Iwonko coś w tym jest. W pierwszym roku kulki cięłam małym sekatorem i były nawet, nawet. Oczywiście do doskonałości dużo im brakowało ale nie wyglądały tragicznie.
Ładnego żywopłotu z bukszpana nie mam, to co jest obecnie to nawet nie można nazwać żywopłotem ale mam trzy kostki i twierdzę, że kostki o wiele łatwiej ciąć niż kulki.
Walerku dobrze, że się odzywasz
Do tej pory ( w tym roku) używałam gnojówki po 8-9 dniach jak skończyła się pienić i była klarowna. w tamtym roku w czasie upałów miałam gotową już po tygodniu ale nigdy nie była przeżroczysta. Zastanawiała mnie ta przejrzystość ale jak piszesz wszystko jest ok.
Mam mały problem z gracilimusami. Chyba za dużo i za wcześnie używałam pokrzywy. Czy jest możliwe przenawożenie??
ghracilimus wystrzelił w górę ale żdzbła ma aż za bardzo się przewiieszające się i bardzo duża ich częsć się łamie. Dodam, że od miesiąca gracki nie dostają już gnojówki.
Czy zastosowanie samej gnojówki ze skrzypu albo wyokich traw bez dodatku pokrzywy będzie dla nich korzystne?
I jeszcze mała prośba do wszystkich
Jeśli ma ktoś sprawdzone żródło na jeżówki to bardzo poproszę na pw.
Niestety sklepy polecane przez Olę, Edytkę i Łukasza nie posiadają już tej odmiany na której mi zależy.
A ja zapytuję co masz na siatce? Czy to się pnie bezpośrednio po oczkach siatki? Czy jeszcze jest jakoś podparte? Szukam jakiejś osłony na siatkę od sąsiada. Wiciokrzew mi się nie sprawdził, po piątkowej nawałnicy nadaje się do kompostu, a tak jakoś dzisiaj mi się to Twoje zdjęcie w oczy rzuciło
Czy jest możliwe przenawożenie? Oczywiście, przecież pokrzywa jest rośliną wskaźnikową gleby zasobnej w azot, który jest pobierany przez wszystkie rośliny bez umiaru. Mogło więc nastąpić przeazotowanie i niech to będzie na przyszłość dla Ciebie ostrzeżeniem. Nawóz azotowy jest nawozem szybko działającym, a ponad to ograniczającym w wielu przypadkach pobieranie innych składników przez co rośliny stają się wiotkie. Dodatek żywokostu i skrzypu zmienia ten stosunek uzupełniając krzem, potas i fosfor co zapobiega wyleganiu.
Przejrzystość gnojówek zależy od klarowności i - jak to w fizyce - od kąta padania światła. Masz dobry przykład z morzem. Nasz Bałtyk wydaję się mętny z zielonym odcieniem, a morza południowe wydają się być błękitne i czyste.