17:30, 19 cze 2016

Toszka napisał(a)
Kochane, jeśli problem z cięciem kulek to polecam kupić "kuchenne" nożyczki Fiskarsa i nimi ciąć. Nie nożycami ogrodowymi. Ważne by nożyczki były ostre. Mniejszymi nożyczkami mniejsze dziury się robi

Iwonko coś w tym jest. W pierwszym roku kulki cięłam małym sekatorem i były nawet, nawet. Oczywiście do doskonałości dużo im brakowało ale nie wyglądały tragicznie.
polinka 17:31, 19 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
A wg mnie kulki tnie sie latwiej niz żywopłoty z bukszpana

Ładnego żywopłotu z bukszpana nie mam, to co jest obecnie to nawet nie można nazwać żywopłotem ale mam trzy kostki i twierdzę, że kostki o wiele łatwiej ciąć niż kulki.
polinka 18:34, 19 cze 2016

Mazan napisał(a)
Polinka

Czytam, czytam.
Każda ciecz - nie tylko gnojówka - powinna być klarowna, mieć właściwą sobie barwę, gnojówka zgniłozieloną, należy uważać żeby nie było krążków pleśni. W temperaturze 15 - 20*C powstaje po 10 - 14 dniach. Zależy to od mikroorganizmów, które biorą w tym udział. W wyższych temperaturach proces zachodzi o wiele szybciej dlatego 30 stopniowe temperatury mogą skrócić czas do jednego tygodnia, a jeśli skład zielonki będzie miał dodatek bakteriobójczy może się czas fermentacji wydłużyć.
Teraz krótkie wyjaśnienie dlaczego gnojówki, nastawy, napary czy wyciągi mieszane mają takie "cudowne" działanie. Dla mnie to nic zaskakującego, szczególnie że znam potrzeby pokarmowe roślin i zwierząt. Trawy potrzebują do intensywnego wzrostu dużych ilości wybranych mikroskładników, które regulują w roślinach procesy życiowe i dodatek np roślin krzemionkowych do składu gnojówki powoduje zwiększenie sztywności źdźbeł. Należy pamiętać, że rośliny jednoliścienne kumulują duże ilości krzemu w łodygach/źdźbłach, wapń jest przeciwnikiem krzemu i jako nieprzemieszczający się raz wbudowany pozostaje w tym miejscu do końca. Roślina do młodych przyrostów kieruje przede wszystkim krzem i fosfor, ale u niektórych roślin o wyższym zapotrzebowaniu na fosfor liście są lekko fioletowe, bądź amarantowe.
Jak widać z tego przykrótkiego wywodu jedna roślina może uzupełnić w drugiej niedobory mikroskładników, a że są one łatwo przyswajalne to i efekty mogą być zauważalne.

Pozdrawiam

Walerku dobrze, że się odzywasz
Do tej pory ( w tym roku) używałam gnojówki po 8-9 dniach jak skończyła się pienić i była klarowna. w tamtym roku w czasie upałów miałam gotową już po tygodniu ale nigdy nie była przeżroczysta. Zastanawiała mnie ta przejrzystość ale jak piszesz wszystko jest ok.
Mam mały problem z gracilimusami. Chyba za dużo i za wcześnie używałam pokrzywy. Czy jest możliwe przenawożenie??
ghracilimus wystrzelił w górę ale żdzbła ma aż za bardzo się przewiieszające się i bardzo duża ich częsć się łamie. Dodam, że od miesiąca gracki nie dostają już gnojówki.
Czy zastosowanie samej gnojówki ze skrzypu albo wyokich traw bez dodatku pokrzywy będzie dla nich korzystne?
polinka 18:36, 19 cze 2016

I jeszcze mała prośba do wszystkich
Jeśli ma ktoś sprawdzone żródło na jeżówki to bardzo poproszę na pw.
Niestety sklepy polecane przez Olę, Edytkę i Łukasza nie posiadają już tej odmiany na której mi zależy.
jazzy 18:56, 19 cze 2016

Poli, a na jakiej Ci zależy?
andziurex 19:14, 19 cze 2016

polinka napisał(a)

Reniu rabata ma 230 cm szer.

Gracki kupiłam w maju 2013r. To te rzy sadzonki z tyłu Ponoć kupiłam już je jako 3 letnie sadzonki. Ile w tym prawdy to nie wiem, jedynie cena na to wskazywała

A tak urosły od maja do września

A ja zapytuję co masz na siatce? Czy to się pnie bezpośrednio po oczkach siatki? Czy jeszcze jest jakoś podparte? Szukam jakiejś osłony na siatkę od sąsiada. Wiciokrzew mi się nie sprawdził, po piątkowej nawałnicy nadaje się do kompostu, a tak jakoś dzisiaj mi się to Twoje zdjęcie w oczy rzuciło
Mazan 19:22, 19 cze 2016

Polinka

Czy jest możliwe przenawożenie? Oczywiście, przecież pokrzywa jest rośliną wskaźnikową gleby zasobnej w azot, który jest pobierany przez wszystkie rośliny bez umiaru. Mogło więc nastąpić przeazotowanie i niech to będzie na przyszłość dla Ciebie ostrzeżeniem. Nawóz azotowy jest nawozem szybko działającym, a ponad to ograniczającym w wielu przypadkach pobieranie innych składników przez co rośliny stają się wiotkie. Dodatek żywokostu i skrzypu zmienia ten stosunek uzupełniając krzem, potas i fosfor co zapobiega wyleganiu.
Przejrzystość gnojówek zależy od klarowności i - jak to w fizyce - od kąta padania światła. Masz dobry przykład z morzem. Nasz Bałtyk wydaję się mętny z zielonym odcieniem, a morza południowe wydają się być błękitne i czyste.

Pozdrawiam
polinka 21:16, 19 cze 2016

jazzy napisał(a)
Poli, a na jakiej Ci zależy?

Czarnej
nawigatorka 21:17, 19 cze 2016

polinka napisał(a)

Czarnej
serio? Jest taka?