Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

kaisog1 20:45, 13 lut 2014

Marcin89 napisał(a)
I tutaj znowu pojawiają się pytania jak wygląda reszta ogrodu, żeby ta rabata pasowała do całości. Nic też nie wiadomo o nasłonecznieniu i kierunkach stron świata. Bardzo fajną wizualizację ktoś wstawił wcześniej. A tak naprawdę to właściciel zadecydował by jakie gatunki wybierze.

Talentu do rysowania raczej nie mam .

Szkoda.... myślałam, że coś podpowiesz.....
Marcin89 20:49, 13 lut 2014

kaisog1 napisał(a)

Szkoda.... myślałam, że coś podpowiesz.....

Pani Danusia jest bardziej kompetentna . I akurat widziała by rabatę pod płotem. Ja mógłbym jedynie gatunki zaproponować - ale to trochę mało...
kaisog1 20:59, 13 lut 2014

No z pewnością jest kompetentna ale to nie oznacza, że nie można swoich pomysłów przedstawiać przecież Ja tam kompetentna nie jestem a przedstawiam swój punkt widzenia - a nóż się komuś spodoba
Marcin89 21:13, 13 lut 2014

No niby tak. Szkoda, że nie znamy odległości podjazdu do ogrodzenia - to też dużo by pomogło.

A w międzyczasie pomyślałem o najprostszym rozwiązaniu jakie może być - posadzeniu róż okrywowych wzdłuż podjazdu, oczywiście w jednym kolorze - ja bym wybrał różowe. Taka "kwitnąca wstęga" z klonami ożywi to miejsce, a nie będzie przy tym dużo roboty.

Ale na pewno większości ludzi nie spodobał by się taki pomysł. Zbyt prosty.. Za słaby - przy możliwościach jakie mamy w szkółkach .
kaisog1 21:15, 13 lut 2014

A ja uważam, że proste pomysły są bardzo dobre
Kanutka 14:49, 14 lut 2014

Witam

Widzę, że wątek jakoś szybko sie rozwija więc teraz i ja poproszę o pomoc. Jedną rabatkę Danusia mi juz zaprojektowała, więc teraz na kolejną.

Jest to rabata w kształcie koła o średnicy 4m. Na chwilę obecną rośnie w niej żarnowiec (jakiś tam), który kwitnie 2 razy w roku - raz na żółto, a raz na bordowo, kosodrzewina (ta naimniejsza odmiana), tawuła, pigwowiec, cyprysik, conica i iglak, którego nie pamiętam nazwy, ale podobny do coniki.

Myślałam żeby w środek wsadzić Miłorzęba, w koło hortensje bukietowe Vanille Fraise (podoba mi sie ogrodowa Sybilla, ale u mnie chyba będzie przemarzać), i nie wiem czym ich podsadzić. Może wsadzić więcej kosodrzewiny wkoło nich, a na sam brzeg koło żurawkę.

Doradzcie mi coś, bo ja dopiero zaczynam moja pracę z ogrodem, a raczej jego przeróbkę, bo wcześniej było sadzone jak popadnie

Zdjęcie jest sprzed 3 lat, rośliny trochę podrosły i teraz już jest ogrodzenie. Tego czegoś zielonego już nie ma. A to uschnięte to maciejka Rabata jest przez cały dzień w pełnym słońcu.

Magda_ 14:59, 14 lut 2014

kaisog1 napisał(a)
No z pewnością jest kompetentna ale to nie oznacza, że nie można swoich pomysłów przedstawiać przecież Ja tam kompetentna nie jestem a przedstawiam swój punkt widzenia - a nóż się komuś spodoba

BRAWO i takie osoby, trzeba chwalić bo jak się robi burzę mózgów to zawsze coś się wspólnie wymyśli
Marcin89 15:16, 14 lut 2014

magdalena_brzezinska napisał(a)

BRAWO i takie osoby, trzeba chwalić bo jak się robi burzę mózgów to zawsze coś się wspólnie wymyśli

Ja właśnie próbowałem ogarnąć wątek kaisog1. Tam to się działo! Ale przeraża mnie te tysiąc stron do nadrobienia .
kaisog1 17:15, 14 lut 2014

Marcin to obejrzyj pierwszą stronę Kubusiowa II I wszystko jasne
Marcin89 17:18, 14 lut 2014

A, bo chciałem po kolei