Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Walerianka 21:04, 14 lut 2016

Oj , coś żle zrobiłam , tak ładnie wszystko opisałam ale gdzieś uciekło
Zastanawiam sie czy tuje nana przed wejściem mozna przycięć. Dostałam już duże bo ktos wykopal i mi podarował.

Pozdrawiam Walerianka
Walerianka 21:14, 14 lut 2016

te zdięcia miały też być
Walerianka 21:15, 14 lut 2016

i jeszcze to
Kokesz 19:43, 15 lut 2016

Witam. Czy rabata w tym stylu będzie tu pasować.
Nie ma tu tzw tylnego piętra typu tuje, obok rośnie żywopłot z ligustra. Na rabacie posadziłam 3 tuje reingold, ale one będą niskie, 1 cis ellegantissima, 3 tawuły japońskie goldflame. Duża kula z bukszpanu już była.
I ta sama rabata z drugiej strony.
Zapomniałam dodać, że jest to strona południowa.
Walerianka 21:34, 15 lut 2016

Witam , ale fajna kolorowa rabata ,na pewno coś z niej wykorzystam
dziękuję
Kokesz 07:54, 16 lut 2016

Walerianka napisał(a)
Witam , ale fajna kolorowa rabata ,na pewno coś z niej wykorzystam
dziękuję
To dobrze, mam nadzieje, ze w sprawie mojej rabatki też mi ktoś podsunie jakiś pomysł, pozdrawiam
popcorn 09:04, 16 lut 2016

Walerianka,
da się zrobić, koloru tam brakuje, drzew i krzewów liściastych, no i bylin życia najlepsze w roślinach jest to że ciągle się zmieniają, a tutaj tego nie widać bo iglaki są takie same cały czas, ewentualnie bardziej bure w zimie...

ja bym tam wpadła z sekatorem albo lepiej piłą elektryczną. Wszystkie wyciągnięte/łyse/nadłamane krzewy i drzewa bym wycięła. Potem trzeba by wyznaczyć linię rabat - estetycznie zrobić kanciki. Rabaty powinny mieć minimum 1,5m szerokości. I dopiero potem po kolei planować co i jak.
Przycinać można większość iglaków, jeszcze z miesiąc i można się na porządnie za to zabrać.
Zastanów się co byś chciała mieć w ogrodzie. Jakie kolory lubisz, a jakich nie znosisz. Czy ogródek ma być bezobsługowy jak teraz czy i ile czasu możesz poświęcić na pielęgnację. Im więcej bylin tym więcej pracy, krzewy i drzewa są mniej pracochłonne i prócz podlewania w pierwszym roku przynajmniej wymagają cięcia co jakiś czas i to tyle.
popcorn 09:10, 16 lut 2016

Kokesz napisał(a)
Witam. Czy rabata w tym stylu będzie tu pasować.
Nie ma tu tzw tylnego piętra typu tuje, obok rośnie żywopłot z ligustra. Na rabacie posadziłam 3 tuje reingold, ale one będą niskie, 1 cis ellegantissima, 3 tawuły japońskie goldflame. Duża kula z bukszpanu już była.
I ta sama rabata z drugiej strony.
Zapomniałam dodać, że jest to strona południowa.

witaj

nanieś sobie tę rabatę (niezła swoją drogą na to zdjęcie które wkleiłaś. Tam aż się prosi o pas wyższych tujek, cisów czy czegokolwiek, żeby osłonić trochę ogródek przed spojrzeniami. A najchętniej drzewa które docelowo choć trochę osłonią te bloki.
Tam jest ścieżka i to chyba dość często uczęszczana, nie będziecie robić płotu? Nie wchodzą Ci tam psy i nie podsikują?

Ja bym najpierw postawiła ogrodzenie i to najlepiej szczelne, od razu masz 1,7m osłonięte. I rabatę planowała dopiero po postawieniu ogrodzenia. W linii tego ligustru dosadziłabym najlepiej od razu duże tuje Smaragd, bo na cisy trzebaby 2x dłużej czekać aż urosną no i sporo droższe są jednak. Wtedy jednak zasłonisz sobie sporo światła, więc dobór gatunków na tę rabatę trzebaby zmienic.. Taką mogłabyś od razu sobie posadzić ale po drugiej stronie ogródka, ale przed tymi wysokimi drzewami.
Kokesz 10:25, 16 lut 2016

popcorn napisał(a)

witaj

nanieś sobie tę rabatę (niezła swoją drogą na to zdjęcie które wkleiłaś. Tam aż się prosi o pas wyższych tujek, cisów czy czegokolwiek, żeby osłonić trochę ogródek przed spojrzeniami. A najchętniej drzewa które docelowo choć trochę osłonią te bloki.
Tam jest ścieżka i to chyba dość często uczęszczana, nie będziecie robić płotu? Nie wchodzą Ci tam psy i nie podsikują?

Ja bym najpierw postawiła ogrodzenie i to najlepiej szczelne, od razu masz 1,7m osłonięte. I rabatę planowała dopiero po postawieniu ogrodzenia. W linii tego ligustru dosadziłabym najlepiej od razu duże tuje Smaragd, bo na cisy trzebaby 2x dłużej czekać aż urosną no i sporo droższe są jednak. Wtedy jednak zasłonisz sobie sporo światła, więc dobór gatunków na tę rabatę trzebaby zmienic.. Taką mogłabyś od razu sobie posadzić ale po drugiej stronie ogródka, ale przed tymi wysokimi drzewami.

Witam.
To jest osiedlowy ogródek, a właściwie kilka ogródków już ogrodzonych, środkowy chodnik je tylko rozdziela, więc raczej nie postawię tam dodatkowego ogrodzenia. W obrębie żywopłotu chciałabym wydzielić miejsce na ławkę z palet i leżak (zasłania on widok z bloku)Jeszcze nie wiem czy będą to płyty chodnikowe z odzysku połączone ze żwirem lub kostką granitową, czy sam żwir.
Kokesz 10:29, 16 lut 2016

Plan ogródka