Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 22:47, 08 lip 2016

polinka napisał(a)

Ikonki, nie rozumiem...
A co z trawami kupowanymi na jesien?
Przecież na dobrą sprawę dopiero teraz możemy dostać ładne, wypasione sadzonki, pomijając "naszego " Stefana , który uprawia trawyw tunelach.

Ikonka miała być mrugnięciem, że odpowiadam za ciebie

odnośnie sadzenia traw obserwuję na forum pewną prawidłowość na którą zapewne i niezaprzeczalnie ma wpływ duża, zwyczajowa ilość nawozu podrzucanego do roślin w szkółkach... otóż spora część traw sadzona później niż druga połowa sierpnia na wiosnę wygniwa lub wymarza. Dlatego proponuję wcześniejsze sadzenie traw, tak by zdążyły się ukorzenić, a nawóz wypłukać w glebie.
Oczywiście to moje spekulacje z obserwacji i poskładanych do kupy faktów.
polinka 22:49, 08 lip 2016

Toszka napisał(a)
cha,cha
znaczy się mamy odpowiedź
U mnie od wrzesnia też jarzy się na czerwono. W zeszłym roku szybciej się wybarwiał, bo było upalnie. W tym chłodniej, deszcze i się ociąga z kolorem, choć coś tam mocno czerwieni się na końcu

Wczesną wiosną, w takim razie, jak będzie jeszcze suchy podrzucę mu hemoglobiny suszonej. To będzie eksperyment

Czasami człowiek sam nie wpadnie na odpowiedź na problem,dopiero gdzieś tam zwoje mózgowe zatrybia i jest

Na zimę mam nowy temat do analizy red baron.
U mnie też nie mogę narzekać, widać że jest czerwony ale w porównaniu do roku ubiegłego to taka przygaszona czerwień. Będę obserwowac
polinka 22:56, 08 lip 2016

aga_pe napisał(a)
No widzisz....to już trzeba minimum dwa

A może pomyśleć o temacie zlotu na kajakach?
polinka 23:03, 08 lip 2016

Toszka napisał(a)

Ikonka miała być mrugnięciem, że odpowiadam za ciebie

odnośnie sadzenia traw obserwuję na forum pewną prawidłowość na którą zapewne i niezaprzeczalnie ma wpływ duża, zwyczajowa ilość nawozu podrzucanego do roślin w szkółkach... otóż spora część traw sadzona później niż druga połowa sierpnia na wiosnę wygniwa lub wymarza. Dlatego proponuję wcześniejsze sadzenie traw, tak by zdążyły się ukorzenić, a nawóz wypłukać w glebie.

Ha,ha nie miało być Ikonko tylko Iwonko,nie rozumiem...w sensie dlaczego ostatni dzwonek na trawy

Też o tym myślałam po fali strat zimowych i dlatego nie sądzę żadnych roślin jesienią. Pomijając już wypadanie roślin na wiosnę to nie lubię czekać pół roku na ładny efekt rozrosniecia się traw.
aga_pe 23:04, 08 lip 2016

polinka napisał(a)

A może pomyśleć o temacie zlotu na kajakach?

Można...trza dopytać o poziom Baryczy
Mazan 10:07, 09 lip 2016

Polinka

Przeglądając wpisy doszedłem do wniosku, że zaśmiecę Ci wątek. Uprawiasz imperatę "Rubra". Otóż trawa lubi się wyradzać, co widać. Wtedy zanika kolor na źdźbłach bądź liściach najczęściej zewnętrznych. Takie 'coś' należy usuwać. Przygaszenie koloru jest wynikiem niewłaściwego nawożenia, a powinno być takie: wiosną mawozy o podwyższonej zawartości azotu /pokrzywówka/, późnoletnie o podwyższonej zawartości fosforu i potasu /skrzyp, babka, mniszek, żywokost, a jeszcze lepiej żmijowiec/. Późną jesienią okrywanie kompostem oraz ochrona przed zimowym nadmiarem wilgoci.

Tyle śmieci na razie wystarczy, ale jeśli będziesz chciała to mogę "wysypać" więcej.

Pozdrawiam i wysokiej, spokojnej wody
MirellaB 10:14, 09 lip 2016

Dobrze trafiłam, bo myslałam, że tylko u mnie Red Baron słabiej wybarwiony niż w poprzednim roku.
Juzia 10:37, 09 lip 2016

Toszka napisał(a)

Też takie przypuszczenia mam

polinka 16:54, 09 lip 2016

aga_pe napisał(a)

Można...trza dopytać o poziom Baryczy

Potasznia-Milicz wiem, że jest ok.pewnie problem jest jak co roku Milicz-Sułów.
polinka 17:06, 09 lip 2016

Mazan napisał(a)
Polinka

Przeglądając wpisy doszedłem do wniosku, że zaśmiecę Ci wątek. Uprawiasz imperatę "Rubra". Otóż trawa lubi się wyradzać, co widać. Wtedy zanika kolor na źdźbłach bądź liściach najczęściej zewnętrznych. Takie 'coś' należy usuwać. Przygaszenie koloru jest wynikiem niewłaściwego nawożenia, a powinno być takie: wiosną mawozy o podwyższonej zawartości azotu /pokrzywówka/, późnoletnie o podwyższonej zawartości fosforu i potasu /skrzyp, babka, mniszek, żywokost, a jeszcze lepiej żmijowiec/. Późną jesienią okrywanie kompostem oraz ochrona przed zimowym nadmiarem wilgoci.

Tyle śmieci na razie wystarczy, ale jeśli będziesz chciała to mogę "wysypać" więcej.

Pozdrawiam i wysokiej, spokojnej wody

Takie zaśmiecania lubie i proszę o wiecej

W kwestii gnojowek poznoletnich rozumiem, że należy je używać od poczatku sierpnia? Pokrzywa można do końca lipca? Pytam się o to czysto teoretycznie i aby wiedzieć na przyszłość bo w tym roku zakończyłam już lać pokrzywa teraz skrzyp się robi po raz drugi. Czy zywokost mogę połączyć z babka i mniszkiem?

Wysoka woda przyda się spokojna niekoniecznie... jak dla mnie im więcej adrealiny tym lepiej,dlatego tak tez kocham dwa kółka

Walerek może miałbyś czas i chęć spotkać się z nami przy okazji wyjazdu do znanej Ci szkolki traw?