Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 17:12, 09 kwi 2014

haha no właśnie... moje rabatki po 11m szerokości mają i nie wiem czy to powód do radości czy do płaczu... gdzie nie zajrzę to wąskie rabatki i skąd ja zgapiać mam
spójrzcie tutaj:

do żywopłotu jest 11metrów, 3metry od trawnika troszkę zagospodarowane a co z resztą???
Jak ktoś ma chęci mi coś podpowiedzieć to ucieszę się jak dziecko z prezentu na gwiazdkę
zawitka 17:40, 09 kwi 2014

Ja bym posadziła grupami rh i horti nieregularnie ale kolorami i grupami hosty kolorowe też grupy i nieregularnie to będzie wyglądać naturalnie ha ha Pozdrawiam
Zielona 21:31, 09 kwi 2014

Wiesz co... w necie gdzieś trafiłam ostatnio na fajną realizację "leśnego ogrodu" i nawet pomyślałam o Tobie, a potem stwierdziłam, że może będę się narzucać... A Ty teraz szukasz inspiracji, a ja znaleźć nie mogę tego projektu. Buuuuu... ale jak trafię, na pewno dam znać. Moim zdaniem, żeby optycznie zwęzić rabaty i nie namieszać za bardzo na tych głębokościach, powinnaś postawić na jednolite tło z krzewów. Dereni? Nie wiem, jak by sobie poradziły, ale ich jasno obrzeżone liście rozjaśnią miejsce pod drzewami i razem z wysokimi trawami by mogły dać tło do niższych pięter... Piszę to bez głębokiej analizy... jako myśl, która wpadła...
Zielona 21:40, 09 kwi 2014

A tu może nieudolne, ale to tylko program-zabawka:

Mathildis 21:48, 09 kwi 2014

Zielona napisał(a)
A tu może nieudolne, ale to tylko program-zabawka:

Chyba będą dobrze te hortensje wyglądać -przynajmniej na Twojej wizualizacji dobrze wyglądają...

Co "posadziłaś" w pierwszym rzędzie, resztę rozpoznaję,
Mathildis 21:54, 09 kwi 2014

zawitka napisał(a)
Ja bym posadziła grupami rh i horti nieregularnie ale kolorami i grupami hosty kolorowe też grupy i nieregularnie to będzie wyglądać naturalnie ha ha Pozdrawiam

Na górce już rosną RH w grupie i azalie też w grupie - na razie rzadko, ale myślę, że się rozrosną

Zdjęcie pokazuję inną część tej samej rabaty na prawo i ciut w górę od ostatniego RH mam myśl posadzić hortki

Wstawiłam kwitnące żeby lepiej było je widać
Mathildis 21:58, 09 kwi 2014

Zielona napisał(a)
Wiesz co... w necie gdzieś trafiłam ostatnio na fajną realizację "leśnego ogrodu" i nawet pomyślałam o Tobie, a potem stwierdziłam, że może będę się narzucać... A Ty teraz szukasz inspiracji, a ja znaleźć nie mogę tego projektu. Buuuuu... ale jak trafię, na pewno dam znać. Moim zdaniem, żeby optycznie zwęzić rabaty i nie namieszać za bardzo na tych głębokościach, powinnaś postawić na jednolite tło z krzewów. Dereni? Nie wiem, jak by sobie poradziły, ale ich jasno obrzeżone liście rozjaśnią miejsce pod drzewami i razem z wysokimi trawami by mogły dać tło do niższych pięter... Piszę to bez głębokiej analizy... jako myśl, która wpadła...

Będę wdzięczna...Na tej rabacie o szerokości 11 m jest też ten problem że tam piasek jest. Ziemia nawieziona kończy się kawałek (+/-1,5m) za trawnikiem, ale zawsze mogę chociaż część ziemi wymienić bo docelowo całej nie dam rady

Wszystkie inspiracje mile widziane - na pewno to jakaś podpowiedź dla mnie będzie
Zielona 22:06, 09 kwi 2014

Aniu - najniższe piętro to irga - tak wygląda według puzzli... Reszta według Twoich opisów: pierisy, berberysy... nie wiedziałam tylko ile i gdzie powinny być.

Horti będą pięknie wyglądały, bo to jest podniesiony teren. Dodatkowe piętro kwiatów będzie lepszym efektem niż szpaler w takim miejscu. Ale to moje zdanie...
Zielona 22:51, 09 kwi 2014

Próbowałaś tak: ? /po zdjęciach dojdziesz do projektów/

https://www.google.pl/search?q=ogr%C3%B3d+le%C5%9Bny&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kLJFU7unA5KrhQecvIHAAQ&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=665
Zielona 22:53, 09 kwi 2014

jest sporo fajnych aranżacji - również na leśnych skarpach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies