Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

JulkAd 18:27, 08 maj 2014

Nie znam się na traffkach....wiem tylko, że moja pampasowa zmarzła po tegorocznej zimie....aż niemożliwe, bo potężniejszą ubiegłoroczną przetrwała.....i jaką w zamian?.....musi być wysoka, a liście muszą ładnie opadać....masz pomysł?
Kindzia 18:43, 08 maj 2014

JulkAd napisał(a)
Nie znam się na traffkach....wiem tylko, że moja pampasowa zmarzła po tegorocznej zimie....aż niemożliwe, bo potężniejszą ubiegłoroczną przetrwała.....i jaką w zamian?.....musi być wysoka, a liście muszą ładnie opadać....masz pomysł?

Giganteus jest wysoki, ale potem w nóżkach brązowieje i nie bardzo...jaka wysoka ta trawka ma być? A miskant gracillimus? Pięknie kwitnie, tyle że z kłosami dochodzi do 2 m.

Edit. A Zebrinus? Szybko rusza i dość wysoki. Mam, ładny jest
JulkAd 19:24, 08 maj 2014

Kindzia napisał(a)

Giganteus jest wysoki, ale potem w nóżkach brązowieje i nie bardzo...jaka wysoka ta trawka ma być? A miskant gracillimus? Pięknie kwitnie, tyle że z kłosami dochodzi do 2 m.

Edit. A Zebrinus? Szybko rusza i dość wysoki. Mam, ładny jest

Zebrinus mówisz? mam już w jednym miejscu (faktycznie ładny), a tam szukam czegoś o bardziej zwiewnych liściach.

Tu poniżej fotka z lipca ubiegłego roku....o coś takiego mi chodzi....wiem, że pampasowa jest kapryśna i często wymarza, więc szukam jakiegoś zamiennika

sorki, że u Ciebie wkleiłam jak przeczytasz usunę
Urszulla 19:29, 08 maj 2014

Czytam że martwisz się o buki,
ale myślę że reklamacja jeśli nie ruszą powinna być przyjęta.
boguslawa_ma... 19:48, 08 maj 2014

Kasiu byłam w tej szkółce rewelacji nie było,ale kupiłam tą róże już wsadzona
Mają dużo roślin do donic i skrzynek
Jak wyjmowałam tą róże ziemia mi się rozsypała nie wiem czy mi się przyjmie,
bociek 20:11, 08 maj 2014

Kindzia napisał(a)
Do identyfikacji trawka. Czy to Buchanani?

Wyglada na Buchanani
Kindzia 20:11, 08 maj 2014

JulkAd napisał(a)

Zebrinus mówisz? mam już w jednym miejscu (faktycznie ładny), a tam szukam czegoś o bardziej zwiewnych liściach.

Tu poniżej fotka z lipca ubiegłego roku....o coś takiego mi chodzi....wiem, że pampasowa jest kapryśna i często wymarza, więc szukam jakiegoś zamiennika

A ja myślę, że tam powinnaś mieć coś jaśniejszego, nie jednolicie zielonego...a Morning Light?

Trudno jest znaleźć roślinę identyczną, ale inną Wiem, bo niedawno właśnie takiej szukałam...stipa mi się spodobała bardzo intensywnie u Any między kulkami buksikowymi. I bardzo chciałam...ale poczytałam, że nie zimuje...i zaczęło się szukanie właśnie takiej samej, ale innej Bociusię też męczyłam, molinię oglądałam...podobnych szukałam I Marzenka mi wystrzeliła z carexem Buchanani...ani to podobne w pokroju, ani takie wysokie, ani takie zwiewne jak stipa Ale właśnie wtedy zastanowiłam się nad taką samą ale inną, wiesz, znaczenie tego I rosną u mnie Buchanani
Kindzia 20:12, 08 maj 2014

Urszulla napisał(a)
Czytam że martwisz się o buki,
ale myślę że reklamacja jeśli nie ruszą powinna być przyjęta.

Nawet mi kazali przywieźć nie wiedząc, że paragon mam...ale pamiętali, że sam szef mi przywoził...
bociek 20:14, 08 maj 2014

JulkAd napisał(a)

Julka, Gracillimus bedzie wysoki a zwiewny A pampasowa moze nawet nie tyle wymarzla, chociaz tez lubi wymarzac, co mogla podgnic, ona nie lub miec za bardzo mokro. Dla mnie za duze ryzyko, zeby sie bawic. Owszem pieknie kwitnie, ale to nie nasz klimat. Chyba, ze chcesz zimowac w garazu czy piwnicy, ale tez gwarancji sukcesu nie ma
Kindzia 20:14, 08 maj 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Kasiu byłam w tej szkółce rewelacji nie było,ale kupiłam tą róże już wsadzona
Mają dużo roślin do donic i skrzynek
Jak wyjmowałam tą róże ziemia mi się rozsypała nie wiem czy mi się przyjmie,

Ziemia się rozsypała, bo niedawno była w donicę sadzona. Jak byś poczekała z 10-14 dni, to by się ta ziemia trzymała...tylko, że musiałabyś to wiedzieć...
Byłam u Ciebie, ale zdjęcia niet...