Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pomarancza 22:23, 07 maj 2015

Mam zagwozdkę. Przy południowej granicy chcę zrobią jakąś efektowną rabatę z przewagą roślin zimozielonych. Będę ją oglądać codziennie z wielkich okien tarasowych . Od brzegu tarasu mam do granicy ok 6,5 metra, więc nie za dużo i stąd moje wahanie: warto sadzić w tle iglaki (zabiorą miejsce) i przed nimi inne krzewy, czy darować sobie jednogatunkowy żywopłot na tym fragmencie, a zamiast tego nasadzić różnych drzewek (jaka kompozycja świerków różnych odmian, coś liściastego do tego no i krzewy?

Chciałabym przysłonić się od strony sąsiada, bo choć działeczkę rekreacyjną mają ładną, to jednak głupio tak, jak mi w talerz zaglądają weekendami .

Ewa_w_ogrodzie 22:39, 07 maj 2015

Proszę o pomoc w wyborze roślin na wąski prostokąt wzdłuż podestu wejściowego, tylko na jago długości. Takie jakby przedłużenie opaski żwirkowej, która biegnie wokół budynku.
Marzą mi się trawy w białym żwirku. Co Wy na to? Strona jest północna i mocno zacieniona przez dom. Czy jakaś trawa będzie się tam dobrze miała?
Chciałabym coś o wąskim, wysokim pokroju około 1,5 m, żeby sięgały nad donice
Malgosik 07:45, 08 maj 2015

Pomarancza napisał(a)
Mam zagwozdkę. Przy południowej granicy chcę zrobią jakąś efektowną rabatę z przewagą roślin zimozielonych. Będę ją oglądać codziennie z wielkich okien tarasowych . Od brzegu tarasu mam do granicy ok 6,5 metra, więc nie za dużo i stąd moje wahanie: warto sadzić w tle iglaki (zabiorą miejsce) i przed nimi inne krzewy, czy darować sobie jednogatunkowy żywopłot na tym fragmencie, a zamiast tego nasadzić różnych drzewek (jaka kompozycja świerków różnych odmian, coś liściastego do tego no i krzewy?

Chciałabym przysłonić się od strony sąsiada, bo choć działeczkę rekreacyjną mają ładną, to jednak głupio tak, jak mi w talerz zaglądają weekendami .

koniecznie się zasłoń wąskim Smaragdami, bo jest nieszeroko
one będą stanowić tło dla pozostałych nasadzeń
inaczej nie bezie ładnego efektu, kiedy tłem jest dom sąsiada lub siatka
a co do drzew czy nasadzeń to musisz najpierw ustalić granice rabat, bo tak się nie da podpowiedzieć
czytałaś artykuły Danusi o zakładaniu ogrodu?
Pomarancza 08:32, 08 maj 2015

Malgosik napisał(a)

koniecznie się zasłoń wąskim Smaragdami, bo jest nieszeroko
one będą stanowić tło dla pozostałych nasadzeń
inaczej nie bezie ładnego efektu, kiedy tłem jest dom sąsiada lub siatka
a co do drzew czy nasadzeń to musisz najpierw ustalić granice rabat, bo tak się nie da podpowiedzieć
czytałaś artykuły Danusi o zakładaniu ogrodu?

Czytałam, choć pewnie jeszcze nie wszystkie .

Sąsiada chcę wysłonić zdecydowanie, to tylko kwestia tego czym i jak.
opcja pierwsza to jednolite tło z iglaków - rozważam szmaragdy, brabanta (bo szybko rośnie), kupiłam tez 5 świerków serbskich przeznaczonych co prawda na inne miejsca, ale teraz się łamię, czy jednak przed tarasem by nie pasowały. Wady takiego rozwiązanie to szerokość zabierana przez te iglaki.

Opcja druga to darować sobie żywopłot i posadzić jakąś kombinację drzew i krzewów iglastych będąca dekoracją samą w sobie.
Coś takiego jak przy granicach działki w tym projekcie:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,13606634,Projekt_ogrodu_na_planie_okregu.html

Nie potrafię się zdecydować, co lepiej będzie wyglądało.

Wysłonięcie nie musi być super szczelne (typu zielona ściana), wysokość chciałabym tak do 3-4 metrów.
Malgosik 09:14, 08 maj 2015

Pomarancza napisał(a)

Czytałam, choć pewnie jeszcze nie wszystkie .

Sąsiada chcę wysłonić zdecydowanie, to tylko kwestia tego czym i jak.
opcja pierwsza to jednolite tło z iglaków - rozważam szmaragdy, brabanta (bo szybko rośnie), kupiłam tez 5 świerków serbskich przeznaczonych co prawda na inne miejsca, ale teraz się łamię, czy jednak przed tarasem by nie pasowały. Wady takiego rozwiązanie to szerokość zabierana przez te iglaki.

Opcja druga to darować sobie żywopłot i posadzić jakąś kombinację drzew i krzewów iglastych będąca dekoracją samą w sobie.
Coś takiego jak przy granicach działki w tym projekcie:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,13606634,Projekt_ogrodu_na_planie_okregu.html

Nie potrafię się zdecydować, co lepiej będzie wyglądało.

Wysłonięcie nie musi być super szczelne (typu zielona ściana), wysokość chciałabym tak do 3-4 metrów.

Brabanty mają brzydkie brązowe szyszki są luźne i żeby stworzyły ładną ścianę, trzeba je stale ciąć. Twoja decyzja.
Świerków bym tam nie dawała, bo jest tak niewiele miejsca.
Ogród który pokazałaś jest trudny do zaprojektowania dla specjalisty a co dopiero dla laika. Trzeba znać docelowe wysokości roślin, a one mają różną siłę wzrostu, na koniec posadzisz nieduże egzemplarze i będziesz miała szpary zanim one urosną. Ale to moje zdanie. Wolę ogrody bardziej uporządkowane.
Pomarancza 11:08, 08 maj 2015

Masz rację, że na odpowiedni wzrost drzew iglastych będę czekać dłużej niż w przypadku szmaragdów.

Czyli jednak tuje... Zastanawiam się, czy nie zrobić tak, że posadzić centralnie na wprost okna np 7 szmaragdów ( co da mi jednolite tło na ok 3,5-4 metrach), a po bokach drzewa iglaste - np świerk srebrny (z myślą o podkrzesaniu go w dorosłym wieku tak, żeby nie zabierał mi 5 metrów szerokości rabaty). Albo z lewej świerk, z prawej sosna bośniacka? Albo jodła? Co o tym myślisz?

To miejsce wygląda tak:

Wszytko, co tam obecnie rośnie będzie przesadzone.
Pomarancza 11:08, 08 maj 2015

dubel
Toszka 01:38, 09 maj 2015

na swierka srebrnego trzeba miec na prawde wiele miejsca... a potem zezwolenie na wycinke (zerknij w watek asica, a tam poznasz historie tych swierkow z przedogrodka).
Polecam szpaler szmaragdow... wiem, oklepane, ale... zdrowe, soczyscie zielone, latwe w obsludze i doskonale jako tlo aranzacyjne dla rabat. Nie wiem jaka to strona swiata, ale widze, ze slonce pada ci w okna -niestety przy duzych drzewach szybko zostanie ci tylko elektrycznosc do przyswiecania, a szmaragdy zetniesz rowniutko z gory i bedziesz do woli regulowac ich wysokosc. Dodatkowo swierk ma rozlegly, plytki, szeroki system korzeniowy (stanowiacy arcy trudny obszar do wzrostu innych roslin - pytaj MAD), gubi igly masowo i masowo lapie ochojnika (patrz watek tematyczny).
Posadz cos lisciastego dla urozmaicenia.
Pomarancza 07:19, 09 maj 2015

Dziękuje za odpowiedź. Faktycznie będą tuje - czy szmaragdy, czy brabant jeszcze się waham. Brabant szybciej rośnie i strzyżony da gładkie tło dla roślin. Szmaragd mimo, że sam w sobie ładny ma ten charakterystyczny stożkowy pokrój. Poza tym rząd szmaragdów mam już gdzie indziej.

To jest strona południowa. Miałam taki zamiar, żeby tuje wyprowadzić tak do 2,5-3 metrów, nie wyżej, a przed nimi posadzić niewysokie liściaste, żeby zimą było słonecznie, a latem cień.
Niezależnie od tego i tak chciałabym posadzić coś wysokiego iglastego po bokach - min dwa drzewa. Dlaczego? To jest bardzo wietrzne miejsce i z tego kierunku wieje mocno. Drzewa zimozielone chyba trochę ten wiatr rozproszą? Na lewo od mojego tarasu sąsiad ma 4 strzyżone świerki (chyba zwykłe kłujące), ale tu na długości tarasu i dalej do końca w lewo nie ma nic.
I okropnie wieje...
anita_kazmie... 15:25, 09 maj 2015

Proszę podsuncie mi jakiegoś pomysła na tę rabatę. Strona wschodnia poludniowa i północna długość 10m.