Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

EwaK1984 22:31, 10 kwi 2015

Głupio pytam czy to mają być choiny kanadyjskie bo nigdy jeszcze ich na żywo nie widziałam, nawet nigdy o nich nie słyszałam
Danucha 23:59, 10 kwi 2015

Pomocy! Paskudna studzienka!. Rabata do przerobienia, tylko jak?.

Pod płotem cisy fastigiata (do uzupełnienia, dalej szpaler rh), pomysły takie:
1. Pociągnąć rabatę tak, by obejmowała studzienkę i coś podsadzić, tylko co?....Inkasent "nurkuje" co miesiąć, więc mus być dostęp;D (gratulować rozwiązań wodociągom Golenióów w 21 wieku!).
2. Donice odpadają, jeszcze bardziej zwracają uwagę
Rabata w trakcie przebudowy. Pod płotem cisy fastigiata, dalej rh, z niżej....????. Linia rabaty???, objąć studzienkęe?, Całą?, Do połowy?. Musi być do niej dostęp.
EwaG 09:58, 11 kwi 2015

Danucha napisał(a)
Pomocy! Paskudna studzienka!. Rabata do przerobienia, tylko jak?.

Pod płotem cisy fastigiata (do uzupełnienia, dalej szpaler rh), pomysły takie:
1. Pociągnąć rabatę tak, by obejmowała studzienkę i coś podsadzić, tylko co?....Inkasent "nurkuje" co miesiąć, więc mus być dostęp;D (gratulować rozwiązań wodociągom Golenióów w 21 wieku!).
2. Donice odpadają, jeszcze bardziej zwracają uwagę
Rabata w trakcie przebudowy. Pod płotem cisy fastigiata, dalej rh, z niżej....????. Linia rabaty???, objąć studzienkęe?, Całą?, Do połowy?. Musi być do niej dostęp.

Ja bym objęła studnię rabatą. w tym miejscu trudno czym kolwiek zasłonić. Jedynym wyjściem zrobienie jakiejś lekkie ozdobnej pokrywy u kowala.
Ewa40 16:33, 11 kwi 2015

IzaK napisał(a)
Dziękuję Ci Ewo za tak szybką odpowiedź...
Przejrzałam sobie tę gruszę w internecie i wydaje mi się,że ona jakaś duża jest... poza tym chyba kuliste formy podobają mi się bardziej... ale to może kwestia "opatrzenia się" .
a gdybym posadziła te trzy umbry, zrobiła zawijasa z bukszpanów, gdzieniegdzie kule, stożek, i w to jakieś trawy może? Rysunek nieco nieudolny ewentualnie zamiast kul bukszpanowych może powtórzyć te tawułki gdzienigdzie

To co rośnie wzdłuż ścieżki do domu to tawuła goldmound, a plastik będzie wymieniony na ekobord, bo szpeci - to fakt...

Fajny pomysł z tymi trzema drzewkami, jednak zamiast zawijasków radziłabym obwódkę z bukszpana tak jak kształt rabaty a wewnątrz właśnie kule i trawy i może jeszcze coś. Ładnie za żywopłotkiem z bukszpanu wygląda lawenda lub róże okrywowe.
Ewa40 16:34, 11 kwi 2015

EwaG napisał(a)

Mnie chodziło o coś takiego

Kolor tylko dla zobrazowania co ma być niszą a co wybrzuszeniem .

Do tak wąskiego pasa raczej cisy niż choiny (mimo cięcia trudno będzie utrzemać szer. 1 m).

Hortensje? Hortensje w fazie kwitnienia z całą pewnością są szersze niz 1 metr i będa wystawać na podjazd). Może jednak Ci to nie będzie wadzić.

Fajny pomysł i wg. mnie czytelny rysunek, trzeba tylko przeznaczyć sporo kaski na cisy i jeszcze znaleźć ładne.
Ewa40 16:40, 11 kwi 2015

Byłam u "mojego" ogrodnika. Z cisów mają cis pośredni Wojtek w fajnej cenie i cis japoński ZEN-DAN, trochę mniejszy i droższy. Mi jednak bardziej podoba się Wojtek i proszę o radę - czy go kupić (wyliczyłam, że potrzebuję 16 szt. więc wydatek nie mały) czy szukać jednak innego gatunku i może większych.

Kalinę przesadziłam trochę do przodu i teraz mam miejsce na cisy. A tak wyglądają z bliska. Nie za małe?

EwaK1984 17:16, 11 kwi 2015

EwaG napisał(a)

Mnie chodziło o coś takiego

Kolor tylko dla zobrazowania co ma być niszą a co wybrzuszeniem .

Do tak wąskiego pasa raczej cisy niż choiny (mimo cięcia trudno będzie utrzemać szer. 1 m).

Hortensje? Hortensje w fazie kwitnienia z całą pewnością są szersze niz 1 metr i będa wystawać na podjazd). Może jednak Ci to nie będzie wadzić.

Idealne rozwiązanie. Bardzo mi się podoba. Dzięki tym roślinom zadarniającym można jakiś kolor dodatkowy dać- chyba właśnie czegoś takiego szukałam.
Bardzo dziękuję EwaG!!!
EwaK1984 17:34, 11 kwi 2015

A jeszcze zapytam.
Wcześniej podrzucono mi pomysł by te drzewka na pniu to były śliwy wiśniowe.W mojej okolicy ich nie dostałam. Czy coś innego by pasowało? Jak nie, to oczywiście pojadę do jakiejś innej szkółki,ale tak po prostu pytam.
EwaG 17:55, 11 kwi 2015

Ewa40 napisał(a)
Byłam u "mojego" ogrodnika. Z cisów mają cis pośredni Wojtek w fajnej cenie i cis japoński ZEN-DAN, trochę mniejszy i droższy. Mi jednak bardziej podoba się Wojtek i proszę o radę - czy go kupić (wyliczyłam, że potrzebuję 16 szt. więc wydatek nie mały) czy szukać jednak innego gatunku i może większych.

A co chcesz z 'Wojtka' zrobić? To forma wąskiej kolumny. Raczej do kompozycji pokrojowych a nie na cięty żywopłot. Do cięcia cis pospolity (Taxus baccata) - bez odmianowy lub cis pośredni (Taxus x media 'Hilii' lub 'Hiscksi'.
Ewa40 19:38, 11 kwi 2015

EwaG napisał(a)

A co chcesz z 'Wojtka' zrobić? To forma wąskiej kolumny. Raczej do kompozycji pokrojowych a nie na cięty żywopłot. Do cięcia cis pospolity (Taxus baccata) - bez odmianowy lub cis pośredni (Taxus x media 'Hilii' lub 'Hiscksi'.

Danusia podpowiedziała mi aby w tym miejscu zrobić żywopłot. Najlepiej coś wysokiego i równego, co stanowiłoby tło rabaty. Wychodzi na to, ze muszę szukać dalej. Albo inne cisy albo coś innego. Ale nie wiem co. Może jakieś cyprysiki?