Witam ja od Łukasza przybywam tropem chrabąszczy Anka jak ty taka specjalistka od robali to mam pytanie jak te majowe zwalczyć, bo w zeszłym roku latały jak szalone koło mojego modrzewia i sosny. Obok sosny robiłam rabatę i podczas zrywania darni pare larw ukatrupiłam, ale obawiam się zmasowanego ataku. Pozdrawiam
Noo i gratulacje na tą piersza seteczkę ... Jak weszłam na Ogrodowisko , to stwierdziałm ,że tak dla próby tylko sprobuję osiągnąć pierszą seteczkę...nooooo.. A jak się skończyło to nie musze chyba pisać a więc udanej zabawy z ogrodowiskiem życzę .. I samych radości ogrodowych
Specjalistką nie jestem, ale lubię wiedzieć co w moim ogrodzie mieszka... i nie lubię zabijać, jeżeli nie mam pewności, że dane "zwierzę" mi szkodzi...
Chrabąszcze majowe bardzo lubią siedzieć w korzeniach trawnika..
Trawę i inne rośliny można podlewać lub opryskiwać obficie wczesną jesienią preparatami: Basudin 25 EC, Diazinon 250 EC, oraz Pyrinex 1,5%, Dursban 480 EC. (nie wiem czy wszystkie nadal są w sprzedaży) Środki te nie działają na owady dorosłe.
Jeżeli ktoś nie chce używać chemii w ogrodzie to dobrze radzą sobie z nimi jeże, ryjówki, krety i wrony ale po ich interwencji z naszego trawnika niewiele zostanie. Można również wybierać ręcznie podczas przekopywania. Można próbować z nicieniami, ale niestety nie wiem który rodzaj nicieni poradzi sobie z pędrakami chrabąszcza (na każdy rodzaj pędraka inne nicienie)
Aniu dziękuje za informacje w moim wątku. Byłem całkowicie nieświadomy,tego, żę te pędraki w kompoście są pożyteczne i nie zjadają roślin. Jednak bardzo trudno je rozróżnić i do momentu kiedy nie wytępie u siebie całkowicie pędraków chrabąszca majowego te z kompostu dla pewności też będę niszczył. Zaraz zrobie adnotacje do postu, który napisałem u siebie w wątku.
No i jeszcze oficjalnie się witam bo jesze mnie tu nie było i gratulacje na setke
Ale właśnie też po to napisałam, że chrabąszcz majowy NIGDY nie będzie siedział w kompoście (no chyba że przez przypadek jakiś jeden się zawieruszy, ale na pewno nie cała kolonia)
W kompoście lub w przekompostowanej korze można spotkać kruszczycę złotawkę i rohatyńca nosorożca, które nie są groźne.
Chrabąszcza majowego spotykamy pod trawnikiem, w korzeniach roślin - często z już objedzonymi korzeniami...
Anka Leśne Wzgórze;
"Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth." Marcus Aurelius