Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 07:54, 03 cze 2016

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

kuntz napisał(a)
Witam

widzę że nie tylko ja mam problem z zagospodarowaniem tych małych wysp w morzu kostki brukowej

Może uda się to miejsce uratować dla roślinności?

Długość 240 cm a największa szerokość 55 cm.

a)
Może krzew na wyższym pniu. Nie mam koncepcji na to miejsce. Kolor płotka pewnie zielone uwydatnia.
b)Na zdjęciach szefowej widziałem taką ładną donicę wiszącą w kształcie głowy brodacza z wiszących chyba rozchodnikiem i coś pnącego a na dole irga?

Dziękuję za pochylenie się nad moją zagwozdką )

Bardzo malutkie są te rabatki, miejsca na korzenie mało, zbyt mało na niewielkie drzewka, a przydałyby się. Coś co będzie wyżej niż płot.

Instagram Ogrodowiska

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

Drzewko z koroną zwisającą lub kulistą (np. miłorząb 'Mariken', pod nim dwie trawy miskant 'Variegatus', po bokach dwa iglaki kuliste np. Thuja 'Golden Tuffet' pod nimi zimozielone Carex montana. W nim rośliny cebulowe np niebieksie kamasje.

W miskancie tulipany fioletowe. 20 szt. mNa mur po dwa bluszcze.

To co chcesz zrobić nie będzie miało żadnego znaczenia kompozycyjnego, ponieważ jest zbyt małe wszystko, nawet nie będzie widać Wygrzeb dobrze ziemię, bo pewnie gruz tam jest albo beton, dodaj kompostu, dobrej ziemi zgodnie z wymaganiami roślin i dobrze podlewaj bo wody to tutaj raczej dla dobrego wzrostu nie ma. Pamiętaj o tym, podlewaj systematycznie, a latem daj nawóz z płynie.

Instagram Ogrodowiska

Instagram Ogrodowiska

monika_jedrzejewska napisał(a)
Witam,

piękne te Wasze wizytówki ogrodów.

Może ktoś z Was pomoże mi zagospodarować moje małe dwa przedogródki.
Ten świerk chciałabym stamtąd usunąć ale póki co nie wiem czym go zastąpić - nie może być to nic wysokiego.
Chciałabym żeby te miejsca wyglądały pięknie przez cały rok.

Z góry bardzo dziękuję za Wasze pomysły i inspiracje.

Instagram Ogrodowiska
monika_jedrz... 07:54, 03 cze 2016

Gardenarium bardzo dziękuję

Pozdrawiam,

Monika
AgnieszkaKch 08:13, 03 cze 2016

malgol napisał(a)
A ja miałam nadzieję,że mi jednak przezimuje Gdzieś czytałam ,że przy lekkim okryciu daje rade w cieplejszych rejonach kraj czyli np. w zachodniopomorskim
Zobaczymy co z nią będzie po zimie. Ostnica Pony tails też ponoć u nas zimuje...tak powiedziała mi pani w szkółce u Nas. Chyba trzeba się o tym przekonać na własnej skórze

też o pony tails to słyszałam i, ze sama się wysiewa i odrasta od razu w glebie, ale u mnie ani jedno ani drugie się nie sprawdziło. MIałam piekne sadzeneczki w zeszłym roku i miałam nadzieję, ze się obudzą. Przecież zima była taka słaba, ale niestety nie doczekałam się. Z wysiewu mam ponad 40 małych, jeszcze czekają na wsadzenie do ziemi, musza jeszcze trochę podrosnąć. Polecam Ci na przyszły rok samej wysiać. Koszt nasionek to 3zł i trochę zabawy, tzreba pamiętać, żeby podlewać, a później rozsadzić, ale już sobie wyobrażam to "pole" ostnic )) Wysiew powinien byc w okolicach luty/marzec. Ja to zrobiłam dopiero pod koniec kwietnia - późno, ale na zimę będzie chociaż ładnie
frezja 09:17, 03 cze 2016

Czym mogę tu uzupełnić "przody" różanej rabaty ? podobają mi się miniaturowe iglaki wszelkiej maści. Chciałam się osłonić i osłona różana działa..może nie zupełnie ale już...

I z daleka

Gosiaczek1 10:08, 03 cze 2016

Co posadzić zamiast tuji żeby uzyskać podbny efekt i czuć się w swoim ogrodzie swobodnie przed sąsiadami. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Toszka 10:26, 03 cze 2016

Gosiaczek1 napisał(a)
Co posadzić zamiast tuji żeby uzyskać podbny efekt i czuć się w swoim ogrodzie swobodnie przed sąsiadami. Może ktoś ma jakiś pomysł?

cisy
malgol 10:32, 03 cze 2016

Albo miskanty Giganteus. Tylko, że osłaniają tylko latem... Ale sa piękne