Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 19:30, 29 mar 2017

sylwik69 napisał(a)
Polinko czy Silver Sceptre nadają się wyłącznie do cienia?mam 2 rabaty z bukami DAWYCK Purple ale na słońcu...Twój pomysł bardzo mi się spodobałdziękuję Poli

Sywik Silvery ogrólnie są polecane do cienia, półcienia. Na takich rabatach pięknie świecą, rozjaśniają tą swoją srebrną zielenią cieniste zakątki.

Tutaj moje silvery w sierpniu zacieniane przez Gracilimusa.

Ale mam też Silvery na słonecznej rabacie. Słońce od rana do 16.00.

Tutaj w czerwcu na słońcu.

I we wrześniu.

Jak widać te na słońcu blakną pod koniec sezonu i ta zieleń jest mniej intensywna. Aby Silvery były w dobrej kondycji na słonecznej rabacie należy zapewnić im dużą wilgotność.Oczywiście nie bagienko ale gleba powinna być wilgotna.

I zdjęcie Silverów z daleka. Silvery są po lewej stronie placyku wypoczynkowego pod grabem

polinka 19:31, 29 mar 2017

Tusiala napisał(a)
Pięknie wymuskane te smaragdy

Martuś-jak ja dawno u Ciebie nie byłam Miło mi, że zaglądasz
Smaragdy bardzo dziękują!
polinka 19:32, 29 mar 2017

Margarete napisał(a)
Polinko, witam po przerwie...nie mam szans nadrobić ale będę zagladac na bieżąco.
Buziaki wiosenne zostawiam !

Małgoś, myślałam o Tobie jak Cię nie było. Fajnie, ze już jesteś
polinka 19:34, 29 mar 2017

Sebek napisał(a)
A ani jednej gałązki po cięciu nie widać
Mój żywopłot też przydałoby się ciachnąć... Z tym, że on ma jakieś 7 metrów na wysokość, a ja tylko ręczny sekator - i zbieram się do niego długo

Uuuu to powodzonka Sebek A dużo masz??
Wczoraj zastanawiałam się na ile mój żywopłot prowadzić...i nic sensownego nie wymyśliłam...
polinka 19:35, 29 mar 2017

babka napisał(a)
Czyszczenie i strzyżenie wciąż przede mną, aż się boję. Nie lubię tej czynności wrrr... Może oblecisz i moje, wprawę niezłą masz

Ola, najbliższy wolny dzień to koniec maja Piszesz się? Ale tylko na przycinanie Za czyszczenie to ja podziękuję
AngelikaX 19:38, 29 mar 2017

Polinko z nieba mi spadłaś szukam do cienia trawek - silvery co to? Napisz coś o nich więcej? One są zimozielone? Masz jakieś fotki z wczesnej wiosny?
polinka 19:40, 29 mar 2017

frezja napisał(a)

Pracusia z Ciebie. Na trawkowej co sypiesz ? też muszę uzupełnić ziemię, ( mam wrażenie, że rabata się zapada ), podsypać kurzeńca, korę sypnąć i koniec prac na tym kawałku. Między trawkami będą tulipany i tak dumam, co dać, jak przekwitną ?? masz jakieś typy?

Ewko, cały ogród chce przekopać z obornikiem i drobną korą.Czekam tylko aż założymy oświetlenie i będę mogła dzielić miskanty. Zastanawiam się czy też dolomitu do tego nie dać ale to muszę z Toszką porozmawiać
Niestety nie znam się na bylinach, pierwsze co mi przyszło do głowy to jeżówki.
babka 19:41, 29 mar 2017

polinka napisał(a)

Ola, najbliższy wolny dzień to koniec maja Piszesz się? Ale tylko na przycinanie Za czyszczenie to ja podziękuję

Ok, pojęłam sugestiu
echh, zawsze pod górke
Na silvry napatrzeć się nie mogę !
polinka 19:46, 29 mar 2017

AngelikaX napisał(a)
Polinko z nieba mi spadłaś szukam do cienia trawek - silvery co to? Napisz coś o nich więcej? One są zimozielone? Masz jakieś fotki z wczesnej wiosny?

Angel-tutaj było trochę ostatnio o Silverach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=1497

Pożniej poszukam zdjęć z jesieni, zimy i wiosny. Silvery normalnie ścinamy na wiosnę tak jak inne carexy
AngelikaX 19:48, 29 mar 2017

Dziękuję Ci bardzo