Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

karolina84 17:18, 06 paź 2014

Jesteś Wielka Dzięki za super podpowiedzi. Ja też jestem 3kowa Może kiedyś pokażę drugą część swojego ogrodu 'Trójek' u mnie nie brakuje.
Pozdrawiam imienniczkę
Malgosik 18:39, 06 paź 2014

karolina84 napisał(a)
Jesteś Wielka Dzięki za super podpowiedzi. Ja też jestem 3kowa Może kiedyś pokażę drugą część swojego ogrodu 'Trójek' u mnie nie brakuje.
Pozdrawiam imienniczkę

karolina ja bym jeszcze popracowała nad linią rabaty, bo po lewej taka wąska trawa to mi się nie widzi
możesz pokazać rzut domu?

przyszło mi do głowy, by po lewej, bliżej domu, tam gdzie najszerzej zrobić półkolisty trawnik, lub placyk ze żwirkiem, a z reszty rabatę zrobić

a do cienia i wilgoci żółta turzyca elata aurea
karolina84 19:35, 06 paź 2014

Stare zdjęcie ale tu jest ta rabata po lewej stronie.

Przy tej donicy kończy się łuk tej rabaty. Malgosik jak masz jakieś pomysły to bardzo proszę
karolina84 20:22, 06 paź 2014

Mam nadzieję że rysunek jest czytelny.
Malgosik 21:24, 06 paź 2014

karolina84 napisał(a)
Mam nadzieję że rysunek jest czytelny.

ja bym tu widziała linie proste, ale jak rysuję wychodzą mi falowane
naszkrabałam tą węższą stronę, ale ta szersza mi nie wychodzi
możesz zrobić zdjęcie tej rabaty w stronę domu?
tam, jest zakręt z ligustru?
najlepszy byłby widok od bramy

czy tego podjazdu nie można wyprostować?
karolina84 21:43, 06 paź 2014

Na dzien dzisiejszy mam takie zdjęcie. Tak tam jest zakręt z ligustru.
Wjazd będzie poprawiany, dorysowałam miejsce w którym będzie dołożona kostka.
Wjazd jest po skosie ponieważ między bramą a furtką (furtka jest pomiędzy żywopłotem) jest rów.

Malgosik 21:45, 06 paź 2014

No dobra. Żaden ze mnie projektant i ten trawnik mi się póki co nie całkiem podoba, ale pokażę w którym kierunku poszłam.

1. Tujowy żywopłot, lub bluszcz na płocie
2. te krzyżyki to hortensje
3. to jest np. karłowa sosna lub bonzaj podsadzone poletkiem z zielonego niedźwiedziego futra
4. wyżwirkowany placyk z ławką, 3 kulki z bukszpanu a po drugiej stronie kępa z rozplenicy, a jak ławka niepotrzebna, to można tu jakieś drzewo w żwirku posadzić
5, 6 o 7 to poletka kontrastujących ze sobą host, żurawek lub innych cieniolubnych, brunnera srebrna rozświetli
8. drzewo soliter w trawniku (z tyłu 3 kulki to myślałam o rozjaśniającym dereniu Ivory Halo)
9. Drzewo soliter z zakątku ligustrowym
kropki to trawnik, reszta rabata

Ale tu przerwałam, bo bez sensu dalej, jak mi się ten kształt nie bardzo podoba z góry.

Może samej Ci coś do głowy przyjdzie.
Malgosik 21:48, 06 paź 2014

karolina84 napisał(a)
Na dzien dzisiejszy mam takie zdjęcie. Tak tam jest zakręt z ligustru.
Wjazd będzie poprawiany, dorysowałam miejsce w którym będzie dołożona kostka.
Wjazd jest po skosie ponieważ między bramą a furtką (furtka jest pomiędzy żywopłotem) jest rów.

To trochę zmienia postać rzeczy.
Miejsca przy ligustrze jest dużo mniej niż się wydaje na rzucie.
No i jak dojdzie kostka to już będzie całkiem inaczej.
Może najpierw tą kostkę zróbcie.

Może zamiast tego trójkąta zróbcie prostokąt, niekoniecznie z kostki i będzie zakątek na ławeczkę obsadzony zielenią. Chociaż poszerzenie ścieżki przy domu by się przydało.
karolina84 21:59, 06 paź 2014

Malgosik napisał(a)
No dobra. Żaden ze mnie projektant i ten trawnik mi się póki co nie całkiem podoba, ale pokażę w którym kierunku poszłam.

1. Tujowy żywopłot, lub bluszcz na płocie
2. te krzyżyki to hortensje
3. to jest np. karłowa sosna lub bonzaj podsadzone poletkiem z zielonego niedźwiedziego futra
4. wyżwirkowany placyk z ławką, 3 kulki z bukszpanu a po drugiej stronie kępa z rozplenicy, a jak ławka niepotrzebna, to można tu jakieś drzewo w żwirku posadzić
5, 6 o 7 to poletka kontrastujących ze sobą host, żurawek lub innych cieniolubnych, brunnera srebrna rozświetli
8. drzewo soliter w trawniku (z tyłu 3 kulki to myślałam o rozjaśniającym dereniu Ivory Halo)
9. Drzewo soliter z zakątku ligustrowym
kropki to trawnik, reszta rabata

Ale tu przerwałam, bo bez sensu dalej, jak mi się ten kształt nie bardzo podoba z góry.

Może samej Ci coś do głowy przyjdzie.

Wow! Nakierowałaś mnie na zupełnie inny tok myślenia. Ten żwirowy placyk chętnie wykorzystam. Postawiłam tam na jeden łuk, bo nic innego mi nie pasowało, a nie pomyślałam o tym żeby całość zagospodarować. Jeśli chodzi o stronę przy żywopłocie to cały czas boję się tych liści na rabacie. Będe jeszcze kominować.
Dziekuje Wam bardzo
Malgosik 22:09, 06 paź 2014

karolina84 napisał(a)

Wow! Nakierowałaś mnie na zupełnie inny tok myślenia. Ten żwirowy placyk chętnie wykorzystam. Postawiłam tam na jeden łuk, bo nic innego mi nie pasowało, a nie pomyślałam o tym żeby całość zagospodarować. Jeśli chodzi o stronę przy żywopłocie to cały czas boję się tych liści na rabacie. Będe jeszcze kominować.
Dziekuje Wam bardzo

liście to na rabacie nawet nikną
zrobią za ściółkę, a nadmiar można garściami zebrać
ja mam kupę liści z brzóz sąsiada, wiatr rozwieje po parkingu, wpadną na korę i ich nie ma
na początku jesieni tylko nadmiar pozbieram, gdzie się usypie góra