Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

aaga 09:46, 09 paź 2014

Dziekuje pani Danusiu za odpowiedz.Jesli zatem ktos moze mi cos polecic bardzo prosze o odpowiedz na pw
Gardenarium 09:48, 09 paź 2014

Ja żadnego sklepu nie mogę polecić. Zapytaj Anę_art ona sadzi tysiącami. Generalnie w polskich sklepach jest tak: oferta obejmuje tysiące odmian, a do paczek pakowane jest to, co aktualnie jest i kolory zupełnie się nie zgadzają. Przetestowałam to kilka lat temu i z mojej koncepcji kwitnącej wanny z białymi cebulami, wyszło rózowo żólto Więc sama widzisz, co tu polecać jak i tak dostaniesz to co przypadkowo się zapakowało.

Jeśli ktoś ma sprawdzony sklep, co zawsze wszystko się zgadza z zamówieniem ja też chętnie skorzystam i poproszę na pw adres.

Instagram Ogrodowiska
aaga 10:01, 09 paź 2014

to mnie Pani zmartwila bo wlasnie marza mi sie biale i bialo zielone tulipany..a jeszcze sie podpytam czy poziej je wykopywac czy moge zostawic..bo wykopac 500 szt to duuuzo roboty..
maggra 13:11, 09 paź 2014

Witajcie,

Potrzebuje porady i inspiracji na maleńką rabatę przy wejściu do mnie na posesję.
Znajduje się ona przy wejściu do lokalu komercyjnego który wynajmujemy znajomym pod gabinet, który sie mieści na niskim parterze.

Jest to mocno zaniedbane( choć sa tam pozostałości po posadzonej przez poprzedniego wynajmującego żurawki i rojniku)

Plan taki aby to wszystko skopać, dać dobrej ziemi i coś zasadzić aby milej się zrobiło

Jest to strona południowa, więc słońce właściwie od rana, dodatkowym problem jest niskie okno gdzie na wysokości 0,5 m.

Najprościej pewnie byłoby posadzić trawę, ale ja tak pomyślałam o jakiś krzewach liściastych lub iglastych. Tylko jakbyście podpowiedzieli jakie roślinki Ew i w jakiej kombinacji

Myślałam np. O połączeniu odmian berberysów z hostami i np. Berberysami. Co o tym sądzicie?

W załączeniu zdjęcia tej szaro- burek smutnej rabaty

Z góry dziękuje za wszystkie rady i sugestie

Malgosik 14:29, 09 paź 2014

na tle ściany przy drzwiach miłorząb szczepiony Mariken lub trzmielina na pniu
podsadzić turzycami/trawami i żurawkami, moga być funkie, bergenie jak tam jest cień
najprostsze rozwiązanie
a jak tam jest z nasłonecznieniem?
maggra 17:07, 09 paź 2014

Baaaardzo dziękuje za odzew.....każde rady i porady są dla mnie na wagę złota

Strona jest mocno słoneczna bo południowa, więc latem jest momentami "patelnia".

Mi to sie tam marzy taka rabata z niewielką ilością krzewów o nasyconych kolorach np. żółty, zielony i np. Bordo w różnych odcieniach.

Istotne tez jest to dla mnie, ze ta rabatka to taki dodatek do lokalu który jest na parterze i chciałabym aby były to rośliny nie wymagające dużej mojej uwagi ale, żeby oko cieszyły

Znalazłam taką kompozycję i myślałam o czymś w tym guście tylko to moje okno utrudnia chyba realizację, ze względu na wysokość roślin ale Ew. Bym pominęla te najwyższe

Lub
To chyba zresztą nasadzenia forumowiczki której też doradzaliście

Oczywiście z pominięciem wysokich

Tylko nie wiem czy ta moja rabatka nie jest za mała na tego typu rośliny?
Marcin89 18:51, 09 paź 2014

Magdalena pierwsze co to pomyślałem o lawendzie w jasnym żwirku, bliżej drzwi w szerszej części drzewko szczepione na pniu.
maggra 19:25, 09 paź 2014

Marcinie89,

A myślisz o połączeniu lawendy z żółtolistną trzmieliną lub np. Hostami?

Inspirując sie 1 zdjęciem umieszonym przeze mnie zrobić np. Taki układ:
Tam gdzie są kulki ( chyba to żywotnik) dać lawędę, po środku ze 2 hosty( żółto/ zielone) a z tylu pomiędzy nimi przy ścianie 2 trzmieliny lub berberysy żółte( tylko nie wiem czy to nie będzie za wysokie i nie będzie mi wchodzić w światło okna)

Nie za pstrokato i zbyt naćpana będzię jak sądzicie ?

Co do drzewka na pniu to nie jestem przekonana, bo rabata jest ( nie ogrodzon) przy ulicy i boje się o jego przeżycie
popcorn 20:04, 09 paź 2014

Magda, najłatwiej i bezobsługowo - ze 3 róże okrywowe np The fairy, różowe i dookoła lawenda. Zero roboty prócz ścięcia lawendy po kwitnieniu, piękny efekt większą część czasu
Malgosik 20:26, 09 paź 2014

hosty rosną w cieniu
jak to jest patelnia to lawenda jak najbardziej bo jest sucholubna
trzmielinę to już trzeba podlać, nie wiem na ile jest wrażliwa na brak wody
tutaj forumowicze mają takie połączenie
ale do słońca i do lawendy mogą być też róże
na suche stanowiska berberysy i są dobre przeciw psom, bo kolczaste

ale na pniu jest coś potrzebne tam przy drzwiach, by nadać wysokości