Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Juzia 10:16, 22 lut 2015

No to czekam na poradę dnia? tygodnia chyba?
leon60 10:18, 22 lut 2015

a ja już ostrzę zęby na pomidorki
bleebla 10:30, 22 lut 2015

Właśnie chciałam pytać co w następnym tygodniu robimy
polinka 11:05, 22 lut 2015

Juziek kalendarz w formie dwutygodniowej

Ola, będziesz matką chrzestną mojego doniczkowego warzywnika Nie ma co ukrywać ale mocno pobudziłaś mnie do myślenia

Aga , zapraszam wieczorem Wczoraj tak szybko luknęłam do kalendarza i same dobre zapowiedzi nam szykują Oby pogoda nam dopisała to będzie mozna działać...
polinka 18:02, 22 lut 2015

Kartka z kalendarza na kolejne dwa tygodnie

polinka 18:15, 22 lut 2015

Po długim tygodniu w pracy, dzisiaj mały rekonesans w ogrodzie Gracki zielone od dołu, cebulowe zatrzymały się w rozwoju, wrzośce do wyrzucenia a żurawki tak piękne, że nie ma nawet co czyścićGraby okrzesane od dołu na metr i górą wyrównane. Dziwnie mało gałązek zostało ale sytuacja mam nadzieję, że się zmieni jak się zazieleni.

Wielkie cięcie, sprzątanie, skuwanie tynku i rozwalanie betonu-to zadania na ten tydzień
Madzenka 18:21, 22 lut 2015

malkul napisał(a)
ja nie tnę teraz bo placzą, polecam pocztać https://ogrodykorzenie.wordpress.com/2013/02/23/dlaczego-drzewa-placza/

Absolutnie się z ta teoria nie zgadzam. Od czeterech lat tne graby pod koniec zimy i jest to idelany moment aby dokładnie wyprowadzić ich forme. Latem nie widać ich kształtu a zimą mozna skorygować wszystkie błedy.
To jest przestroga dla tych którzy przycięliśmy graby gdy ruszy wegetacji , wtedy graby płacza. Tak samo z brzozami klonami. Jesli nie potrafi początkujący ogrodnik ocenić kiedy nalezy dokonac ciecia to lepiej tego nie robić wiosną, bo rzeczywiście mozna zaszkodzic grabom.
Jesli przytniesz w lutym graby, gdy miną mrozy, ale jeszcze nie ociepli sie na tyle aby ruszyła wegetacja to graby świetnie znosza to cięcie. Dla mnie idelanym momentem na ciecie grabow będzie pojawienie się przebiśniegów. Czyli zwykle wtedy zaczyna sie topić snieg. W łagodne zimy mozna wykonac cięcie jeszcze wczesniej.
Wiekszą szkodę wyrządziłam mojemu żywopłotowi gdy ciachnelam go w największe upały, palące słońce. Wrazliwe liscie ukryte pod gałęziami zostały całe poparzone.
Madzenka 18:24, 22 lut 2015

Czyli w tym tygodniu moge przesadzić zywopłot z pęcherznicy Tylko kiedy? Skoro weekend poza ogrodem a w tygodniu cały czas w pracy...

polinka 21:42, 22 lut 2015

Przycięłam dzisiaj graby a raczej opitoliłam. Wielu szkółkarzy twierdzi, że przdwiośnie to dobry czas na cięcie. Ja się nie znam, pierwszy rok mam liściaste. Na temat traw mogę się wypowiadać, o cięciu drzew będę mogła coś powiedzieć za dwa, trzy lata
polinka 21:47, 22 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Czyli w tym tygodniu moge przesadzić zywopłot z pęcherznicy Tylko kiedy? Skoro weekend poza ogrodem a w tygodniu cały czas w pracy...

Tak, kalendarz daje przyzwolenie Chociaż jak czytam rady na kolejne tygodnie to nie wiem czy nie za szybko namawiają do poszczególnych prac. Np. sobota 14. 03 "ostatni czas aby posadzić rośliny iglaste i liściaste w naszych ogrodach". Moja szkółka jeszcze nie zaczęła kopać iglastych...