Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 11:22, 06 paź 2014

W takim razie rośliny cienio- i sucholubne, bodziszki, funkie, trzmielina szczepiona na pniu powinna dać radę, może kilka rododendronów pod warunkiem że będziesz podlewać? powiedzmy 3x rh, 3 trzmieliny na pniu, 3x Rh, podsadzone hostami, duże grupy jednej odmiany, z przerwami wysypanymi korą i pustymi "plecami" tak by dojść do żywopłotu...
Rabata symetryczna mniej więcej do tej po drugiej stronie podjazdu?
powodzenia
martaibartek 11:23, 06 paź 2014

Jak (czym) połączyć sad (drzewka jabłoni) z rabatą?
popcorn 11:42, 06 paź 2014

Marta, pokaż zdjęcia, będzie łatwiej
drzewka na rabacie? obok? Oddzielone pasem trawnika?
karolina84 11:50, 06 paź 2014

Tak to wygląda w chwili obecnej, zdj zrobione przed chwilką, juz widać cień jaki daje dom. Po lewej stronie jest rabata z jednym łukiem (nasadzenia do zmiany popcarol dzięki za podpowiedzi, w tej części ogrodu jest mokro, czy trzmielina i hosty lubią takie warunki?
popcorn 12:04, 06 paź 2014

Trzmielina - nie mam doświadczenia, ale jeśli nie jest ciągle mokro, to na pewno ok Hosta lubi. Może jeszcze dużymi grupami tawułki Arendsa - z białymi i różowymi pióropuszami - cień i mokro, bardzo lubią
Rh jeśli nie jest bardzo mokro, też dadzą radę
karolina84 12:29, 06 paź 2014

A czy z taką linią rabat byłoby ok? w trawie jakieś 3 drzewka. Nie wiem jak zrobić przy ogrodzeniu, tam są posadzone 4 tuje Szmaragd.

popcorn 16:00, 06 paź 2014

Też byłoby ok, myślę. Ogrodzenie zostaw, tujki duże, niech rosną, osłonią Was trochę i nawiązują do tujek po drugiej stronie.
Te 3 drzewka takie same, jeśli można. 3 wisnie umbraculifera, albo katalpy szczepione wysoko odm. Nana. Albo wąskie kolumnowe cisy fastigiata, albo buki Dawyck Gold/Dawyck Purple. Tylko nie wiem jak one w cieniu... chyba cisy najbardziej. Ale tu koloru brakuje, więc może Fastigiata aurea? Takie z żółtymi igiełkami...
karolina84 16:09, 06 paź 2014

popcarol Bardzo, bardzo Ci dziękuję teraz mam dylemat bo Twoje pomysły z 3 wiśniami albo cisami bardzo mi sie spodobały. A może w trawnik dam 3 wiśnie, a w rabatę w rogu wkomponuje 3 cisy kolumnowe.
popcorn 16:45, 06 paź 2014

Powinno być dobrze, wiśnie całkiem nieźle się w zacienieniu sprawują - te zwykłe, a odmianowe chyba też Ja generalnie ostatnio 3kowa jestem i to fajnie wygląda
pod wisienki możesz dać w kółkach duużo cebulowych (1 gatunek tulipanów) z niezapominajkami. I jak będziesz miała ochotę, to obwódki z bukszpanu tych kółek.

Ja czekam na wiosnę na taki efekt (tulipany Angelique):
http://static.e-ogrodek.pl/articles/167f_ogrodek-zdjecia_1_jpg_tulipany-i-niezapominajki-1024x683_main.jpg?3
popcorn 16:47, 06 paź 2014

Kolorów u Ciebie brakuje - wkomponuj żółte, kolumnowe berberysy (najbardziej słoneczne stanowisko - może po drugiej stronie podjazdu, bliżej bramy=więcej słońca? Żółte żurawki grupami w nieparzystej liczbie (5-7 szt w kupie). Te 3 kolumnowe żółte cisy w miejscu po skalniaku. Będzie ładnie