Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 22:18, 13 kwi 2014

Luki napisał(a)
Aniu dziękuje za informacje w moim wątku. Byłem całkowicie nieświadomy,tego, żę te pędraki w kompoście są pożyteczne i nie zjadają roślin. Jednak bardzo trudno je rozróżnić i do momentu kiedy nie wytępie u siebie całkowicie pędraków chrabąszca majowego te z kompostu dla pewności też będę niszczył. Zaraz zrobie adnotacje do postu, który napisałem u siebie w wątku.

No i jeszcze oficjalnie się witam bo jesze mnie tu nie było i gratulacje na setke

Ja już wcześniej Cię podglądałam, miło, że zajrzałeś
Jestem pewna, że te z kompostu są pożyteczne - zobacz czy mają takie rude włoski - kruszczyca właśnie takie ma i jest "wypasiona", a chrabąszcz majowy nie ma włosków i ma lekkie przewężenie.
Ale oczywiście rozumiem Twoją przezorność.
Katkak 22:54, 13 kwi 2014

Aniu a ode mnie na 100 niby zwykły listek cukinii, ale czyż nie jest piękny? Nawet widać ten fajny meszek
Mathildis 23:08, 13 kwi 2014

A tu tak dla siebie wklejam Rohatyńca nosorożca
http://dziki.web-album.org/photo/261244,owady
i młodociane:
http://forum.przyroda.org/topics69/chrzaszcze-do-oznaczenia-vt7486,570.htm
Mathildis 23:09, 13 kwi 2014

Katkak napisał(a)
Aniu a ode mnie na 100 niby zwykły listek cukinii, ale czyż nie jest piękny? Nawet widać ten fajny meszek

Ślicznie posrebrzony słońcem ...
Dziękuję
Mala_Mi 13:56, 14 kwi 2014

Niedługo zrobimy doktorat z robali
Tarnina 14:45, 14 kwi 2014

No chyba jakiś osobny wątek trzeba by zrobić.... mojego męża ostatnio atakowały turkucie.... coś niesamowitego... zaczęło lekko padać na polu, mąż stał w stodółce i palił papieroska, a tu nagle z pola zaczęły wbiegać normalnie turkucie podjadki...wbiegło ich 7..... 6 Piotrek zdążył ukatrupić, jeden mu zwiał pod próg.... coś niesamowitego, nie mogłam uwierzyć, ( przecież one siedzą pod ziemią ).... dopóki nie zobaczyłam truchła.... no ewidentnie turkuć podjadek..... nie sądziłam, że mogą nie wiem , uciekać przed deszczem i to do stodoły... coś niebywałego...
Jag_58 16:00, 14 kwi 2014

Melduję swoje przybycie u ciebie Aniu,ogród podgladałam wcześnie -pewnie tak robi większość forumowiczów zanim się ujawnią ,ogród super ,wiewiórki zadomowione ,a ogród o podobnej wielkości czyli na brak roboty nie będziemy narzekać
wietrzyk 19:16, 14 kwi 2014

Ania, czy Ty jesteś biologiem...?
Mathildis 20:36, 14 kwi 2014

wietrzyk napisał(a)
Ania, czy Ty jesteś biologiem...?

No co Ty... ale jak się na coś zawezmę to muszę temat zbadać dogłębnie. Wszystkie dostępne źródła idą w ruch - internet, biblioteka, znajomi
To oczywiście ma też swoje minusy, bo zanim coś zrobię to najchętniej poznałabym wszystkie możliwe warianty, a to jest niestety niemożliwe i wychodzi jak wychodzi, że mój ogród powstaje w tempie ślimaczym Bo przecież nie wystarczy, że żurawka ma być w odcieniu pomarańczowym - trzeba zbadać, który pomarańcz wygląda najfajniej i która nie starzeje się zbyt szybko i czy przypadkiem nie wymarza
Muszę być troszkę bardziej elastyczna bo przecież jak się nie będzie podobać, zestarzeje się lub wymarznie to kupię sobie nową, ale .... nie zawsze potrafię to sobie przetłumaczyć. Dobrze że było głosowanie na hortensje - przynajmniej decyzja zapadła

P.S. robaczkami zajmuje się entomolog
Alisonek 22:47, 14 kwi 2014

Tarnina napisał(a)
No chyba jakiś osobny wątek trzeba by zrobić.... mojego męża ostatnio atakowały turkucie.... coś niesamowitego... zaczęło lekko padać na polu, mąż stał w stodółce i palił papieroska, a tu nagle z pola zaczęły wbiegać normalnie turkucie podjadki...wbiegło ich 7..... 6 Piotrek zdążył ukatrupić, jeden mu zwiał pod próg.... coś niesamowitego, nie mogłam uwierzyć, ( przecież one siedzą pod ziemią ).... dopóki nie zobaczyłam truchła.... no ewidentnie turkuć podjadek..... nie sądziłam, że mogą nie wiem , uciekać przed deszczem i to do stodoły... coś niebywałego...

Jedne z najbardziej obrzydliwych robali w ogrodach, aż mi ciarki przeszły jak to czytałam kreta Tobie potrzeba on z nimi zrobi porządeczek
Gratulacje na 100 kolejnych tak fajnych stron i zdjęć
Pozdrawiam cieplutko