Długo szukałam cóż to za owad nawiedził mnie w tym roku tak gromadnie, Gąsienice znajdowałam w przeróżnych miejscach i dlatego nie mogłam zlokalizować głównego żywiciela tej larwy. Niestety jest to znowu szkodnik tym razem sosny i niestety nic nie mogę z tym zrobić - oprysk skuteczny jest tylko z góry a ja nie mam tak wysokiej drabiny:
Zastanawiałam się także czyje to kokony, dziś czytając o szkodniku znalazłam odpowiedź i przynajmniej wiem, że bez wyrzutów sumienia mogę je niszczyć:
Borecznik sosnowiec (Diprion pini) - gatunek owada z rzędu błonkoskrzydłych. Jeden z ważniejszych szkodników sosny pospolitej. Na jednym drzewie może znajdować się nawet kilka tysięcy gąsienic tego szkodnika, które są w stanie całkowicie pozbawić igliwia duże sosny i doprowadzić drzewa do śmierci.
Podobno w tym roku w całej Wielkopolsce ten szkodnik występuje masowo ;( a w przyszłym przewidują, że osłabione przez borecznika sosny zaatakuje brudnica mniszka