Przycięłam
I duże cisy, i małe, i lilakom kwiatostany suche w końcu wycięłam, i świerkom niskie gałęzie, i lipom odrosty....
Jeszcze tylko bukszpany mi zostały
Toszka, wiem, że 1000 razy to pisałaś ale jaki cis na wysoki żywopłot? Hilii czy Hicksii? I powiedz mi czy będę w stanie go prowadzić na max 2 m. wysokości i 40 cm szer.?
Jeśli na wąski żywopłot to ani Hicksii ani Hilli. Ja wiem, że Danusia poleca te odmiany na żywopłoty, ale zapewne na szerokie. Przy wąskim trzymaniu uważam że to najgorszy cis z możliwych, bo ma długie pionowe gałęzie, które maja tendencję do wykładania się po ulewach lub ciężkim śniegu. Te cisy przy wąskim prowadzeniu nie są geste.
Z doświadczenia z wąskimi żywopłotami proponuję baccatę - piękna monolityczna ściana. Na zachodzie też sadzą wąskie żywopłoty z baccaty.
I jeszcze się zastanawiam nad terminem sadzenia. Żywopłot z baccaty planuję w miejscu gdzie od lat jest klepisko- to ścieżka przelotowa psa, która od 6 lat tam biega. Zastanawiam się czy może w tym roku przygotować glebę ( bo tam potrzeba dużo dobroci) a dopiero w następnym roku sadzić?