Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 21:48, 01 cze 2018

Johanka77 napisał(a)
No proszę! Altanka! Fantastycznie.
Czekam na finisz.

Cisy u.Ciebie mi się bardzo podobają.

Jeszcze trochę Asiu trzeba poczekać Jutro wykańczamy ściany i może w następnym tygodniu uda się już coś podziałać z podłogą.
Cisy bardzo dziękują
makadamia 21:48, 01 cze 2018

polinka napisał(a)

I jak tam, przycięłaś? Mam nadzieję, że nie bolało

Przycięłam
I duże cisy, i małe, i lilakom kwiatostany suche w końcu wycięłam, i świerkom niskie gałęzie, i lipom odrosty....
Jeszcze tylko bukszpany mi zostały
leon60 21:52, 01 cze 2018

Poli na jaką wysokość planujesz utrzymać graby ?
polinka 21:53, 01 cze 2018

Toszka napisał(a)

Tak się kończy czytanie bez zrozumienia Ciąć często jesli mają się zagęścić ekspresowo. To odkrycie wyszło przy kuli, którą musiałam optycznie przesunąć ok 20cm. Łatwiej było ciąć jedna stronę i zapuszczać drugą niż półkulę 1,50m średnicy kopać i przesuwać. W efekcie skrócona część cięta była na bieżąco co 2 tygodnie (by utrzymać tę stronę w ryzach) - efekt był taki, że zagęściła się niebywale i postanowiła robić wyścigi ze mną kto lepszy, ona czy ja. W tym roku ścięłam mocno, głęboko. Na razie odpuściła

Lubię Twoje eksperymenty

Toszka, wiem, że 1000 razy to pisałaś ale jaki cis na wysoki żywopłot? Hilii czy Hicksii? I powiedz mi czy będę w stanie go prowadzić na max 2 m. wysokości i 40 cm szer.?
polinka 22:05, 01 cze 2018

makadamia napisał(a)

Przycięłam
I duże cisy, i małe, i lilakom kwiatostany suche w końcu wycięłam, i świerkom niskie gałęzie, i lipom odrosty....
Jeszcze tylko bukszpany mi zostały

Wow! No to teraz tylko czekać aż śmigną Przypomniałaś mi o świerku

polinka 22:07, 01 cze 2018

leon60 napisał(a)
Poli na jaką wysokość planujesz utrzymać graby ?

W tym momencie mam na 4,5m. i więcej już raczej nie pozwolę im rosnąć do góry.
Toszka 22:28, 01 cze 2018

polinka napisał(a)

Lubię Twoje eksperymenty

Toszka, wiem, że 1000 razy to pisałaś ale jaki cis na wysoki żywopłot? Hilii czy Hicksii? I powiedz mi czy będę w stanie go prowadzić na max 2 m. wysokości i 40 cm szer.?

Jeśli na wąski żywopłot to ani Hicksii ani Hilli. Ja wiem, że Danusia poleca te odmiany na żywopłoty, ale zapewne na szerokie. Przy wąskim trzymaniu uważam że to najgorszy cis z możliwych, bo ma długie pionowe gałęzie, które maja tendencję do wykładania się po ulewach lub ciężkim śniegu. Te cisy przy wąskim prowadzeniu nie są geste.
Z doświadczenia z wąskimi żywopłotami proponuję baccatę - piękna monolityczna ściana. Na zachodzie też sadzą wąskie żywopłoty z baccaty.
polinka 10:53, 02 cze 2018

Toszka napisał(a)

Jeśli na wąski żywopłot to ani Hicksii ani Hilli. Ja wiem, że Danusia poleca te odmiany na żywopłoty, ale zapewne na szerokie. Przy wąskim trzymaniu uważam że to najgorszy cis z możliwych, bo ma długie pionowe gałęzie, które maja tendencję do wykładania się po ulewach lub ciężkim śniegu. Te cisy przy wąskim prowadzeniu nie są geste.
Z doświadczenia z wąskimi żywopłotami proponuję baccatę - piękna monolityczna ściana. Na zachodzie też sadzą wąskie żywopłoty z baccaty.

Dzięki Iwona! Muszę rozejrzeć się w szkółkach jak to wygląda cenowo
Planować co 80-90 cm czy mniej?

I jeszcze się zastanawiam nad terminem sadzenia. Żywopłot z baccaty planuję w miejscu gdzie od lat jest klepisko- to ścieżka przelotowa psa, która od 6 lat tam biega. Zastanawiam się czy może w tym roku przygotować glebę ( bo tam potrzeba dużo dobroci) a dopiero w następnym roku sadzić?
Toszka 12:38, 02 cze 2018

Albo na jesieni sadzić. Ile metrów ci potrzeba?
lindsay80 14:19, 02 cze 2018

Poli, piękne masz graby.
Czy na początku też tak miałaś, że były nierównomiernie gęste, kawałek gęsty, potem łysy, potem znowu gęsty?

Moje takie właśnie są i zastanawiam się kiedy doprowadzę je do takiego wyglądu jak u Ciebie.