Polinko a nie boisz się, że hosty w obwódce bukszpanowej będą miały mało miejsca jak trochę podrosną? Robię rozeznanie bo spodobały mi się ogrody geometryczne rysowane od kreski i coś próbuję wykombinować dla siebie
Zaniepokojona ogólnym atakiem opuchlaków poszłam sprawdzić do siebie. Na razie nic nie widzę, w dzień sprawdzę jeszcze raz. Ale za to ślimaków pełno. Wzięłam latarkę, przeciwdeszczówkę i wiaderko z wodą i octem. Ponad 30 szt zakonserwowałam Wszystkie zmierzały w kierunku moich róż
Witaj Polinko! Trafiłam do ciebie z wątku Szefowej Danusi. Przede wszystkim gratuluję pięknej rabaty, oniemiałam z zachwytu gdy zobaczyłam ile te twoje roślinki urosły przez kilka tygodni.
Ponieważ jestem autorką zdjęć dekoracji cmentarnych i przez jakiś czas miałam okazję przypatrzeć się im z bliska to chciałabym podpowiedzieć co można zastosować na niskie zadarniające obwódki. Nie miałam okazji dowiedzieć się z czego tamte były tworzone (mam na myśli szczegółowe odmiany, gatunki). Ale spotkałam u nas ich odpowiedniki. Te zielone dywaniki były tworzone z niziutkiej irgi, często strzyżonej. Być może była to irga Streib's findling, pojawia się u nas niekiedy w sklepach. Natomiast te jaśniejsze to mogła być trzmielina minimus (też widziałam ją w kilku miejscach, ale w moich okolicach czyli Trójmiasto).
Jolu witam serdecznie w moim małym ogródeczku
Ja też jestem zachwycona tempem wzrostu roślin, myślę, że to zasługa odpowiedniej ziemi i nawozu
Bardzo serdecznie Ci dziękuję za te zdjęcia,są dla mnie ogromną inspiracją. Irgii i trzmieliny będę szukać, jak nie znajdę u nas w szkółkach to może w internecie gdzieś będą. Bolesny temat i trudny wybór roślin