Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Szanta 13:23, 30 maj 2016

Toszka w całości wysokość tulipanowca wynosi z koroną 2,2 m
Pisząc o 1,6 m miałam na myśli miejsce, w którym drzewko się rozgałęzia.

Dziękuję ogromnie za rady. Później wkleję rysunek. Nie czuję tej frontowej iglakowej rabaty i mocnomuszę ją przemyśleć. Zastanawiałam się nawet czy serba nie dać przy ogrodzeniu, dołożyć jeszcze jeden i osłonić się od frontu. Za serbami posadzić coraz bliżej domu niższe pasy roślin, na końcu wrzosy. To tylko takie przemyślenia na gorąco.
Muszę przejrzeć forum i podpatrzeć u innych. Moja wiedza w porównaniu do forumowiczów jest malutka i stąd błędy,które popełniam.
Aneta1309 13:44, 30 maj 2016

Toszka napisał(a)

Zasadnicze pytanie jakie to cisy i na jaką szerokość będą prowadzone.[/quote

Cisy chcę poprowadzić tak do wysokości 1,8m szpaler mógłby mieć metr szerokości. Odmiany nie znam najzwyklejsze kupione w szkółce przy nadleśnictwie.
Umbry szczepione na wysokości 2 m.
Toszka 14:29, 30 maj 2016

Anetko, to liczysz od pni cisa połowę szerokości przyszlego żywopłotu i dodaj 30-60cm na dojście na strzyzenie. Oceń to sama, zależy co więcej planujesz na rabacie.
Toszka 14:34, 30 maj 2016

Szanta napisał(a)
Toszka w całości wysokość tulipanowca wynosi z koroną 2,2 m
Pisząc o 1,6 m miałam na myśli miejsce, w którym drzewko się rozgałęzia.

Dziękuję ogromnie za rady. Później wkleję rysunek. Nie czuję tej frontowej iglakowej rabaty i mocnomuszę ją przemyśleć. Zastanawiałam się nawet czy serba nie dać przy ogrodzeniu, dołożyć jeszcze jeden i osłonić się od frontu. Za serbami posadzić coraz bliżej domu niższe pasy roślin, na końcu wrzosy. To tylko takie przemyślenia na gorąco.
Muszę przejrzeć forum i podpatrzeć u innych. Moja wiedza w porównaniu do forumowiczów jest malutka i stąd błędy,które popełniam.

Szanta liczy się wysokość szczepienia - tu 1,60. Korona będzie trochę i w dół się rozrastać. Jeśli lubisz podczas pielenia i sprzątania walić się w głowę o gałęzie i być szarpaną za włosy to sadź 1,60.
Sadzi się wyższe drzewka aby można było spokojnie pod nimi przejść i nie walnąć twarzą w gałęzie. Zwłaszcza, ze drzewka chcesz posadzić od strony ulicy - musisz przewidzeć wszelkie scenariusze jakie niesie życie.

Jeszcze dodam jedną informację - orientacyjny wzrost drzew podaje się po 10 latach. Nie docelowo.
Aneta1309 14:40, 30 maj 2016

Toszka napisał(a)
Anetko, to liczysz od pni cisa połowę szerokości przyszlego żywopłotu i dodaj 30-60cm na dojście na strzyzenie. Oceń to sama, zależy co więcej planujesz na rabacie.

Toszka dziękuję bardzo
Szanta 16:35, 30 maj 2016

Toszka muszę poszukać, co to jest ten cis stożkowy. Wstyd się przyznać, ale nie wiem i nie kojarzę jak wygląda. Czy jego się strzyże, przycina?
Ogromne dzięki za wszelkie rady chciałabym wszystko mieć w ogrodzie i wszystko mi się podoba. Stąd te nieprzemyślane do końca rośliny
Gursztyn kupiłam, bo mnie urzekł i powiedziano mi w szkółce, ze jest do niewielkiego ogrodu. Popełniłam jeszcze jedne grzech... kupiłam tulipanowca Aureomarginatum, z którym dopiero mam kłopot Wyląduje on chyba w rogu działki, bo brakuje nam cienia. Dom jest z trzech stron bardzo słoneczny. Na tarasie nie idzie wytrzymać

Oto mój rysunek nasadzeń z Nigrą

Po uwagach Toszki zastanawiam się, czy nie posadzić samej Nigry, a Gursztyn posadzić jako soliter na środku trawnika i podsadzić go czerwonymi żurawkami... albo posadzić od furtki dwie Nigry, a Gursztyn na końcu przy szmaragdach, lub na początku przy samej furtce. Z tym że wczesną wiosną przy furtce od frontu sama Nigra pięknie by kwitła, a Gursztyn chyba późno się budzi.

Hortensje też chyba lepiej posadzić w jednej odmianie np. limelight a te Pink Diamond to i tak mam gdzie posadzić.

Jak lepiej sadzić hortki pomiędzy drzewkami, czy wysunąć do przodu?
Fragaria 22:23, 30 maj 2016

a oto moja inspiracja:
Laurent Perrier Garden, designed by Luciano Giubbilei, Chelsea Flower Show 2009

piwonia buckeye belle
irysy black swan
koper giant bronze
astrantia Major (czerwona)
salvia caradonna

Niestety piwonie i irysy, choc piekne, nie kwitna dlugo
Co moglabym dodatkowo posadzic aby cieszyc oko przez Cale lato?
Najlepiej cos w kolorze wyzej wymienionych irysow albo piwoni
ola12 11:29, 31 maj 2016

Witam ponownie. Proszę pomóżcie mi w wyborze roślin strona 481.
malgol 13:27, 31 maj 2016

Pomóżcie proszę bo nie mam koncepcji na zmianę nasadzeń na rabacie usunęłam część ziół bo w lecie tworzyły zieloną kępę i trochę bałaganu). Tych co pozostały nie mam gdzie przesadzić więc chyba muszą zostać . Patrząc na wprost rabaty ,pod brzozą rosną pigwowce kwitnące wiosna na czerwono( za ich plecami hortensje Anabelki) , po lewej stronie gozdziki i lawenda a po prawej wspomniane zioła. Po środku pozostał oczyszczony( jeszcze nie odchwaszczony )prostokąt i nie wiem co tu posadzić żeby również latem cieszył oczy.
Chciałabym coś wyższego od lawendy bo rabata ta jest głównie oglądana z tarasu od strony gożdzików i lawendy

myślałam o jakichś trawach, ale nie wiem które byłyby odpowiednie a poza tym nie wiem czy wiosną nie byłoby tam za smutno... lawenda szara po zimie nie wygląda najlepiej a trawy przycięte też nie bardzo zdobią. Może liliowce? Podsuniecie jakiś pomysł?
AgnieszkaKch 15:54, 31 maj 2016

..........już weekend za pasem, a ja nadale nei wiem co robić. Mój watek z prośbą o pomoc jest na 493str.

Co sądzicie o piotrkówce hameln co z nią mogłabym posadzić z przodu i z tyłu. mam 4 sztk.

Czy z przoodu pasowałaby hakonechloa makra?
A może z tyłu róże ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies