Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

patrycja_roz... 11:02, 22 lut 2016

Przy kształcie rabaty się nie upieram. jEstem poczatkujaca ogrodniczka, zdaję sobie sprawę że duzo bedzie do zmiany, jestem otwarta na sugestię. Ze słoncem problemu nie będzie bo to bardzo sloneczna częsć.Poczatkowo myślałam żeby na pergoli rozpiąc roże, powojnik, ale nie mamy miejsca gdzie indziej na winogron, a myślę ze byłby dobrym wstępem do częsci warzywno owocowej.
Gardenarium 13:59, 22 lut 2016

Wzorów warzywników jest pod dostatkiem na Ogrodowisku

Instagram Ogrodowiska
patrycja_roz... 14:03, 22 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
Wzorów warzywników jest pod dostatkiem na Ogrodowisku

Danusiu, ale myslisz że zamysł z pergola z winogronem i rabatą a' la angielską jest trafiony czy nijak nie ma racji bytu ?

Projektów wszystkiego jest od groma, z tym że ja wiem co mi się podoba, ale nie wiem czy będzie to pasowało bo zaczynam dopiero przygodę z ogrodnictwem
grygooor 18:27, 23 lut 2016

Kamienny zakątek - robocza nazwa i nie wiem jak go skomponować

Proszę pomóżcie przerabiam tę rabatę już setny raz i wciąż jestem niezadowolona. Wystawa południowa. Aktualnie są tam 3 małe świerczki, grab pendula, yuca karolińska i rozplenica - wszystkie rosną i mają się dobrze ale ta kompozycja mnie nie przekonuje. Wasze dotychczasowe rady każdorazowo okazywały się strzałem w 10-kę więc wierzę, że i tym razem dzięki Wam będzie pełen sukces.
Ananasek 20:45, 23 lut 2016

Witam serdecznie.
Mam niemały mętlik w głowie i proszę o poradę.
Pierwsza dot. niwaka. Chciałabym posadzić coś na tle ściany po lewej stronie tarasu. Jest to strona południowa (... w lecie piekarnik) Czy zdecydować się na cisa czy może graba bądź buka. i czym najlepiej podsadzić? jałowcem płożącym, jakimiś trawami .. ale jaka jest sucholubna? Znam tylko stipe i kostrzewe siną.

Druga prośba dot. drzewa które namalowałam. Potrzebuję posadzić coś co będzie dawało na taras cień, delikatnie go przysłaniając. Obok niego będzie ławeczka.
... Jakie drzewo będzie najodpowiedniejsze na takie nasłonecznione stanowisko. Ziemię w ogrodzie mam gliniastą.
AnkaW 11:27, 24 lut 2016

Witam
moje dziecko ma w tym roku komunię i chciałam, żeby w tym czasie w ogrodzie kwitły różne rośliny na biało, ew. biało - fioletowo. Jesienią ( nie znając jeszcze konkretnego terminu) nasadziłam dość dużo tulipanów i czosnków, na altanę chcę powiesić kilka donic z białymi petuniami. Pojawił się jednak pewien kłopot - termin komunii to ostatni weekend maja - czyli tulipanów już nie będzie Jakie rośliny sugerowałybyście w zamian? Ziemia ciężka, gliniasta, dość duże nasłonecznienie ( rabata z półcieniem też jest). Ogród jeszcze "nieogrodowiskowy" czyli trochę misz masz - jestem otwarta na zmiany i nowe rośliny a poza tym brak mi wiedzy co przetrwa bieżącą "zimę". Macie jakieś propozycje?
Anka
evik0 18:24, 24 lut 2016

paula23 napisał(a)
Ewo a może coś kwitnącego? Czy chcesz mieć raczej taką niezmienną tą rabatkę?

Wiosną dosadzić cebulki, latem ucieszą hortensje ogrodowe:

Paula,
Dziękuje Ci za wizualizacje.Hortensje lubię, ale mam je już na dwóch innych rabatach. Wiec nie chciałabym ich na tej rabacie, tym bardziej ze to patelnia. Moze kiedyś jak urosną cisy i dadzą trochę cienia. A moze dereń bialy by pasował na środku. Jak uważasz? Cebulki jak najbardziej bedą.
I pytanie do wszystkich - czy rabaty o takim regularnym kształcie lepiej robic symetrycznie tak jak zaproponowała Paula czy raczej kombinować?
Ewa
evik0 18:31, 24 lut 2016

grygooor napisał(a)
Kamienny zakątek - robocza nazwa i nie wiem jak go skomponować

Proszę pomóżcie przerabiam tę rabatę już setny raz i wciąż jestem niezadowolona. Wystawa południowa. Aktualnie są tam 3 małe świerczki, grab pendula, yuca karolińska i rozplenica - wszystkie rosną i mają się dobrze ale ta kompozycja mnie nie przekonuje. Wasze dotychczasowe rady każdorazowo okazywały się strzałem w 10-kę więc wierzę, że i tym razem dzięki Wam będzie pełen sukces.

Moim zdaniem to na rabacie brakuje wyższych roslin. Pomyśl o czymś co można łatwo przesadzić bo jak za jaki s czas te male świeczki Ci urosną to zdominują całą rabatę. No i jakiegoś koloru dopełniającego tez brakuje.
Ps: radzę jak umiem, a umiem nie wiele
paula23 19:18, 24 lut 2016

evik0 napisał(a)

Paula,
Dziękuje Ci za wizualizacje.Hortensje lubię, ale mam je już na dwóch innych rabatach. Wiec nie chciałabym ich na tej rabacie, tym bardziej ze to patelnia. Moze kiedyś jak urosną cisy i dadzą trochę cienia. A moze dereń bialy by pasował na środku. Jak uważasz? Cebulki jak najbardziej bedą.
I pytanie do wszystkich - czy rabaty o takim regularnym kształcie lepiej robic symetrycznie tak jak zaproponowała Paula czy raczej kombinować?
Ewa

Hortensje bukietowe radzą sobie w słońcu. To jest front? więc ja bym tam dała coś reprezentacyjnego a dereń przynajmniej moim zdaniem nie ma w sobie nic takiego łał... A "kształt" nasadzenia raczej powinnaś dostosować do tych które już masz na innych rabatach a nie sugerować się linią rabaty. Ciężko stwierdzić co pasuje z tą rabata jak nie widać innych
anelim 21:04, 24 lut 2016

Witam od tygodnia siedzę i dumam nad rabatą przed domem, jak widać mam problem z tym moim przedogródkiem... W zasadzie chcieliśmy zrobić coś już na jesień ale skończyło się położeniem folii budowlanej żeby trawa spod spodu zgniła, przyjdzie wiosna to folię zdejmiemy, przekopiemy i będę chciała sadzić rośliny, później ściółkować korą. no właśnie, co tu zrobić żeby nie popełnić kolejnych błędów? Mąż nie zgadza się na usunięcie tych drzew a wsadzaliśmy je 2 lata temu (niestety ) i muszą zostać... tylko jak obsadzić tę rabatę żeby miała ręce i nogi a tuje zostały?
Nie wiem czy dobrze myślę, plan miałam na niż taki:

1. umbraculifera 3 szt
2. hortensja limelight 7 szt
3. żurawki żółte lub trzmielina
4. obwódka z bukszpanu
5. miskant gracillimus 3 szt
6. lawenda
7. wzdłuż płotu cis hilli niski żywopłocik

Siedzę i naprawdę nie mam pomysłu na tę rabatę, czy tak jak rozrysowałam byłoby możliwie? Jeśli chodzi o strony świata, jest strona wschodnia, może podpowiecie mi coś? Chciałabym żeby to ładnie wyglądało, najgorsze to te tuje, że dałam się namówić żeby je wsadzić, nie wiem czy je jakoś ciąć, próbować formować czy zostawić tak jak są? w każdej z nich w środku są po 3 pnie idące praktycznie po całej ich długości. Danusiu pomogłaś mi przy bukszpanach, mogę i tu liczyć na Twoją pomoc?

Z góry dziękuję za wszelkie rady