Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 15:25, 01 paź 2013

Od lewej 3 Citronelle i 2 Electric Lime (zdjęcie z lipca) teraz electric Lime się przebarwiły
Mathildis 17:34, 01 paź 2013

kachat napisał(a)
Dzięki Mathildis I one tak u ciebie zzieleniały strasznie..? Bo chyba powinny być ciut bardziej czerwone, nie..? Czy one takie zielone są cały czas, czy mają chwilę, gdy się czerwienią?

Nie przepadam za berberysami i nie zwracałam uwagi, być może słabo się wybarwia z powodu cienia i żeby był kolor to musiałabym jakąś inną odmianę, najładniej u mnie wyglądają berberysy Julianny (dużo owadów przylatuje do jego kwiatów) i berberys aurea
na zdjęciu (maj 2013) poniżej: na środku berberys aurea, po prawej pięciorniki i nad nim berberys julianny

chyba powinnam je przyciąć.... może w kulki, bo mówiąc szczerze nie wiem czy i jak przycinać te (wszystkie jakie mam) berberysy
Mathildis 17:37, 01 paź 2013

kaisog1 napisał(a)
...Marmolady im częściej dzielone tym większą tworzą kępę To są bardzo fajne żurawki

Myślę jeszcze o lime marmalade, ciekawe czy też tak ładnie się rozkrzewia?
kaisog1 18:05, 01 paź 2013

Mam je. W pełnym cieniu rosną rewelacyjnie.... (jak obejrzysz to skasuje fotki )

Mathildis 18:29, 01 paź 2013

kaisog1 napisał(a)
Mam je. W pełnym cieniu rosną rewelacyjnie.... (jak obejrzysz to skasuje fotki )

No co Ty nie kasuj. Wyglądają ślicznie.
Dobra dopisuję je do listy zakupów wiosennych, a potem pomyślę gdzie je ulokować
Mathildis 18:30, 01 paź 2013

Borbetka napisał(a)
Czekam co jeszcze wymyślisz w "stopkach" wysokich drzew. Szczęściara ... masz lasek!

Miałabym 5 drzewek to pewnie już pod każdym coś było, a tak zastanawiam się pod, które coś posadzić bo pod każdym to by nie ładnie wyglądało. Na niektórych są już bluszcze
kaisog1 20:30, 01 paź 2013

Podsadź tylko te drzewa, które są najbardziej wysunięte do części centralnej trawnika/domu - dwa, może trzy drzewa tylko.

...przeczytałam o szkodniku sosen ..... nie wiem czy u Ani (Kraania) nie było to samo. U niej skończyło się na wycince drzew.....

tak edytuję ten post i edytuję /...... ale przejrzałam Twój wątek właśnie teraz. I naszła mnie myśl, że brak mi u Ciebie hortensji, które rozjaśniłyby ciemne zakątki pod drzewami i traw..... w dużych ilościach traw Dużych i małych
Mathildis 22:45, 01 paź 2013

kaisog1 napisał(a)
Podsadź tylko te drzewa, które są najbardziej wysunięte do części centralnej trawnika/domu - dwa, może trzy drzewa tylko.

...przeczytałam o szkodniku sosen ..... nie wiem czy u Ani (Kraania) nie było to samo. U niej skończyło się na wycince drzew.....

tak edytuję ten post i edytuję /...... ale przejrzałam Twój wątek właśnie teraz. I naszła mnie myśl, że brak mi u Ciebie hortensji, które rozjaśniłyby ciemne zakątki pod drzewami i traw..... w dużych ilościach traw Dużych i małych

Z tymi stópkami to mam problem bo już prawie jestem zdecydowana a później wydaje mi się, że to nie to drzewo.
tak wygląda z górnych okien od lewej do prawej:
zaznaczyłam tu miejsce na hortensje , będzie tam nowa rabatka z hakone i z tyłu horti

Ma ktoś ochotę wskazać drzewka którym należą się skarpetki?

Jestem w trakcie przeglądania ogrodu w lesie Ani, to może się na ten tema natknę, ale mam nadzieję, że u mnie sosenki dadzą radę i nie będę musiała wycinać

Hortensje planuję też tutaj pomiędzy Rh a żółtymi berberysami na wysokości RH, może jutro uda się zrobić zdjęcie tego miejsca w przybliżeniu. Musiałam tam usunąć perukowca porażonego westycyliriozą, a wcześniej padł tam jakiś klon także jest miejsce

trawki pojawiły się w tym roku w ilości aż 9szt., ale zobaczę jak będą dawały radę na moich piaskach bo takie pięknoty jak u Ani ASC na glinie to raczej nie urosną.
kaisog1 22:51, 01 paź 2013

Wiesz co ja bym zrobiła?? Zostawiła te skarpetki a zajęła się planowanymi rabatami Skarpetki zawsze można dosadzić
Z trawami mus spróbować. Chociaż jak zobaczyłam Twój ogród to mi przypomniał bardzo podobny ogród pokazywany kiedyyyyś w Mai w ogrodzie. Ogród był leśny - prowadzony na taki trochę dziki ale pod kontrolą i tam były łany wysokich traw... pięknie to wyglądało
as226 01:19, 02 paź 2013

Uroczo, działka wspaniała, pozdrawiam